Prima pagină » Actualitate » Zi decisivă pentru proiectul de desființare a SIIJ. Documentul va fi dezbătut în Comisia juridică a Senatului

Zi decisivă pentru proiectul de desființare a SIIJ. Documentul va fi dezbătut în Comisia juridică a Senatului

Zi decisivă pentru proiectul de desființare a SIIJ. Documentul va fi dezbătut în Comisia juridică a Senatului
Sala de plen a Senatului / Sursa: cope.ro

Comisa juridică a Senatului dezbate, miercuri, proiectul de desființare a Secției pentru investigarea infractorilor din justiție (SIIJ). La discuții vor participa reprezentanţii Ministerului Justiţiei, sistemului judiciar, asociaţiilor profesionale şi ai societăţii civile.

Ulterior ședinței de miercuri, Comisia juridică va elabora un raport, care va fi înaintat plenului.

Proiectul a fost adoptat, în urmă cu două zile, de Camera Deputaților, Senatul fiind, însă, for decizional.

Proiectul de lege pentru desființarea SIIJ a fost adoptat cu 205 voturi „pentru”, 90 „împotrivă” și o abținere. USR spunea, luni, că va ataca legea la CCR.

„După multe încercări, atât ale Guvernului, cât şi ale Parlamentului, avem în dezbatere un proiect important – cel de desfiinţare a Secţiei speciale – mult disputat. Şi, în ciuda criticilor aduse de unii care, aflaţi în funcţii pentru o perioadă e timp, şi-au arătat incapacitatea de adopta un astfel de proiect de lege, astăzi vin şi spun că ar fi nociv un astfel de proiect, care nu face altceva decât să aducă normalitate în sistemul judiciar, o normalitate dorită de mult timp atât de noi care ne aflăm astăzi în băncile Parlamentului, cât şi întregul sistem, întreaga breaslă din acest domeniu”, a declarat deputatul PNL Cristina Trăilă.

Fostul ministru al Justiției Stelian Ion și fostul premier Ludovic Orban au criticat proiectul de lege. Ei susțin că actuala coaliție de guvernare desființează „de formă” SIIj pentru a-l înlocui cu un nou mecanism și mai „nociv decât SIIJ”.

„În mod normal ar fi trebuit să fie o zi bună pentru justiție, pentru că din acest proiect de așa zisă desființare, doar titlul este corect. În rest, absolut totul, de la procedura de transparență decizională călcată în picioare la ministerul Justiției din păcate, până la modul de derulare a discuțiilor aici în Parlament, pe repede înainte, fără a se accepta un aviz al Comisiei de la Veneția pe acest nou mecanism creat de cei care odinioară concepuseră SIIJ, toate acestea ne arată că suntem pe un drum greșit.

Cum atrăgeam atenția în ședințele prezidate de Florin Iordache acum câțiva ani de zile asupra pericolului reprezentat de desființarea SIIJ, așa facem și acum vă atragem atenția că ceea ce se întâmplă acum- nu este o simplă desființarea SIIJ, este o desființare formală înlocuită de un mecanism mult mai puternic și mult mai nociv decât SIIJ-ul”, a spus Stelian Ion.

Alfred Simonis (PSD) a afirmat că proiectul va trece fără probleme la CCR pentru că „Două treimi din CSM susţin proiectul”.

„Consiliul Suprem al Magistraturii, garantul justiţiei în România a votat cu 11 la 8 acest proiect, fără observaţii. Este primul proiect care este propus Parlamentului care întruneşte avizul Consiliului superior al Magistraturii. S-au spus minciuni că asociaţiile nu sunt de acord, trei din şase asociaţii ale magistraţilor susţin proiectul, două treimi din CSM susţin proiectul, votul dat de procurori şi judecători din CSM a fost 11 la 8, fără observaţii”, a declarat Alfred Simonis.

Coaliția de guvernarea și-a asumat desființarea SIIJ până la finele lunii martie.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele

Citește și