O videoconferință care a durat puțin peste o oră, dar una în care China și-a exprimat, prin vocea președintelui Xi Jinping sprijinul pentru eforturile Rusiei de a primi ”garanții de securitate” din partea Occidentului.
Președintele Vladimir Putin și Xi Jinping, omologul său chiez, au discutat, miercuri, despre relațiile tensionate dintre SUA, NATO și Rusia – având în vedere evoluția evenimentelor de la granița Rusiei cu Ucraina, iar liderul de la Kremlin l-a numit pe președintele chinez ”prietenul său drag”.
Apelul video al celor doi lideri a durat puțin peste o oră, de la 16:07 până la 17:21, ora Beijingului, potrivit presei de stat chineze, citată de CNBC. De altfel, și agenția rusă TASS a transmis că discuția a fost una cordială, iar Vladimir Putin a repetat că relațiile dintre cele Rusia și China au atins ”un nivel fără precedent”.
Rusia dorește ca Statele Unite și NATO să garanteze că alianța militară nu se va extinde mai departe spre est și nu va desfășura sisteme de arme în Ucraina și în alte țări de la granița Rusiei.
La începutul summit-ului virtual, Vladimir Putin și-a fluturat mâna, într-un gest de bun venit și s-a referit la Xi Jinping caracterizându-l drept ”prietenul său drag”. La rândul său, liderul de la Beijing a răspuns cu același gest, dar și cu un zâmbet larg.
Președintele Rusiei a mai remarcat că întâlnirea ”face posibilă discutarea despre dezvoltarea parteneriatului strategic cuprinzător ruso-chinez”.
”Coordonarea strânsă între Rusia și China pe scena globală a devenit un factor tangibil de stabilitate în relațiile internaționale”, a spus Vladimir Putin, potrivit TASS.
Totodată, Putin a descris relațiile dintre Moscova și Beijing drept ”un eșantion de cooperare interstatală autentică în secolul 21”, un model de interacțiune între state, ”bazat, printre altele, pe astfel de principii, în special, cum ar fi neamestecul în treburile interne și respectul reciproc pentru interesele celuilalt, hotărârea de a transforma granița comună într-o centură de pace veșnică și bună vecinătate”.
Vladimir Putin și-a exprimat speranța că, în luna februarie a anului viitor, se va putea întâlni fizic cu președintele chinez Xi Jinping, la Beijing, unde sunt programate negocieri, și apoi va participa la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022.
Citește și: