Xi Jinping critică NATO pentru BOMBARDAREA ambasadei din Serbia, în urmă cu 25 de ani: „Acest lucru nu ar trebui să uităm niciodată”

Publicat: 07 05. 2024, 17:06
Actualizat: 07 05. 2024, 17:07
Chinese President Xi Jinping arrives at Tarbes' airport at the start of his trip to visit the village of Bagnere-de-Bigorre and the adjacent Pyrenees ski resort of La Mongie as part of a two-day state visit to France, in Tarbes, south western France, on May 7, 2024.,Image: 870869553, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Președintele Xi Jinping, aflat într-o vizită în Serbia, a reamintit, într-un discurs, evenimentele tragice de acum 25 de ani, când NATO a atacat Ambasada Chinei la Belgrad, cauzând moartea a trei jurnaliști chinezi. 

Președintele Xi Jinping a readus în atenția oficialilor, în cadrul vizitei sale în Serbia, momentul când NATO a bombardat ambasada chineză la Belgrad, în urmă cu 25 de ani. Șeful de stat a subliniat faptul că statul chinez ia toate măsurile necesare pentru ca o astfel de tragedie să nu se mai întâmple niciodată.

„Astăzi în urmă cu douăzeci și cinci de ani, NATO a bombardat în mod flagrant ambasada Chinei în Iugoslavia, ucigând trei jurnalişti chinezi. Acest lucru nu ar trebui să uităm niciodată. Poporul chinez prețuiește pacea, dar nu vom permite niciodată să se repete o asemenea istorie tragică”, a scris Xi într-o scrisoare publicată marţi de publicaţia sârbă Politika.

La acel moment, reprezentanții NATO au declarat că ambasada chineză din Belgrad a fost lovită din greșeală, în urma unei intervenții, al cărei scop era protejarea populației etnice albaneze din calea forțelor militare ale lui Slobodan Miosevic.

Atacul în Iugoslavia fost decis de SUA și alți aliați NATO. Cu toate acestea istoria Alianței Nord Atlantice are o moștenire complicată în zona Balcanilor și la Beijing.

Atacul ce a avut loc asupra Belgradului a durat 78 de zile, și mai mulți civili și-au pierdut viața. Potrivit Human Rights Watch, numărul civililor uciși a fost de aproximativ 500 de persoane, cu toate acestea oficialii sârbi au menționat că numărul deceselor se apropie de 2000.

Atacul asupra Ambasadei chineze din Serbia a generat un val de revoltă la Beijing, precum și un conflict diplomatic între Washington și Beijing.

Chiar și în prezent, oficiali chinezi și o parte dintre cetățeni consideră că atacul asupra Ambasadei nu a fost un simplu accident.

„Prietenia chineză-sârbă, făurită cu sângele compatrioților noștri, va rămâne în memoria comună a popoarelor chinez și sârb”, a scris Xi.