ZILE LIBERE 2023. Parlamentul, prin votul final al Camerei Deputaților, a aprobat miercuri, 15 februarie 2023, proiectul de lege inițiat de PSD, prin care zilele de 6 și 7 ianuarie devin zile libere legale. Legea merge la Klaus Iohannis pentru promulgare.
ZILE LIBERE 2023. Proiectul votat de Parlament prevede că zilele de 6 ianuarie – Sărbătoarea Botezul Domnului – și 7 ianuarie – Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul – sunt zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează.
Legea a trecut tacit de Senat și a fost adoptată de Camera Deputaților ca for decizional, iar acum va merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.
Pe data de 9 noiembrie 2022, Marcel Ciolacu a declarat că foarte mulți români participă la Bobotează și sărbătoresc Sfântul Ion, așa că nu i se pare greșit dacă aceste două zile vor fi declarate libere.
„Eu sunt creştin, cred, ca şi dumneavoastră. Sunt două sărbători mari, Boboteaza şi Sfântul Ion, şi nu cred că este cu nimic ieşit din comun ca aceste două zile să fie zile libere”, a spus atunci preşedintele PSD și al Camerei Deputaților.
În prezent, odată cu adoptarea deciziei Guvernului din decembrie 2022 care prevedea că zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august sunt libere pentru salariații din sectorul public, sunt 18 zile libere.
1 ianuarie – duminică – Anul Nou
2 ianuarie – luni – A doua zi după Anul Nou
23 ianuarie – luni 24 ianuarie – marți – Ziua Unirii Principatelor României
14 aprilie – vineri – Vinerea Mare
16 aprilie – duminică – Paște ortodox
17 aprilie – luni – A doua zi de Paște ortodox
1 mai – luni – Ziua Muncii
1 iunie – joi – Ziua Copilului
2 iunie – vineri
4 iunie – duminică – Rusalii
5 iunie – a doua zi de Rusalii
14 august – luni
15 august – marți – Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie – joi – Sfântul Andrei
1 decembrie – vineri – Ziua Marii Uniri
25 decembrie – luni – Crăciun
26 decembrie – marți – A doua zi de Crăciun
Angajatorii ai căror salariaţi lucrează în zilele de sărbătoare legală sunt obligaţi să le acorde acestora compensaţii.
Potrivit legislaţiei în vigoare, angajaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile.
Dacă această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.