Zeci de aeronave vor survola Capitala miercuri, pentru a sărbători Ziua Aviației și a Forțelor Aeriene Române. Programul ceremoniilor

Zeci de aeronave vor survola Capitala miercuri, pentru a sărbători Ziua Aviației și a Forțelor Aeriene Române. Programul ceremoniilor
Sursa foto: MApN
Publicat: 19/07/2022, 16:39

Evenimentele care care marchează Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene au loc miercuri, dimineața, la Monumentul Eroilor Aerului din Piaţa Aviatorilor din Capitală, dar și în mai multe localități din țară.

La  ceremonia militară și religioasă din București participă ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naționale (MApN), în timpul ceremoniei vor evolua aproximativ 20 de aeronave militare de tip F-16 Fighting Falcon, C-130 Hercules, C-27J Spartan, Antonov AN-30,  IAR-330, IAR-99 aparţinând Forţelor Aeriene Române, două aeronave de tip Eurofighter Typhoon aparținând Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii, două aeronave de tip Eurofighter Typhoon ale Forţelor Aeriene Italiene, două elicoptere tip EC-135 aparţinând Ministerului Afacerilor Interne, două elicoptere IAR-330 Puma ale Serviciului Român de Informaţii, o aeronavă Boeing 737 aparținând Tarom, precum și patru aeronave Extra 300 aparținând Aeroclubului României. Evenimentul are loc după patru zile de repetiții și antrenamente.

Totodată, cu prilejul sărbătoririi Zilei Aviaţiei, vor fi survolate de aeronave militare următoarele localități: Adjud, Aiud, Alba Iulia, Bârlad, Botoșani, Brăila, Caracal, Câmpia Turzii, Cluj-Napoca, Dej, Focșani, Galați, Gherla, Groșii Țibleșului, Luduș, Mediaș, Onești, Piatra Neamț, Sighișoara, Suceava, Târgu Neamț, Tecuci, Târgu Lăpuș, Târgu Mureș, Turda și Vaslui.

MApN precizează că survolul aeronavelor se va executa cu respectarea reglementărilor aeronautice în vigoare şi vor fi luate toate măsurile de siguranţă necesare, astfel încât impactul asupra comunităţii locale să fie minim.

Sfântul ocrotitor al Aeronauticii Militare, ales în 1913

Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene este sărbătorită, în fiecare an, la 20 iulie, când este prăznuit Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul spiritual al piloților, potrivit Forțelor Aeriene Române.

„La 20 iulie sărbătorim ziua Sfântului Mare Prooroc Ilie Tesviteanul şi Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene pentru că apărătorii cerului patriei l-au ales pe acest sfânt, încă din anul 1913, anul înființării Aeronauticii Militare, drept ocrotitor. Este ziua Sfântului luat la cer într-un car de foc, cunoscut din popor ca stăpânitor al ploilor care hrănesc pământul sau aduc potopul, care are puterea de a porunci cerului să nu dea ploaie sau să trimită foc din cer peste vrăjmași. Este o zi de sărbătoare și cinstire a tuturor eroilor aviatori din toate timpurile, a tuturor celor care au apărat văzduhul patriei în vreme de război sau au sfidat gravitația pentru a atinge idealul omului de a zbura, în vreme de pace”, după cum a precizat General-locotenent Viorel Pană, Şeful Statului Major al Forţelor Aeriene”, în ultima ediție a publicației Cer Senin.

Potrivit șefului Statului Major al Forţelor Aeriene, anul 2022 este anul care marchează 110 ani de la prima jertfă din aviația română, când locotenentul Gheorghe Caranda, în urma unui tragic accident într-un zbor de antrenament, a deschis lista celor plecați către Escadrila din Ceruri. Numele lui este primul înscris pe Monumentul Aviatorilor din Capitală.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O mitralieră telecomandată, similară cu cea din filmul „Șacalul”, cu Bruce Willis, este produsă de...
Ce a apărut la mormântul lui Silviu Prigoană, la o zi după înmormântare: 'Nu trebuie...
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner...
Orașul din România în care casele de peste 1,5 milioane se vând ca pâinea caldă....
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea...
Povestea incredibilă a „celui mai modificat om din lume”. S-a mutat în altă țară ca...
A dispărut ca prin magie: O femeie i-a păcălit pe toți membrii unui club de...
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un...
Nu mai cumpăra ACESTE 7 alimente congelate. Se găsesc în toate supermarketurile din România! Ce...
Muncitori înghițiți de pământ la Săpoca, în Buzău. Trei au fost scoși în viață, al...
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
Ei sunt Florin și Axinia, doi dintre cei 9 români care au murit în urma...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Ce fel de dubă poți să conduci cu permis Categoria B?
Ciolacu va pune la dispoziţie explicaţiile Ucrainei în privinţa interdicţiei lui George Simion
GENIUL matematician, forțat să se CASTREZE chimic pentru că...
Adio, nu te vom uita! Marele cântăreț ne-a lăsat în lacrimi. Am mai pierdut o...
Salariu de vedetă TV. Cât câștigă Irina Fodor
Regina Întunericului și Adriana Bahmuțeanu, replici dure după întâlnirea în taină cu Honorius Prigoană. Ce...
Mike Tyson vs. Jake Paul: Când (ora României) și unde se difuzează online meciul?
Cum îl apără Gabriela Cristea pe Tavi Clonda: “Tu îți permiți să-ți dai cu părerea...
Ioana Ginghină dezvăluie cum arată viața după a treia căsătorie: „Fiecare pune osul la treabă”
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Viitorul celei mai puternice rachete construite vreodată atârnă de un fir de ață