Xi Jinping critică NATO pentru BOMBARDAREA ambasadei din Serbia, în urmă cu 25 de ani: „Acest lucru nu ar trebui să uităm niciodată”

Xi Jinping critică NATO pentru BOMBARDAREA ambasadei din Serbia, în urmă cu 25 de ani: Acest lucru nu ar trebui să uităm niciodată
Chinese President Xi Jinping arrives at Tarbes' airport at the start of his trip to visit the village of Bagnere-de-Bigorre and the adjacent Pyrenees ski resort of La Mongie as part of a two-day state visit to France, in Tarbes, south western France, on May 7, 2024.,Image: 870869553, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no
Publicat: 07/05/2024, 17:06
Actualizat: 07/05/2024, 17:07

Președintele Xi Jinping, aflat într-o vizită în Serbia, a reamintit, într-un discurs, evenimentele tragice de acum 25 de ani, când NATO a atacat Ambasada Chinei la Belgrad, cauzând moartea a trei jurnaliști chinezi. 

Președintele Xi Jinping a readus în atenția oficialilor, în cadrul vizitei sale în Serbia, momentul când NATO a bombardat ambasada chineză la Belgrad, în urmă cu 25 de ani. Șeful de stat a subliniat faptul că statul chinez ia toate măsurile necesare pentru ca o astfel de tragedie să nu se mai întâmple niciodată.

„Astăzi în urmă cu douăzeci și cinci de ani, NATO a bombardat în mod flagrant ambasada Chinei în Iugoslavia, ucigând trei jurnalişti chinezi. Acest lucru nu ar trebui să uităm niciodată. Poporul chinez prețuiește pacea, dar nu vom permite niciodată să se repete o asemenea istorie tragică”, a scris Xi într-o scrisoare publicată marţi de publicaţia sârbă Politika.

La acel moment, reprezentanții NATO au declarat că ambasada chineză din Belgrad a fost lovită din greșeală, în urma unei intervenții, al cărei scop era protejarea populației etnice albaneze din calea forțelor militare ale lui Slobodan Miosevic.

Atacul în Iugoslavia fost decis de SUA și alți aliați NATO. Cu toate acestea istoria Alianței Nord Atlantice are o moștenire complicată în zona Balcanilor și la Beijing.

Atacul ce a avut loc asupra Belgradului a durat 78 de zile, și mai mulți civili și-au pierdut viața. Potrivit Human Rights Watch, numărul civililor uciși a fost de aproximativ 500 de persoane, cu toate acestea oficialii sârbi au menționat că numărul deceselor se apropie de 2000.

Atacul asupra Ambasadei chineze din Serbia a generat un val de revoltă la Beijing, precum și un conflict diplomatic între Washington și Beijing.

Chiar și în prezent, oficiali chinezi și o parte dintre cetățeni consideră că atacul asupra Ambasadei nu a fost un simplu accident.

„Prietenia chineză-sârbă, făurită cu sângele compatrioților noștri, va rămâne în memoria comună a popoarelor chinez și sârb”, a scris Xi.

Ruxandra Radulescu
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Cum a fost găsit, de fapt, Andrei Versace de către anchetatori. Prietenii cunoscutului influencer nu...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
TOP 3 cele mai ieftine SUV-uri noi cu transmisie automată. Mașini cu un preț imbatabil...
Cine îl va înlocui pe Joe Biden? Numele cele mai importante ce ar putea să...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
Doliu național. S-a stins un titan al muzicii românești: A dus numele țării pe toate...
Oana Cuzino, victorie în procesul deschis Primăriei Capitalei. Ar putea încasa o sumă uriașă
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
7 jocuri clasice pe care probabil nu le-ai încercat și care astăzi sunt disponibile online
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Inteligența Artificială poate crea hărți pe baza unui text