Prima pagină » Actualitate » Zilele vor avea 25 de ore. În ce an se va întâmpla acest lucru

Zilele vor avea 25 de ore. În ce an se va întâmpla acest lucru

Zilele vor avea 25 de ore. În ce an se va întâmpla acest lucru
Zilele vor avea 25 de ore. În ce an se va întâmpla acest lucru

O zi terestră durează 24 ore, dar va veni vremea când zilele vor avea 25 de ore. În ce an se va întâmpla acest lucru? 

24 ore! Mai exact, 23 ore și 56 minute!  Atât îi ia planetei noastre să se rotească în jurul propriei axe.  De multe ori, oamenii se întreabă dacă este îndeajuns.

Într-o zi, s-ar putea ca ziua să aibă 25 de ore, estimează oamenii de știință. Ei deja au stabilit o dată pentru această schimbare permanentă.

Cât durează o zi pe alte planete?

Durata unei zile (timpul necesar pentru o rotație completă în jurul propriei axe) variază considerabil pe celelalte planete din sistemul nostru solar. Aceste durate variază în funcție de rotația axială a fiecărei planete, care este influențată de compoziția, mărimea și istoria evolutivă a fiecăreia.

Fiecare planetă are o viteză de rotație variată în fncție de anumiți factori:  unghiul, istoricul formării, interacțiuni gravitaționale între planetă, sateliții naturali sau Soarele nostru, coliziunile din trecut, distribuția masei.

Iată cât durează o zi pe fiecare dintre ele:

  1. Mercur:  O zi pe Mercur durează aproximativ 59 de zile terestre.
  2. Venus: O zi pe Venus durează aproximativ 243 de zile terestre, și este mai lungă decât anul său (224,7 zile terestre). De asemenea, Venus se rotește în sens opus față de majoritatea planetelor, adică sens retrograd.
  3. Marte: O zi pe Marte durează aproximativ 24,6 ore, foarte apropiată de durata unei zile pe Pământ.
  4. Jupiter: O zi pe Jupiter durează aproximativ 9,9 ore, fiind cea mai scurtă zi dintre toate planetele din sistemul solar. Fiind planeta cea mai mare din sistemul nostru solar, se rotește cel mai repede în jurul propriei axe.
  5. Saturn: O zi pe Saturn durează aproximativ 10,7 ore.
  6. Uranus: O zi pe Uranus durează aproximativ 17,2 ore. Uranus are o înclinare axială extremă, astfel că practic „se rostogolește” pe orbită.
  7. Neptun: O zi pe Neptun durează aproximativ 16,1 ore.
  8. Planetele pitice: O zi pe planeta pitică Pluto durează aproximativ 153 de ore, adică aproximativ 6,4 zile terestre.  O zi pe Eris durează aproximativ 25,9 ore, puțin mai mult decât o zi terestră. O zi pe Haumea este foarte scurtă, durând aproximativ 3,9 ore. Haumea se rotește extrem de rapid, ceea ce îi conferă o formă elipsoidă alungită.  Durata exactă a unei zile pe Makemake nu este la fel de bine determinată, dar se estimează că durează între 7 și 8 ore.
Sursa Foto: Shutterstock

Sursa Foto: Shutterstock

Când ziua a avut 23 ore

După ce planeta noastră s-a format, o planetă de mărimea lui Marte s-a ciocnit de aceasta. Din fragmente a rezultat Luna în urmă cu 4,5 miliarde de ani, pe durata Hadeanului (prima eră geologică). Din cauza impactului, Pământul se învârtea mai repede în jurul propriei axe. O zi dura 5 ore! A crescut la 10 ore, când rotația planetei noastre a încetinit pe măsură ce Luna s-a îndepărtat.

Cu aproximativ 2,2 miliarde de ani în urmă, când ziua avea 19,5 ore,  mareele  erau mult mai apmplificate. În timpul Protorezoicului, existau forme complexe de viață doar în oceane.

Durata zilei a început să crească treptat la 23 ore, în timpul Mezosoicului acum 252 milioane de ani, cu puțin timp înainte de apariția dinozaurilor.  Rotația Pământului încetinește din cauza se datorează efectului gravitațional al Lunii asupra Terrei. Pe măsură ce Luna se îndepărtează, acest efect ne prelungește zilele cu aproximativ 2,3 milisecunde la fiecare 100 ani. 

Zilele vor avea 25 de ore. În ce an se va întâmpla acest lucru

Noi nu vom apuca să trăim acest moment (și nici generația următoare). Cei care vor locui pe Pământ în viitorul îndepărtat, când continentele vor fi unite într-o mare masă continentală, iar clima va fi mai caldă, vor observa că durata unei zi terestre va ajunge la 25 de ore.

Aceasta este una dintre concluziile la care a ajuns o echipă de cercetători de la Universitatea din Wisconsin-Madison, într-un studiu recent publicat în revista Proceedings of the National Academy of Science. Potrivit oamenilor de știință, Luna se îndepărtează de Pământ cu aproximativ 3,8 centimetri pe an. Consecința acestui fapt va fi că, peste 200 de milioane de ani, zilele pe Pământ vor ajunge să dureze 25 de ore.

Cercetătorii au utilizat în acest studiu astrocronologia, o metodă statistică ce leagă teoria astronomică de observația geologică, a explicat profesorul Stephen Meijers, unul dintre autorii studiului, pentru Huffpost. Va veni un moment în care Luna va atinge o distanță fixă și va fi vizibilă doar dintr-o parte a Pământului.

Citește și: Ultima DESCOPERIRE a oamenilor de știință: o zi va avea 25 de ore! Fenomenul observat are legătură cu Luna

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele