Prima pagină » Actualitate » Zeci de jurnaliști au fost arestați la Moscova în timpul unei MANIFESTAȚII a soțiilor soldaților ruși trimiși pe front

Zeci de jurnaliști au fost arestați la Moscova în timpul unei MANIFESTAȚII a soțiilor soldaților ruși trimiși pe front

Zeci de jurnaliști au fost arestați la Moscova în timpul unei MANIFESTAȚII a soțiilor soldaților ruși trimiși pe front
Foto: Caracter ilustrativ

Poliția rusă a reținut un grup de aproximativ 20 de reporteri, printre care și un reporter al agenției France Presse, care relatau despre un protest din Piața Roșie al soțiilor soldaților ruși mobilizați pentru a lupta în Ucraina, informează AFP, conform The Moscow Times.

Cameramanul AFP care a fost reținut a spus că reporterii ruși și străini, în jur de 20-25, au fost transportați alături de el într-o dubă la o secție de poliție din Moscova. Cu toții au fost reținuți în timp ce filmau și relatau despre femeile care se îndreptau spre Piața Roșie.

Pe imagini se vede cum polițiștii îi duc pe jurnaliștii reținuți spre dubele autorităților.

 

De mai mult timp, șoțiile bărbaților plecați în război au organizat manifestări în fața zidurilor Kremlinului și au cerut ca soții lor să se întoarcă acasă.

 

Mișcarea se formează într-o perioadă critică pentru Kremlin, când Rusia avea nevoie să își consolideze numărul de trupe după ce Ucraina a recucerit porțiuni de teritoriu în sudul și nordul țării.

Rușii încep să se îndoiască de Putin

În cadrul mișcării există multe puncte de vedere diferite cu privire la luptele din Ucraina, dar pe măsură ce autoritățile au ignorat cererile lor, unii și-au schimbat percepția asupra conflictului.

„Unii încă mai cred în propaganda de stat. Dar mulți își schimbă părerea despre operațiunea militară specială”, spune Andreeva, adăugând că nu ar vota pentru Putin la alegerile prezidențiale de anul viitor.

Natalia, o membră a grupului, spune că tratamentul soțului ei a determinat-o să pună la îndoială povestea oficială a Kremlinului cu privire la războiul din Ucraina. „Putin ne-a mințit mai întâi că civilii nu vor fi nevoiți să lupte niciodată”, spune ea. „Începi să te gândești: oare minte și în legătură cu motivul pentru care suntem în Ucraina?”.

Pentru Andreeva și alte soții și mame, inegalitatea poverii războiului a fost o altă plângere, multe dintre ele spunând că s-au simțit ignorate, nu doar de Kremlin, ci și de societate în general.

Situația dificilă a grupului expune unele dintre opțiunile dificile cu care se confruntă liderii ruși, pe măsură ce războiul se apropie de cea de-a doua aniversare.

Analiștii spun că este prea devreme pentru a evalua impactul mișcării femeilor din Rusia asupra unui regim care are o istorie îndelungată de înăbușire cu succes a vocilor opuse.

Cu toate acestea, furia lor subliniază o parte din neliniștea pe care o resimt unele persoane din țară în legătură cu conflictul.

CITEȘTE ȘI:

Vladimir Putin, CRITICAT de soții și mame ale militarilor ruși: „Meschin și laș. Civilii nu ar trebui să fie implicați în lupte”

Kremlinul îi ÎNDOCTRINEAZĂ pe tinerii ruși, cu 6 luni înainte de realegerea lui Putin: ”Au cel mai mare potențial de a protesta împotriva regimului”

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Oana Zvobodă a debutat în presă la televiziunea PrimaTV, în anul 2017. Între 2017 și 2020 a fost reporter la PrimaTV, unde ... vezi toate articolele

Citește și