Zi istorică pentru România: Consiliul JAI a decis ca România și Bulgaria să adere complet la spațiul SCHENGEN începând cu 1 ianuarie 2025

Zi istorică pentru România: Consiliul JAI a decis ca România și Bulgaria să adere complet la spațiul SCHENGEN începând cu 1 ianuarie 2025
Sursa foto: Profimedia images
Publicat: 12/12/2024, 08:15
Actualizat: 12/12/2024, 11:49

Miniștrii de Interne ai Uniunii Europene au decis, joi, ca România și Bulgaria să adere complet la spațiul Schengen, devenind membre cu drepturi depline. Granițele terestre vor fi deschise începând cu 1 ianuarie 2025.

UPDATE:

Pentru transportul rutier de marfă, aderarea la Schengen se traduce prin eliminarea controlului sistematic din frontierele cu statele membre UE vecine (Ungaria și Bulgaria)”, a spus ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

„De la 1 ianuarie 2025, pentru transportul feroviar, intrarea deplină în spațiul Schengen înseamnă eliminarea controlului în frontieră. Se reduc astfel timpii de staționare în frontiere cu aproximativ 30 de minute pentru fiecare tren, la punctele vamale de la: Curtici; Valea lui Mihai; Salonta; Episcopia Bihor; Carei”, a notat Sorin Grindeanu, în mediul online. (detalii AICI)

UPDATE

„Aceasta este o victorie a dreptății și a demnității naționale și un semnal clar că nu vom accepta vreodată să fim cetățeni de mâna a doua în Europa”, a declarat premierul Marcel Cioalcu.

Este, înainte de toate, un triumf al tuturor românilor, indiferent de opțiunea politică sau de situația socială. Este o victorie a muncii în echipă pentru binele țării. Pentru că la acest moment au contribuit lideri de opinie din țară și din străinătate, personalități publice și oameni obișnuiți, alături de miniștri, diplomați, europarlamentari și tehnicieni din zeci de instituții”, a mai spus premierul României. (detalii AICI)

UPDATE

„Complet în Schengen – acolo unde vă este locul”, a scris Ursula von der Leyen pe X.

UPDATE

„Vreau să felicit toate instituțiile implicate și să le mulțumesc și perseverența pe parcursului acestor ani. România este și va rămâne o țară pro-europeană”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Aderarea la spațiul Schengen reprezintă un pas firesc și necesar în consolidarea statutului României de membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. Avantajele apartenenței noastre la spațiul comun de liberă circulație sunt multiple și au impact direct asupra cetățenilor, asupra economiei și a imaginii externe a țării noastre”, a mai spus Iohannis. (detalii AICI)

UPDATE

„DEAL! Miniștrii de interne tocmai au adoptat o decizie de ridicare a controalelor la frontierele terestre interne cu și între Bulgaria și România începând cu 1 ianuarie 2025. O mare victorie pentru Bulgaria, România și întreaga Europă!”, a scris pe X președinția ungară a Consiliului Uniunii Europene.

UPDATE

„Este gata. E hotărât. Este meritat. România și Bulgaria vor adera pe deplin la Schengen la 1 ianuarie 2025. Felicitări cetățenilor ambelor țări care au muncit din greu și îndelung pentru acest lucru. Un Schengen mai puternic înseamnă o Europă mai sigură și mai unită”, a scris Roberta Metsola pe X.

UPDATE: Consiliul JAI a aprobat aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, inclusiv pentru frontierele terestre, începând cu 1 ianuarie 2025.

Știrea inițială:

Miniștrii de Interne din Uniunea Europeană urmează să decidă joi, 12 decembrie 2024, data oficială la care România și Bulgaria vor adera la spațiul Schengen cu granițele terestre. După mai bine de un deceniu de blocaje și negocieri intense, Austria și Olanda au renunțat la veto-urile care au întârziat acest proces.

Conform unui comunicat oficial, președinția ungară a Consiliului UE a inclus pe ordinea de zi a reuniunii adoptarea unei decizii privind „stabilirea datei de ridicare a controalelor persoanelor la frontiera terestră internă cu și între România și Bulgaria”.

Reamintim că, la 31 martie 2024, au fost eliminate controalele la frontierele aeriene și maritime pentru cele două țări.

România va fi reprezentată la reuniunea Consiliului JAI de către ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, care a precizat că a discutat recent cu omologul său ungar, Sandor Pinter.

„Apreciez sprijinul constant al Președinției ungare a Consiliului, un partener de încredere în demersurile noastre, pentru finalizarea acestui dosar strategic”, a declarat Predoiu, potrivit News.ro.

Austria și Olanda renunță la veto

Un moment crucial a fost anunțul de luni seara făcut de ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, care a declarat că Austria va sprijini acum aderarea României și Bulgariei la Schengen. La rândul lor, Țările de Jos au dat undă verde printr-un vot al Parlamentului olandez, care a aprobat decizia Guvernului de a susține extinderea Schengen pentru cele două state.

România și Bulgaria au început parcursul pentru aderarea la Schengen încă din 2011, când Consiliul JAI a recunoscut că ambele țări îndeplinesc criteriile tehnice. Cu toate acestea, veto-urile din partea unor state membre, inclusiv Austria și Olanda, au blocat procesul până în 2022, când Croația a fost acceptată în Schengen, dar România și Bulgaria au fost excluse.

Aderarea la Schengen va permite României și Bulgariei să beneficieze de libera circulație a persoanelor și a bunurilor, fără controale la granițele interne terestre, maritime și aeriene. Această schimbare va aduce beneficii semnificative pentru economie, transporturi, turism și mobilitatea forței de muncă. Spațiul Schengen, care include 27 de state, reprezintă cea mai mare zonă de liberă circulație din lume.


CITEȘTE ȘI:

Klaus Iohannis, DECLARAȚII despre aderarea României la Schengen: „Avantajele sunt multiple și au impact direct asupra cetățenilor”

În DECEMBRIE, JAI votează /ROMÂNIA intră complet în SCHENGEN la 1 ianuarie 2025

Denis Andrei
Numele meu este Denis Andrei, sunt un jurnalist cu o pregătire solidă și o pasiune neîncetată pentru informare. Am absolvit Facultatea de Jurnalism mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rusia a testat blocarea accesului la internetul global și nici serviciile VPN n-au putut ocoli...
CNA a penalizat una dintre marile televiziuni din România! Care sunt motivele pentru care au...
FOTO. Modelul a rămas la bustul gol pe stadion. Cât de frumoasă e tânăra
Ultimele zile ale lui Assad la putere. Ce s-a găsit în biroul său
Ce se întâmplă cu soțul Ancăi Molnar, după jumătate de an de la moartea make-up...
Rusia a finanţat cu 69 de milioane de euro o uriașă campanie de propagandă și...
Rusia a finanțat cu 69 milioane euro o campanie de propagandă în Bulgaria și România,...
Vremea se schimbă radical în București, începând cu 17 decembrie. Prognoza Accuweather actualizată
Băutura VERDE care face minuni pentru creier, la prima oră a dimineții. Este mai bună...
Păţania unui român care şi-a tăiat buletinul pe TikTok. A început să ceară bani la...
Fiul șoferului român de TIR care a fost lovit de tren în Belgia, mărturii cutremurătoare....
Se anunță probleme la livrarea pensiilor în 2025: Fonduri insuficiente și dificultăți în procesul de...
Uleiul retras de pe piață! Dacă l-ai cumpărat, trebuie să-l duci înapoi la magazin
❗Frânare bruscă fără motiv❗ Cine e vinovat dacă lovești în spate o mașină?
Virusul poliomielitei, detectat în apele uzate din trei ţări europene considerate libere de boală
O misiune a găsit DOVEZI pentru EXTRATEREȘTRI chiar lângă Pământ
Călin Georgescu cutremură România. Schengen nu e ce credeam noi: Toți sunt spălați pe creier
Iulia Vântur și Ricky Martin pe aceiași scenă. Româncă va cânta în deschiderea concertului starului
Andrei Ștefănescu radiază de fericire alături de iubita lui, Ștefania! Ce promisiune emoționantă i-a făcut...
Încep negocierile pentru formarea noului Guvern. Cine va fi premier până la alegerea viitorului președinte
Cum a reacționat fetița Cristinei Cioran când a auzit că mama ei e însărcinată cu...
Reacția lui Taylor Swift după ce Selena Gomez și Benny Blanco și-au anunțat logodna. Comentariul...
BANCUL ZILEI. Bulă: – Draga mea, am luat bilete și mâine mergem la concert în...
Un nou prădător oceanic pândește în Fosa Atacama