Zaibărul de Băilești, mai puțin dar mai bun în acest an: ”Nea Mărin l-a făcut cunoscut în întreaga lume”
Vinul făcut celebru de Amza Pellea, din Băilești, este mult mai puțin anul acesta. Din cauza secetei, soiul de viță Seibel a avut de suferit, astfel că producția de vin este mai mică și cu 40 la sută față de anul trecut. Specialiștii spun, însă, că este de calitate mult mai bună.
Zaibărul de Băilești este din 2009 marcă înregistrată. Mustul fermentează deja în butoaiele locuitorilor din orașul Băilești, localitatea natală a lui Amza Pellea, renumită pentru zaibărul produs.
Anul acesta însă, din cauza secetei, producția de vin este mult mai mică.
”Comparativ cu anul trecut, producția este mai slabă. Dar se reflectă în calitatea vinului. Fiind o vară foarte secetoasă, aici a ieșit un vin de calitate care compensează faptul că e puțin”, spune un producător.
”Amza Pellea ne-a popularizat la nivel mondial”
Și specialiștii spun că vinul este mai bun anul acesta. Noroc cu Nea Mărin că l-a făcut cunoscut în întreaga lume.
”Ne bucură și este o plantație-fanion a Băileștiului, pentru că Amza Pellea ne-a popularizat la nivel mondial. Îmi aduc aminte de un film văzut în Maroc, când s-a dat jos de pe macara și spunea că abia așteaptă să se ducă la Băilești să își bea zaibărul lui”, povestește Florea Pârvulescu, inginer viticol.
Zaibărul a devenit marcă înregistrată în anul 2009, fiind un soi de viță de vie cu bob mic, negru și buștean rezistent. În zona Băileștiului se cultivă de peste 100 de ani și este o tradiție ca aproape în fiecare gospodărie să fie măcar o viță de zaibăr.