Prima pagină » Actualitate » VIDEO | Zeci de pacienți evacuați de urgență de la Spitalul de Ortopedie Foișor din Capitală: ”Noaptea ca hoții”/„Astăzi a fost scoasă de la Terapie Intensivă”

VIDEO | Zeci de pacienți evacuați de urgență de la Spitalul de Ortopedie Foișor din Capitală: ”Noaptea ca hoții”/„Astăzi a fost scoasă de la Terapie Intensivă”

Aproximativ 90 de pacienți internați în Spitalul de Ortopedie Foișor din Capitală au fost evacuați, vineri seară, după o decizie ce fusese aprobată cu doar câteva ore înainte de transformare în unitate suport COVID-19. Unii dintre pacienți au fost redistribuiți la alte spitale din Capitală și transferați cu salvările sau cu mașinile personale, imaginile cu bolnavii pe tărgi care sunt urcați noaptea în ambulanțe fiind șocante.

Dan Barna: Supărarea justificată a celor mutați in această seară devine un cost acceptabil
”Evacuarea spitalului Foișor în aceste ore de seară și noapte nu are nimic plăcut sau lăudabil. Da, această evacuare a adus un disconfort semnificativ pentru pacienții spitalului care sunt mutati sau externati intempestiv. A adus și multă emotie pentru familiile lor. Imi pare rău de suferința și momentele dificile prin care trec si le sunt recunoscător că prin sacrificiul pe care îl fac în aceste ore contribuie la acest efort de război comun la care fiecare ar trebui să avem înțelepciunea să o facem prin mesaje și comportament echilibrat.
Intr- un astfel de război, nimic nu este plăcut sau comod și nici nu are cum să fie. Da, nu am avut până acuma de unde să învățăm buna practică a evacuării de spitale, dar efortul și sacrificiul acestei seri, din care avem atâtea de învățat, înseamnă niște șanse în plus la viață pentru acei semeni ai noștri care au nevoie disperată în fiecare minut de mai mult oxigen in plămâni. Pentru fiecare inimă care va continua să bată si plamân care va continua să respire din noaptea asta cu oxigenul de la Foișor, supărarea justificată a celor mutați in această seară devine un cost acceptabil”, a spus vicepremierul Dan Barna, președintele USR.

Ministerul Sănătății: Întârzierea nepermisă a pus o parte din pacienții spitalului într-o situație regretabilă

”Situația pacienților Covid-19 care necesită îngrijire ATI este critică. De mai bine de o săptămână, în București sunt zero locuri ATI disponibile în anumite momente ale zilei.
Nevoia locurilor suplimentare în București nu este ceva ce poate fi pus vreun moment în discuție. În acest moment, 29 pacienți Covid-19 sunt intubati și ventilați în secțiile UPU din București.
Transformarea Spitalului Foișor în spital Covid-19 a fost soluția identificată de Departamentul pentru Situații de Urgență și avizată de Ministerul Sănătății în cursul zilei de astăzi.
Această decizie a fost luată datorită faptului că Spitalul Foișor are 26 de paturi ATI, 6 medici ATI – și în momentul deciziei avea numai 3 pacienți internați în ATI. De asemenea, a fost identificată resursa umană de specialitate care să poată, împreună cu specialiștii Spitalului Foișor, oferi pacienților Covid-19 îngrijirea de care au nevoie. (…)
Spitalul Foișor a fost informat încă de dimineață despre iminența transformării spitalului. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică au fost la spital încă de la orele 11:00. La orele 19:00, managerul încă nu întocmise documentele necesare pentru eliberarea avizului temporar. (…)
Ministerul Sănătății va solicita o analiză amănunțită a cauzelor pentru situația creată și pentru modul în care s-a desfășurat intervenția”, arată MS într-un comunicat de presă.
Viceprimarul Capitalei arată cu degetul spre conducerea Spitalului Foișor

Viceprimarul Capitalei, Horia Tomescu, a declarat că decizia de transformare a spitalului a fost luată în cursul zilei, însă măsura nu a fost pusă în aplicare imediat. Viceprimarul a declarat că operațiunea de evacuare se putea face cu două sau trei ore mai devreme, dacă nu ar fi fost tergiversată de conducerea spitalului, potrivit evz.ro.

SURSE: Medicii de la Foișor s-au opus transformării spitalului în unitate COVID-19

Surse medicale au declarat pentru GÂNDUL.RO, că managerul unității sanitare și medicii s-ar fi împotrivit acestei proceduri. Într- un memoriu adresat ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, conducerea Spitalului Clinic ”Foișor” a explicat faptul că în spital nu se pot face circuite separat, iar unitatea medicală nu dispune de aparatură de ventilație. Medicii spun că, în ciuda acestui lucru, s-a luat decizia de a transforma spitalul în unitate COVID-19.

Totodată,  conducerea Spitalului Floreasca a fost înștiințată, vineri, în jurul orei 16:30 că trebuie să primească o parte dintre pacienții de la Foișor.
 În acest sens, a fost emis un ordin, care a fost semnat de secretarul de stat Raed Arafat, în calitate de comandat al acțiunii. Documentul a fost avizat de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.
Incidente între oameni veniți să protesteze și Jandarmerie

Aproximativ o sută de oameni au venit de urgență în fața Spitalului Foișor din București pentru a manifesta față de noile măsuri luate de Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, cu aprobarea ministrului Vlad Voiculescu.

Manifestanții au început să scandeze și au încercat să blocheze evacuarea bolnavilor, intrând în conflict cu forțele de ordine. Jandarmii au folosit forța pentru a permite deplasarea pacienților aduși pe tărgi la ambulanțe, însă câțiva protestatari au reușit să facă un lanț în fața porții, astfel că intrare și ieșirea din Spitalul Foișor au fost blocate.

Andrei Baciu: ”Îmi cer scuze.O facem pentru a veni în sprijinul altor pacienţi care sunt intubaţi sau care au realmente viaţa pusă în pericol”

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a spus că transferul pacienţilor de la Spitalul Foişor a început în jurul orei 15.00, dar procesul s-a prelungit.

”Îmi cer scuze pacienţilor, familiilor şi tuturor celor care au avut de suferit cu privire la acest transfer care se face până târziu în noapte. Situaţia este destul de importantă la nivelul Bucureştiului, este nevoie de aceste paturi. Îmi pare rău pentru toată această situaţie. O facem pentru a veni în sprijinul altor pacienţi care sunt intubaţi sau care au realmente viaţa pusă în pericol”, a declarat Andrei Baciu, la Digi24.ro.

A doua reacție a lui Raed Arafat: ”Ne-am îndreptat către un spital care are operații programate și paturi la ATI”

”Azi dimineață, era clar că UPU-urile sunt suprasolicitate și au ajuns la un număr foarte mare de pacienți care au nevoie de internare și oxigenare. Nu erau locuri, nici la ATI, nici la alte secții.

Prima etapă, după ce am primit telefon de la managerul Spitaluli ”Sf. Pantelimon”, care m-a anunțat că sunt 18 pacienți, fie intubați, fie pe ventilație non-invaziva, primul pas a fost să găsim locuri, chiar și la distanță.

La Iași, s-a operaționalizat unul dintre TIR-urile de Terapie Intensivă, am transferat cu un avion militar și cu SMURD București 3 pacienți către Iași.

Doi pacienți i-am preluat de acolo și dus la Spitalul ”Dimitrie Gerota“ care mai avea 3 pacienți la ATI. Era clar că era o soluție, chiar de moment (…).

TIR-ul de la Spitalul ”Victor Babeș” ar putea prelua cel puțin 8-9 pacienți de ATI. La cest moment, avem 2 spitale, transformate total în spitale Covid: Sfântul Ioan și Spitalul Județean Ilfov.

Transformarea unui alt spital de urgență in spital ar fi putut impacta foarte serios cazurile de urgență, non-covid. Mai mult, aceste spitale au secții care preiau.

La Pantelimon, există ATI pentru Covid.

Ne-am îndreptat către un spital care are operații programate și cu paturi la ATI. Ne-am îndreptat spre Spitalul de Ortopedie „Foișor”. De ce? 21 de paturi de ATI și cel puțin 200 de paturi cu oxigen, dintre care 90 pentru pacienții cu Covid-19.

Am avut o discuție cu managerul spitalului, am informat Primarul Capitalei. A fost trimisă o echipa la Spitalul Foișor să dea autorizații. După ce a fost trimis ordinul în jurul orelor 15.00, a trebuit să ducă muncă de lămurire, să convingă, să discute cu managerul. A trecut timpul.

Când s-a pus în final decizia clară că acest spital va fi transformat, au început să evalueze pacienții, din 3 categorii: o categorie care trebuie transferată la alte spitale, pacienții care pot fi externatii acasă, care urmau să fie externați în următoarele 2 zile și pacienții care erau internați, dar nu au fost operați”.

11 dintre 21 de pacienţi transferaţi la spitale din Bucureşti

Pentru 11 din 21 de pacienţi s-a luat decizia transferului la spitale din Bucureşti, dintre care: patru la Spitalul Floreasca, cinci la Spitalul Universitar,  unu la Spitalul ”Bagdasar-Arseni” și unu la Spitalul Elias. Un alt pacient va fi transferat la spitalul din Galaţi. Ceilalţi nouă pacienţi, care au fost operaţi sau urmau să fie operaţi, vor fi lăsaţi acasă, potrivit observatornews.ro.

Rude ale pacienților au protestat față de mutarea acestora
Zeci de persoane, unii dintre acestea aparţinători ai pacienţilor evacuaţi din Spitalul Foişor, au protestat în apropierea unității sanitare. Autorităţile au chemat jandarmii pentru a asigura liniştea şi ordinea şi pentru a se asigura că spiritele nu degenerează.

La fața locului au ajuns și câțiva dintre protestatarii anti-măsuri de carantina și anti-mască, în frunte cu Pompiliu Diplan (un opozant al măsurilor restrictive și un susținător al protestelor anti-mască), care a vociferat violent.

”Arafat, nu te mai vrem!”; ”Veniți la spital!” ;”Unde îi duceți? Îi scoateți afară!”, au strigat unii dintre protestatari.

Alte persoane au strigat revoltate: ”Nu țipați, că deranjăm!”, ”Avem rude în operații!”, ”Noaptea ca hoții”.

”Mii de oameni să vină mâine, îi așteptăm. Să vină 10.000 de oameni în stradă! Numai Iohannis poate să îl demită pe comandant. Rușine să vă fie! Nu se poate! Lasă oamenii în pace!”

Pacienții de la Spitalul Foișor au fost evacuați pe tărgi și în cărucioare. Unitatea medicală trebuie eliberată până sâmbătă.

„Nu credeam că o să trăiesc așa ceva”

La Spitalul Foișor erau internați 90 de pacienți, dintre care 20 vor fi mutați, iar 70 vor fi trimiși acasă. Pentru unii dintre pacienți, operațiile vor fi amânate.

Fiica unei paciente a spus: „Mama a suferit o operație la genunchi, o intervenție chirurgicală care necesită recuperare. I s-a spus că trebuie să țină legătura cu medicul. Şi mă întreb, medicul unde o să o vadă în continuare, că este proaspăt operată? Astăzi a fost scoasă de la Terapie Intensivă, a fost trecută astăzi pe salon și acum trebuie să o luăm acasă”.

„Astăzi, în jurul orei 18:00, ne-au anunțat. M-a sunat mama că trebuie să venim să o luăm de la spital că se evacuează spitalul, că se va face din seara asta spital COVID-19”, a spus ruda altui pacient.

„Ne rugăm la Dumnezeu să fie bine și să nu sufere complicații. Sunt revoltată pentru că nu mi se pare normal să te anunțe de pe oră pe alta, că trebuie să vii să o iei acasă. Nu știu sunt încă sub șoc. Nu credeam că o să trăiesc așa ceva”, a spus fiica unei paciente pentru Antena 3

Raef Arafat, despre evacuarea din spital

Raed Arafat a vorbit, vineri seara, la Antena 3, despre operațiunea de evacuare de ultimă oră de la Spitalul Foișor, din București. Șeful DSU a explicat că situația din București este critică, nemaiexistând locuri libere la Terapie Intensivă.

”S-a luat decizia de a transforma Spitalul Foișor în spital suport COVID. Situația este gravă în București. Azi au trimis la Iași, cu un avion al Armatei, 3 pacienți, din București.

Mâine dimineață spitalul trebuie să primească pacienți COVID. Unii pacienți sunt trimiși la alt spital, alții sunt externați, pentru că nu au probleme.

Normal că trebuie să evacuăm. Ordinul nu a fost transmis la ora 18:00, ci cu câteva ore mai devreme. Avem nevoie de paturile de terapie intensivă, sunt 21 de locuri acolo, erau ocupate doar jumătate. La Pipera, nu putem să facem terapie intensivă, acolo e pentru cazuri ușoare. Deja am semnat ordinele de detașare a personalului medical.

În acest moment, nu mai avem în vedere evacuarea unui spital. Evacuarea se putea face mai devreme, dar a trebuit dusă muncă de lămurire cu conducerea spitalului. Medicii de acolo au decis cine pleacă acasă, nu s-a luat decizia într-un birou.

Noi discutăm despre Foișor încă de ieri, dar azi la prânz s-a luat decizia. Noi sperăm să se stabilizeze situația în următoarele două săptămâni, dar, din nefericire, sunt tot mai multe cazuri de terapie intensivă”, a declarat Raed Arafat, la Antena 3.

Ordinul de evacuare a spitalului a fost transmis în cursul zilei, spune Arafat, fără a preciza ora.

Pacienți cu forme grave de COVID acuză că sunt refuzați la internare în București

Creșterea din ultima perioadă a cazurilor a făcut ca persoanele infectate cu SARS-CoV-2 să se lupte pentru un pat. Pacienți cu forme grave de Covid-19 , deși au nevoie de tratament, oxigen și monitorizare, nu sunt acceptați pentru a fi internați în spitale pentru că nu mai sunt locuri libere.

Mai mult, aceștia sunt îndemnați să semneze că nu vor să li se facă investigații.

O astfel de situație a avut loc la un spital din București. Deși avea saturație scăzută de oxigen în sânge, o femeie a fost trimisă acasă, unde nu avea mască de oxigen. Deși îi era recomandată internarea, pacienta infectată cu SARS-CoV-2 a fost urcată într-o ambulanță.

”La diagnosticul mamei scrie că are formă severă cu potenţial evolutiv şi se recomandă internarea. Oxigenul era 91. Ne-am îngrijorat foarte tare. Cred că trebuia să fie sub supraveghere, noi nu avem mască acasă”, a spus fiica pacientei.

Citește și