ZAPAD – 2021, demonstrație de forță a Rusiei. A început cel mai mare exercițiu militar de la granițele NATO
Aproximativ 200.000 de militari au fost mobilizați pentru ”Zapad – 2021”, alături de soldați din Rusia și Belarus participând la acest exercițiu, care se desfășoară din patru în patru ani – în limba rusă ”Vest – 2021” –, trupe din Armenia, Kazahstan, Tadjikistan, India, Kîrgîzstan, Mongolia, Sri Lanka și Serbia.
- Prima etapă – trei zile – a exerciţiului ”Zapad – 2021” vizează simularea unei intervenţii NATO în Belarus, respinsă de către forţele ruso-bieloruse.
- A doua etapă presupune o acţiune combinată inter-arme prin care Rusia reuşeşte ”stabilizarea” situaţiei din zona de conflict.
Exercițiul militar de amploare – 10-16 septembrie – a fost anunțat încă din februarie de Ministerul Apărării al Federației Ruse, cu mențiunea că pe teritoriul Republicii Belarus nu vor acționa decât 13.000 de militari.
”În septembrie 2021, aproximativ 200.000 de militari din țările Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) și Organizației de Cooperare din Shanghai (SCO) vor participa la exercițiile strategice comune rus-bieloruse Vest-2021. Acțiunile practice ale trupelor vor avea loc în perioada 10-16 septembrie la nouă terenuri de antrenament din Rusia și la cinci terenuri de antrenament din Belarus. De asemenea, vor implica peste 80 de avioane și elicoptere, până la 760 de unități de echipament militar (peste 290 de tancuri, peste 240 de tunuri, sisteme de rachete cu lansare multiplă și mortare), precum și până la 15 nave. Aproape 13 mii de persoane, peste 30 de avioane și elicoptere, până la 350 de unități de echipament militar vor fi utilizate pe teritoriul Republicii Belarus”, au transmis reprezentanții Ministerului Apărării printr-un comunicat.
De ce ”Vest – 2021”?
Scenariul acestui exercițiu militar plasează NATO, spun analiștii, în postura de eventual inamic într-o confruntare militară convențională, iar numele exercițiului provine de la unul dintre principalele districte militare ale Rusiei:
- Zapad (Vest)
- Vostok (Est)
- Ţentr (Centru)
- Kavkaz (Caucaz/Sud)
Comunicatul transmis de Ministerul Apărării al Federației Ruse precizează cifra de 13.000 de militari care vor acționa în Belarus din cauză că – potrivit Documentului de la Viena (2011) – orice exerciţiu militar (organizat de Rusia ori NATO) care depăşeşte cifra de 13.000 de militari (sau 300 de tancuri), trebuie să aibă observatori OSCE. În consecință, pentru ca observatorii OSCE să nu aibă acces la aceste manevre, a fost avansată cifra de 13.000 de persoane şi ”peste” 290 de tancuri.
Autoritățile din Belarus au transmis că tema exercițiului ”Zapad – 2021 – este ”Utilizarea grupărilor de trupe (forțe) în interesul asigurării securității militare a statului Uniunii”, iar aceste manevre reprezintă ”etapa finală a sistemului de instruire comună a Forțelor Armate din Belarus și Rusia în acest an”.
Analistul militar Michael Kofman: ”Rusia, îngrijorată de strategia occidentală a calului troian”
Analizând implicațiile acestui exercițiu care are ca scop și scoaterea în evidență a capacităților militare ale unui ”Est” aflat, virtual, într-un război convențional cu ”Vestul”, analistul militar american Michael Kofman aduce în discuție ”strategia calului troian”, una care stârnește îngrijorare la Moscova.
”Statul Major rus este îngrijorat de ceea ceea ce definește ca fiind strategia occidentală «cal troian»: Occidentul ar putea folosi mijloace indirecte pentru a destabiliza o țară (n.red. – din sfera de influență a Rusiei), apoi ar folosi capabilități convenționale avansate pentru a paraliza forțele armate și ar executa atacuri aeriene în masă împotriva infrastructurilor. Scopul militar al rușilor este acela de a convinge o coaliție condusă de SUA că nu poate obține o victorie decisivă la început și că războiul va duce la costuri militare sau economice substanțiale, alături de o probabilă escaladare nucleară”, consideră analistul militar, potrivit warontherocks.com.
”Zapad-2021” stârnește deja controverse, cu atât mai mult cu cât NATO a cerut Rusiei să dea dovadă de transparență în ceea ce privește numărul militarilor angrenați în manevrele militare și în cazul ”Zapad-2017”, atunci când au existat informații potrivit cărora Moscova ar fi folosit 100.000 de militari în exercițiu, deși anunțase o cifră oficială de 12.000.
Vladimir Putin, ”agent al haosului”
Washington Post, pe de altă parte, îl etichetează pe Vladimir Putin drept un ”agent al haosului”, reamintind și că rușii au folosit exercițiile militare din trecut ca ”acoperire pentru operațiunile militare efective” din Georgia (2008), Ucraina (2014) și Siria (2015).
În astfel de condiții, Occidentul are motive întemeiate pentru a fi ”îngrijorat” din cauza unor asemenea demonstrații de forță.
În același timp, un eventual parteneriat între Occident și Rusia ar putea exista, la un moment dat, numai dacă regulile vor fi respectate de ambele părți, însă – în ceea ce îl privește pe Vladimir Putin – analiștii susțin că va fi foarte complicat sau chiar imposibil să se ajungă într-o astfel de etapă, în contextul în care președintele rus preferă ”acțiunile imprevizibile”.