Webinar Gândul și Medici pentru România. Dr. Paul Iordache: „Este prima oară în istorie când o societate digitalizată se confruntă cu o pandemie” – VIDEO

Webinar Gândul și Medici pentru România. Dr. Paul Iordache: „Este prima oară în istorie când o societate digitalizată se confruntă cu o pandemie”  - VIDEO
Webinar Gândul și Medici pentru România. Dr. Paul Iordache: „Este prima oară în istorie când o societate digitalizată se confruntă cu o pandemie”
Publicat: 29/01/2021, 15:33
Actualizat: 29/01/2021, 15:34

Dr. Paul Iordache, asistent universitar în cadrul Facultății de Medicină București, a declarat, la Webinar Gândul și Medici pentru România „Vaccinarea COVID-19 în România și Europa. Progrese și obstacole. Efecte secundare și lupta contra fake news”, că noutatea în aceste vremuri vine în special din faptul că este prima dată în istoria societății digitalizate când se confruntă cu o pandemie.

„În activitatea mea din CNCAV m-am ocupat de comunicare științifică. Demersul poate suferi îmbunătățiri în mod cert. Cred că problemele campaniei de vaccinare în România, dar și la nivel mondial, au fost date de noutate acestui tip de demers de sănătate publică.

Faptul că e prima oară în istorie în care o societate digitalizată se confruntă cu o pandemie. Deși am crede că accesul la multă informație e benefică, uneori ne pierdem noi în fake news. Cred că un mesaj adecvat pe care îl poate trimite o instituție se pierde în acest zgomot creat de fake news, opinii neavizate, materiale care nu sunt binevoitoare.

„Cred că lucrurile s-au armonizat”

Cred că comunicarea a fost bună, dar nu atât de intensă, tranșantă în anumite puncte de vedere, mai ales la începutul campaniei de vaccinare. Cred că lucrurile s-au armonizat, cred că acum comunicăm foarte bine.

E extrem de important ca specialiștii, UMF-urile să intervină inițial în educarea medicilor în general, demers care a fost realizat printr-o serie de webinarii, sub egida Min. Sănătății și CNCAV.

Prima etapă de vaccinare s-a adresat doar cadrelor medicale, iar acum campania o să se focuseze și mai mult pe interacțiunea medic-pacient.

S-au diseminat materialele informative, se găsesc pe site, sunt armonizate perfect cu ghidurile și indicațiile internaționale.

„De ce purtăm mască dacă suntem vaccinați?”

Aici există două răspunsuri: unul statistic, epidemiologic, unde există o șansă destul de mică ca o persoană vaccinată să infecteze una nevaccinată. O persoană e vaccinată cu un vaccin ARN, care nu are capacitatea de a produce boala. În momentul în care o persoană este vaccinată ea teoretic nu poate transmite boala.

Există situații… De ce purtăm mască dacă suntem vaccinați? E o întrebare legitimă. Totuși virusul, epidemiologic, se poate cantona la nivelul cavității bucale și când aerosolizăm aerul, totuși putem să transmite virusul. Aceste șanse sunt extrem de mici, eficacitatea de vaccinare e de 95%, pentru ambele produse de pe piață.

„Durata pandemiei va ține de acoperirea vaccinală”

Mi-e greu să vă dau un răspuns exact. Pot da un răspuns speculativ. Studiile au ajuns la a urmări statusul imun postvaccinal la o perioadă de 7-8-9 luni. Se estimează din nou. Imunitatea o să dureze peste un an, în urma vaccinării și totuși aceste aspecte sunt din nou speculative, nu există un studiu care să confirme aceste aspecte.

Privind un timeframe al pandemiei, îmi e extrem de greu să fac o previziune. Durata pandemiei ține de acoperirea vaccinală, de măsurile de sănătate publică, amenințarea reală despre mutații. Lucrurile sunt extrem de greu de cuantificat. Discutăm despre tulpinile mutante din UK, care scad eficacitatea vaccinării, dar ne e imposibil să prezicem cu exactitate un outcome direct. Direcția în care mergem, în principiu, este cea îmbucurătoare.”, a declarat specialistul la webinar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor