Prima pagină » Actualitate » Zece membri ai unui grup infracțional, inclusiv polițiști de frontieră, au fost reținuți și puși sub control judiciar, în România și R. Moldova. Cum opera rețeaua transfrontalieră

Zece membri ai unui grup infracțional, inclusiv polițiști de frontieră, au fost reținuți și puși sub control judiciar, în România și R. Moldova. Cum opera rețeaua transfrontalieră

Reprezentanții Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au anunțat, miercuri, că patru inculpați au fost reținunți, și vor fi propuși pentru arestare preventivă, iar alți doi, polițiști de frontieră, au fost plasați sub control judiciar, în urma celor zece percheziții de marți, pe raza județului Iași, la domiciliile unor persoane suspectate de comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, contrabandă în formă continuată, spălare a banilor și favorizarea făptuitorului. Acțiunea s-a desfășurat simultan și în Republica Moldova, unde au fost puse în executare 18 mandate de percheziție domiciliară și, potrivit surselor oficiale, procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și ofițerii Serviciului de Informașii și Securitate (SIS) au reținut șase membri ai unui grup criminal organizat transfrontalier, inclusiv trei angajați ai Poliției de Frontieră, în dosarul de contrabandă cu țigări, despre care au spus că ar avea o valoare de peste 2,5 milioane lei (aproximativ 600.000 lei românești).

Procurorii DIICOT Iași și lucrătorii de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iași au descoperit și ridicat, în urma celor 10 percheziții efectuate pe raza județului Iași marți, țigări și obiecte folosite în acțiunile de contrabandă

DIICTOT transmisese marți că în cauză s-a reținut faptul că, începând cu luna noiembrie 2017, pe raza municipiului Iași, a fost constituit un grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunii de contrabandă cu țigări (cu țări de producție/proveniență Republica Moldova și Ucraina). Omologii moldoveni anunțau marți că țigările de contrabandă erau ambalate în circa 285.000 pachete și au fost transportate în România, cu traversarea frontierei în apropierea municipiului Ungheni, în zilele de 2 și 3 ianuarie 2018. După livrarea țigărilor în Iași, acestea erau comercializate pe piața neagră, iar banii erau investiți în imobile și autoturisme de lux.

Astfel, la perchezițiile din Iași au fost descoperite aproape 30.000 de țigarete, 5 autoturisme de lux – una dintre ele cu sisteme luminoase și acustice specifice autoutilitarelor de poliție, 3 chei auto, o baliză GPS, 3 plăci auto, un dispozitiv de observare și recepție imagini și sunete, un binoclu cu infraroșu și scanare termică, 108.950 lei, 33.430 euro, 60 de lire sterline, 30 de telefoane mobile, 34 cartele SIM, un card de memorie, 3 memory stickuri, 4 HDD – uri, un pistol tip airsoft, 14 ceasuri de lux și alte bunuri de interes operativ. În plus, au fost identificate în vederea instituirii măsurilor asigurătorii bunuri imobile în valoare de 800.000 euro.

Potrivit sursei citate, în cauză, procurorii DIICOT Iași au dispus reținerea pentru 24 de ore a 4 inculpați și luarea măsurii controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile față de alți 2 inculpați ce au calitatea de polițist de frontieră.

„Din cercetări a rezultat faptul că inculpații au folosit, în vederea comiterii infracțiunii de contrabandă, autoturisme dotate cu sisteme luminoase și acustice specifice autoutilitarelor de poliție, utilizate ca antemergător, aparatură de scanare termică pentru a identifica patrulele din zona în care acționau, sisteme GPS pentru a urmări traseul autoturismelor, numere de înmatriculare false și telefoane cu seria IMEI modificată pentru a împiedica depistarea activității de către organele de urmărire penală. În plus, există bănuiala rezonabilă că aceștia au beneficiat de sprijinul unor polițiști de frontieră care, prin măsurile dispuse, au facilitat tranzitarea frontierei prin crearea unui coridor lăsat nesupravegheat”, se arată în comunicatul oamenilor legii.

Procurorii precizează că în cursul zilei de miercuri urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți cu propunere de luare a măsurii arestării preventive a celor 4 inculpați față de care s-a dispus măsura reținerii.

În continuare, procurorii PCCOCS urmează să audieze cel puțin șase persoane și să formuleze învinuirile în privința acestora, în vederea solicitării aplicării arestului preventiv – timp în care persoanele vizate se prevalează de prezumția nevinovăției.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și