Cea de-a doua reuniune a Comunităţii politice europene are loc astăzi, 1 iunie, în localitatea Bulboaca, din Republica Moldova. CPE este o platformă nouă de coordonare politică ce îşi propune să promoveze dialogul politic şi cooperarea în vederea abordării chestiunilor de interes comun şi să consolideze securitatea, stabilitatea şi prosperitatea continentului european.
La eveniment vor lua parte 47 de şefi de stat şi de guverne din UE, Albania, Andorra, Armenia, Azerbaidjan, Bosnia şi Herţegovina, Georgia, Islanda, Liechtenstein, Moldova, Monaco, Muntenegru, Macedonia de Nord, Norvegia, San Marino, Serbia, Elveţia, Turcia, Ucraina și Regatul Unit.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit la reuniunea CPE, fiind întâmpinat de Maia Sandu. El a fost primul lider străin care a ajuns în Republica Moldova.
„Până la victoria noastră. Când vom câştiga acest război se va încheia. Sau Rusia îl poate opri mai devreme. Poate să părăsească teritoriul nostru”, a răspuns Volodimir Zelenski la întrebarea când se va încheia războiul din Ucraina.
„Sunt fericit să mă aflu aici. Nu a fost uşor, dar am venit să oferim sprijin Republicii Moldova” – Volodimir Zelenski
În faţa camerelor de luat vederi, liderul de la Kiev a mulţumit poporului moldovean „pentru că a primit atât de mulţi refugiaţi încă din prima zi a războiului”.
„Urmează să discutăm despre relaţiile bilaterale, proiecte prioritare şi de infrastructură. Republica Moldova este un partener important pentru noi. Credem în viitorul nostru european. Trebuie să mergem împreună, umăr la umăr. Avem nevoie de unitate din partea partenerilor noştri”, a mai spus Zelenski.
„Viitorul nostru este în UE. Ucraina este pregătită să adere la NATO” – Volodimir Zelenski
Înainte de a face declarații de presă, Zelenski a scris pe platforma de mesagerie Telegram că intenţionează să se întâlnească și cu alţi lideri europeni în privat. Este de așteptat ca președintele ucrainean să ceară și mai mult sprijin pentru ţara sa.
La Bolboaca, lângă Chișinău, liderii politici din Europa vor aborda subiecte precum sporirea coaliției împotriva Rusiei, dar și formula de pace care include UE și NATO.
Situaţia din Ucraina, dar şi problemele legate de energie, securitate şi interconectivitate se vor afla pe agenda de discuţii a Summitului Comunităţii Politice Europene.
„Astăzi este o zi importantă pentru ţara mea şi pentru Europa. Abia aştept să găzduiesc preşedinţii şi premierii statelor din comunitatea politică europeană.
Avem multe subiecte pe care trebuie să le discutăm. Desigur că vom vorbi despre situaţia din Ucraina, restaurarea păcii pe continent se află pe agenda noastră. Trebuie să reconfirmăm susţinerea faţă de Ucraina în rezistenţa sa în faţa agresiunii ruse”, a spus Maia Sandu.
Potrivit acesteia, în cadrul întâlnirilor bilaterale va discuta şi despre aderarea Republicii Moldova la UE.
„Angajamentul nostru e să pregătim ţara pentru aderare şi voi îndemna liderii europeni să susţină acest plan şi să iniţiem negocierile cât mai curând posibil” – Maia Sandu