Prima pagină » Actualitate » Zeci de milioane de euro pentru stațiile de biogaz. Cum ar putea reduce acestea facturile la energie ale fermierilor la jumătate

Zeci de milioane de euro pentru stațiile de biogaz. Cum ar putea reduce acestea facturile la energie ale fermierilor la jumătate

Zeci de milioane de euro pentru stațiile de biogaz. Cum ar putea reduce acestea facturile la energie ale fermierilor la jumătate

Ministerul Mediului are la dispoziție 21 de milioane de euro, bani de la Uniunea Europeană, prin PNRR, cu ajutorul cărora s-ar putea construi zece stații de biogaz. Un oraș din Transilvania produce deja energie în acest mod. O singură stație de biogaz ar reduce la jumătate facturile pentru energie, spun fermierii.

Unul dintre cei mai mari producători de gunoi de grajd din județul Sălaj este o cooperativă agricolă, care deține trei ferme, cu peste 2.000 de vaci. O stație de biogaz ar reduce la jumătate facturile pentru energie.

„Noi rulăm aproximativ 20.000 de tone de dejecții solide și semi-solide. Ne trebuie o stație de biogaz mare, care va produce aproape un megawatt pe an”, explică Dacian Badea, președintele cooperativei.

Schema propusă prin PNRR

O astfel de investiție poate fi finanțată, în proporție de 90 la sută, din fonduri europene. Schema propusă prin PNRR presupune că se pot aloca cel mult 3,7 milioane de euro pentru fiecare proiect. Beneficiarii pot fi ferme mari, cooperative agricole, dar și asocieri între acestea și Primării.

Comuna Hălchiu, din județul Brașov, are o platformă de gunoi de grajd cu o capacitate de două mii de tone. Pe câmpurile din jur sunt 20 de ferme mari de vaci și două de pui, cu care Primăria s-ar putea asocia ca să acceseze fonduri, pentru a transforma gunoiul în biogaz.

„Vă dați seama că ar fi la un preț rezonabil și atractiv pentru cetățeni, și cred că ăsta e beneficiul cel mai importat. Și am face și economie la buget”, explică și Petru Drugan, viceprimarul comunei Hălchiu.

Până la o jumătate din efectivele de animale ar putea dispărea

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, este încrezător că aceste stații de biogaz ar rezolva câteva probleme serioase.

„Pe de o parte, problema gunoiului de grajd, care altfel ajunge pe câmp în diverse forme, să rezolvăm problema emisiilor de metan, care este o problemă destul de apăsătoare. Să rezolvăm problema reciclării acelui gunoi de grajd și folosirii energiei pentru energie termică și a compostului care rămâne pentru fertilizarea terenurilor”, a precizat Tanczos Barna.

Mulți fermieri spun, însă că aceste proiecte vor fi greu de implementat din lipsă de materie primă.

Zoltan Haller, reprezentant al Asociației Bălțata Românească spune însă că, din păcate, sunt foarte multe ferme care se desființează. Până în februarie, o să dispară cam 30, 40 la sută din efectivul de animale, spune el.

Un studiu realizat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură arată că, la nivel mondial, 14,5 la sută din emisiile de gaze cu efect de seră, provin din agricultură. Jumătate din această cantitate este generată direct de animalele rumegătoare și de stocurile de gunoi de grajd.

Citește și