Prima pagină » Actualitate » Xenofobie și DISCRIMINARE legalizată în Rusia lui Putin. Lupta anti-imigrație, mascată prin „războiul împotriva terorismului”

Xenofobie și DISCRIMINARE legalizată în Rusia lui Putin. Lupta anti-imigrație, mascată prin „războiul împotriva terorismului”

Xenofobie și DISCRIMINARE legalizată în Rusia lui Putin. Lupta anti-imigrație, mascată prin „războiul împotriva terorismului”

Nu cu mult timp în urmă, rușii puteau fi acuzați penal pentru că au strigat sloganuri precum „Rusia pentru ruși!” Dar, acum, chiar autoritățile au început să folosească sloganuri naționaliste în propria lor campanie împotriva imigranților, înăsprind simultan legile privind imigrația. Publicul rus susține, în general, controale mai stricte asupra imigranților, preferând să nu se gândească la modul în care măsuri similare ar putea fi aplicate, ulterior, chiar împotriva lor.

Sub steagul luptei împotriva terorismului și al păstrării drepturilor rușilor „indigeni”, Kremlinul s-a angajat într-un proces de discriminare legalizată.

  • Rusia a fost în mod tradițional una dintre cele mai populare destinații din lume pentru imigranți, iar oficialii ruși au încurajat în mod activ un astfel de flux de decenii.
  • Rusia a introdus, în 2010, un sistem de licențe care a consolidat drepturile de muncă ale imigranților, iar în 2014 a simplificat procedura de obținere a cetățeniei pentru străinii care absolveau universitățile ruse.
  • Nu atât migrația sezonieră a fost stimulată de această reducere a birocrației, cât relocarea pe termen lung.
  • Scăderea naturală a populației Rusiei – în anii 1990 și 2000 – a fost compensată de fluxurile de migranți.

Până acum, oponenții imigrației în Rusia nu erau descoperiți în birourile guvernamentale, ci în politica de stradă, strigând lozinci la demonstrațiile de extremă dreapta.

„Lozincile acelorași naționaliști ruși sunt adoptate de oficiali cândva reticenți”

Unul dintre aceste grupuri a fost Mișcarea Împotriva Imigrației Ilegale (DPNI), notează analistul Temur Umarov, pentru Carnegie Endowment for International Peace.

Această mișcare, împreună cu Uniunea Tineretului Eurasiatic, organizată de susținătorii lui Alexander Dugin, cunoscut pentru vederile sale considerate fasciste și pentru legăturile strânse cu Kremlinul, a venit cu Marșul Rusiei, un protest anual pentru naționaliști și neonazişti.

Cea mai mare prezență la vot la Marșul Rusiei a fost în 2010, când aproximativ 16.000 de oameni au participat la mitinguri în toată țara. Autoritățile s-au ferit de retorica naționalistă și de naționaliști și au luat măsuri pentru a le contracara. Kremlinul a reușit să coopteze unii activiști naționaliști, în timp ce alții au fost închiși, au fugit în străinătate sau au murit.

Acum, însă, lozincile acelorași naționaliști ruși sunt adoptate de oficiali cândva reticenți. O declarație recentă a șefului comisiei de investigație, Alexander Bastrykin, potrivit căreia numărul infracțiunilor grave comise de imigranți a crescut cu 32 la sută contrazice direct datele poliției, conform cărora numărul infracțiunilor comise de străini a scăzut cu 8 la sută în acest an.

În luna iunie, influentul parlamentar Andrei Klishas a spus că imigranții «vor să locuiască aici în locul nostru, iar aceasta este o problemă uriașă pentru noi, pentru ruși».

Patriarhul Kiril al Moscovei, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, dorește, de asemenea, un control mai strict asupra imigrației. La o conferință din 2023, el a spus că imigranții «schimbă fața orașelor rusești și provocă tradițiile culturale»”, notează analistul Carnegie.

Războiul din Ucraina și xenofobii ruși

Remarcile rasiste, în Rusia lui Putin, devin din ce în ce mai frecvente, continuă analistul. Șeful poliției din regiunea Moscovei, Viktor Paukov, a declarat public, în luna iulie, că principala lui sarcină este să „lumineze regiunea Moscovei, astfel încât să nu fie întunecată de străini”.

Cauza principală a acestei schimbări este invadarea Ucrainei de către Rusia, în 2022, și normalizarea nivelurilor ridicate de violență și brutalitate.

Mulți dintre «ultra-patrioți», neo-naziști, bloggeri naționaliști și alte personalități din mass-media rusă sunt în mod obișnuit xenofobi și răspândesc ură față de o varietate de grupuri diferite, inclusiv imigranți.

Între timp, cei care promovau cândva drepturile imigranților sunt acum vizați de autorități.

  • Cântăreața tadjiko-rusă Manizha, care a reprezentat Rusia la concursul Eurovision din 2021, a fost acuzată, în aprilie, de justificarea terorismului.
  • Svetlana Gannushkina, șefa Comitetului de asistență civică, o organizație de caritate care ajută imigranții, a fost desemnată „agent străin” în 2022, în ciuda faptului că a fost fost membru al Consiliului pentru drepturile omului de la Kremlin.

A existat, de asemenea, un impuls pentru a înăspri legile privind imigrația. Din 2022, la Duma de Stat au fost introduse până la nouăsprezece amendamente la legea «statutului juridic al cetățenilor străini în Federația Rusă». Acestea includ un moratoriu relativ inofensiv asupra imigranților care cumpără arme și o interdicție semnificativă a imigranților care aduc rude șomeri în țară.

Fără îndoială, cel mai mare beneficiar instituțional al acestor schimbări este Ministerul de Interne, care poate acum – fără o hotărâre judecătorească – să exercite competențe pentru a obține informații de la o altă agenție despre imigranți, să le găsească locația (inclusiv prin utilizarea software-ului de geolocalizare), să intre în orice loc unde ar putea fi localizate persoanele, să verifice documentele (inclusiv cele care conțin informații confidențiale fiscale sau bancare) și să impună interdicții privind utilizarea serviciilor bancare”, mai scrie Temur Umarov în analiza sa.

„Campania anti-imigrație întărește și ura de zi cu zi”

Valul anti-imigranți în politica rusă ar fi fost imposibil fără puterile sporite ale instituțiilor de forță din Rusia, acesta fiind rezultatul războiului din Ucraina. De la dizolvarea Serviciului Federal de Migrație, în 2016, supravegherea imigrației a fost „împărțită” între diferite agenții, explică analistul Carnegie.

Anterior, oficialii economici – care au primit imigranți – puteau depăși obiecțiile serviciilor de securitate. Acum situația s-a inversat.

Cei care susțin politica anti-imigranți, în general, nu înțeleg că măsurile pe care le doresc înăsprite ar putea ajunge să fie folosite împotriva lor.

  • Într-adevăr, statul rus a început deja să discrimineze cetățenii pentru cine sunt ei, nu pentru ceea ce au făcut.
  • Acest lucru creează un precedent periculos.
  • De exemplu, un cetățean rus prin naștere, care încalcă legile de cenzură în timpul războiului, poate fi închis.
  • Pentru aceeași infracțiune, cineva care a dobândit cetățenia rusă mai târziu în viață poate fi privat de acea cetățenie (chiar dacă acest lucru îl face apatrid).

Toate acestea sunt, de asemenea, un semnal îngrijorător pentru migranții de muncă din Asia Centrală care doresc să obțină un pașaport rusesc, să își construiască o carieră în Rusia și să își întemeieze o familie. Nici măcar imigranții care susțin regimul nu sunt întotdeauna bineveniți.

Campania anti-imigrație întărește și ura de zi cu zi. Centrul de cercetare Sova, care studiază xenofobia, a observat o creștere a xenofobiei nepedepsite din primăvara lui 2023.

  • Numărul rușilor care văd afluxul de imigranți drept o problemă îngrijorătoare a crescut anul acesta de la 19% la 25%, potrivit sondajului independent Levada Center.
  • Iar numărul rușilor care doresc o interdicție totală pentru intrarea în țară a celor din Asia Centrală s-a dublat la 31% din 2022.

Schimbarea abordării Rusiei cu privire la imigrație este o ilustrare perfectă a modului în care Kremlinul poate schimba în mod fundamental cursul. Discriminarea oamenilor pentru infracțiuni politice relativ inofensive nu mai este surprinzătoare în Rusia. Dar acum a apărut o nouă tendință de a discrimina oamenii pur și simplu pe baza a cine sunt ei.

A viza grupurile cele mai vulnerabile ale societății, cum ar fi cei care se identifică drept LGBTQ+ și imigranți nu va duce decât la mai multă represiune. Fiecare pas făcut pe acest drum periculos atrage după sine un altul, mai ușor de făcut”, avertizează Temur Umarov.

Foto – Profimedia Images


CITEȘTE ȘI:

Moscova joacă la INTIMIDARE prin noua doctrină nucleară: „Un război psihologic nemilos, Putin amenință încă o dată omenirea”

Trecut de Putin pe linie moartă, „ȘOIMUL” Nikolai Patrushev și-a păstrat influența în FSB. Ce carte joacă fosta „eminență cenușie” de la Kremlin

Ambițiile lui Putin și „scara de escaladare NUCLEARĂ”, lanțul de evenimente care descrie posibilul COLAPS al sistemului global de securitate

Import/export în interesul Moscovei, pe filiera țărilor terțe UE: „Occidentul, nepregătit pentru un EMBARGO comercial menținut cu forța militară”

„Totul pentru Putin”. METODA prin care „Țarul” și-a asigurat mandatele prezidențiale: „Ilegalitatea ar fi trebuit să ducă la eliminarea din alegeri”

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și