Zile libere în plus pentru angajații din România. Condițiile în care se acordă

Publicat: 16 10. 2024, 09:22
Zile libere in plus pentru angajatii din Romania, sursa foto Envato

Angajații din România, atât din sectorul public, cât și din sectorul privat, vor avea posibilitatea de a solicita două zile libere pentru efectuarea de screening-uri medicale, potrivit unui proiect de lege adoptat recent de Senat.

Inițiativa are ca scop facilitarea accesului la programe de depistare precoce a bolilor. Astfel, noua lege prevede ca angajatorii să ofere aceste zile libere, fără a le include în concediul de odihnă al angajaților. Cei care nu respect această reglementare vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 500 și 2.500 de lei.

Potrivit prevederilor legislative, se vor acorda două zile libere anual, la cererea angajaților din diverse domenii, inclsuiv din unitățile de învățământ, precum și din cadrul structurilor militare, precum MAPN, MAI, SRI, SIE, STS și SPP.

Aceste zile sunt destinate exclusive participării la screening-uri pentru depistarea precoce a bolilor. Angajatorii au obligația de a respecta această prevedere, fără a afecta concediul de odihnă al angajaților.

Amenzi pentru angajatorii care nu respectă procedura

Senatul a dezbătut și adoptat această propunere, iar dacă legea va trece și de Camera Deputaților, angajații vor putea solicita aceste două zile libere pentru efectuarea de screening-uri, iar angajatorii vor fi obligați să respecte solicitările, câtă vreme ele nu afectează semnificativ activitatea firmei sau a instituției.

Astfel, pentru a beneficia de aceste zile libere, angajații trebuie să depună o cerere scrisă, cu cel puțin 10 zile lucrătoare înainte de a efectua screening-ul. Măsura este menită să permit angajatorilor să își organizeze activitatea, astfel încât să nu fie afectată semnificativ. Proiectul mai prevede ca angajatorul să aprobe cererea, exceptând situațiile aceasta ar avea un impact major asupra activității curente.

Iar pentru a justifica absența de la locul de muncă, angajații vor aduce o adeverință meidcală eliberată de către medical de familie, care să confirme efectuarea screening-ului. Documentul trebuie depus în termen de zece zile lucrătoare, de la data la care screening-ul a fost efectuat, iar nerespectarea acestei proceduri de către angajatori atrage cu sine amenzi cuprinse între 500 și 2.500 de lei.

CITEȘTE ȘI:

CALENDARUL zilelor libere legale în 2025. Anul cu minivacanțe generoase pentru români