Zeci de mii de bucureșteni nu au apă caldă. Șeful Termoenergetica: „Din păcate, mai multe avarii s-au produs aproape concomitent”

Publicat: 27 05. 2021, 17:47
Actualizat: 27 05. 2021, 18:15

Bucureștiul este paralizat din nou de mai multe avarii care au dus la întreruperea furnizării apei calde. În prezent, zeci de mii de bucureșteni din aproape toate sectoarele sunt afectați de avariile apărute joi noapte. Șeful Termoenergetica spune că situația este în curs de remediere.

Sute de blocuri din București sunt în prezent afectate de mai multe avarii ale sistemului de termoficare, astfel că zeci de mii de bucureșteni nu au apă caldă.

„Am avut mai multe avarii, apărute azi-noapte (miercuri spre joi – n.r.), și pe aria CET Sud și pe CET Vest, dar suntem în revenire. Ușor-ușor, cele mai multe își vor reveni azi (joi – n.r.). Sectorul 5 va mai suferi până mâine (vineri -n.r.)”, a declarat, pentru Gândul, șeful Termoenergetica, Adrian Gîtlan.

Directorul companiei de termoficare dă vina pe sistemul de termoficare foarte vechi.

„Este vechea poveste a sistemului îmbătrânit. Acum, aceste avarii au apărut din păcate la scurt timp între ele, aproape concomitent, și automat au scăzut toți parametrii. Cel mai afectat este sectorul 5, apoi sectorul 4, sectorul 2, zona Călărași – Labirint în sectorul 3”, a explicat Adrian Gîtlan.

Acesta a mai precizat că avariile s-au produs în sectorul 3, una „mai importantă în sectorul 5”, în zona cinematografului Lira, iar alta pe Cheiul Dâmboviței.

Rețeaua de termoficare a Bucureștiului este plină de găuri pe conductele vechi de peste 50 de ani. Primarul Nicușor Dan promite că până la sfârșitul anului va moderniza 32 de kilometri (64 de kilometri de conductă) din rețeaua care se întinde pe 4.000 de kilometri.

Comisia Europeană a aprobat o investiție de 216 milioane de euro în sistemul de termoficare al Bucureștiului

O veste bună a venit, joi, de la Comisia Europeană (CE), care a a aprobat o investiție de 216 milioane  de euro pentru modernizarea sistemului de transport al energiei termice din București.

„Sistemul de transport al energiei termice din București este unul dintre cele mai mari din lume, furnizând căldură și apă caldă unui număr de peste 1,2 milioane de persoane. 211,94 km de conducte, echivalentul a 105,97 km de sistem de transport, vor fi înlocuiți pentru a remedia problema actuală a pierderii a aproximativ 28 % din căldură între sursă și consumator”, se arată în comunicatul Comisiei Europene, transmis joi.

Potrivit sursei citate, va fi instalat un nou sistem de detectare a scurgerilor.

„Proiectul va asigura un sistem de transport al energiei termice durabil și accesibil ca preț, sporind eficiența energetică a rețelei pentru o mai bună calitate a vieții locuitorilor și a aerului datorită unei reduceri substanțiale a gazelor care urmează să fie arse”, se mai arată în comunicatul CE.