Prima pagină » Actualitate » UPDATE. Ziua Armatei, sărbătorită prin manifestări restrânse. Klaus Iohannis: Când spunem „Armată”, spunem „eroi”. Nu avem voie să ne uităm istoria și înaintașii | FOTO, VIDEO

UPDATE. Ziua Armatei, sărbătorită prin manifestări restrânse. Klaus Iohannis: Când spunem „Armată”, spunem „eroi”. Nu avem voie să ne uităm istoria și înaintașii | FOTO, VIDEO

Ziua Armatei Române este sărbătorită luni, 25 octombrie, printr-o serie de manifestări organizate în format restrâns, în contextul pandemic actual.

La evenimentele din Capitală participă președintele Klaus Iohannis, premierul interimar Florin Cîțu și ministrul Apărării, Nicolae Ciucă.

UPDATE: Nicolae Ciucă: „Ziua Armatei României este în fiecare an momentul în care onorăm cu mândrie și respect faptele de arme ale înaintașilor noștri”

Prezent și el la eveniment, ministrul demis al Apărării și premier desemnat, Nicolae Ciucă, a adus un omagiu militarilor români.

„Ziua de 25 octombrie 1944 a devenit o dată-simbol a eliberării de sub ocupație străină a orașulul Carei, a Ardealului și a întregii Românii. Ne plecăm fruncțile cu respect în memoria celor care s-au sacrificat pentru a aduce la îndeplinire aceată misiune de onoare, pentru atingerea idealului de libertate al românilor. Transmitem astăzi puținilor veterani de război care mai sunt printre noi recunoștința noastră și le dorim multă sănătate.

Fără sacrificiul lor, fără curajul de care au dat dovadă în cele mai grele momente ale vieții lor, pe câmpurile de bătălie ale cele mai mari conflagrații cunoscută de omenire, istoria noastră ar fi fost cu siguranță diferită”, a spus acesta.

Acesta a vorbit și despre activitatea desfășurată de MApN în ultimul an și a trecut în revistă demersurile întreprinse pentru înzestrarea militarilor cu echipamente și tehnică de înaltă tehnologie, cu implicarea industriei de apărare autohtone, îmbunătățirea procesului educație din instituțiile militare de învățământ, creșterea gradului de instruire a militarilor prin intensificarea pregătirii și participarea la exerciții naționale și multinaționale.

„Am pus un accent deosebit pe dezvoltarea unei culturi instituționale centrată pe cunoaștere și inovație. În ultimul an, complementar misiunilor noastre curente, am încheiat un proiect de suflet al tuturor românilor, concretizat în restaurarea, reabilitarea și conservarea Crucii comemorative a eropilor români din Primul Război Mondial de pe Vârful Caraiman.

În plan internațional am continuat să acționăm pentru întărirea organismelor de apărare colectivă din care facem parte. Granița de est a țării noastre în toate clee trei dimensiuni ale sale – terestră, aeriană și maritimă, este o parte importantă a Flancului estic al NATO și granița Uniunii Europene”, a spus Ciucă.

Ministrul le-a mulțumit militarilor români care au îndeplinit sau îndeplinesc misiuni, dar și familiilor acestora.

„Vom continua în plan militar să acționăm în mod responsabil, predictibil și coordonat cu aliații și partenerii noștri pentru întărirea rolului României de pol de stabilitate în regiunea Mării Negre.

Anul acesta am încheiat participarea Armatei României la misiunea din Afganistan. Prezența noastră acolo, modul de asumare și ducere la îndeplinire a misiunilor au contribuit la creșterea prestigiului internațional și a credibilității României privind capacitatea de a-și asuma obligațiile ce-i revin, ca stat membru al Alianței Nord-Atlantice.

Aducem azi un omagiu tuturor militarilor care și-au jertfit viața în teatrele de operații și exprimăm recunoștința noastră familiilor acestora. Le mulțumesc tuturor militarilor care au îndeplinit sau îndeplinesc azi misiuni în celelalte teatre de operații, ori pe teritoriul național. Ei sunt dovada cât se poate de concretă că jurământul rostit la înrolarea în Forțele Armate ale României, de a ne apăra țara chiar cu prețul vieții, reprezintă valoarea fundamentală pe care se clădește cariera fiecăruia dintre militarii noștri”, a spus Nicolae Ciucă.

UPDATE: Klaus Iohannis: „Îi cinstim pe cei care, cu prețul sacrificiului suprem, au apărat această țară”

Președintele Klaus Iohannis a participat la ceremoniile de la Mormântul Ostașului Necunoscut din Capitală, unde a ținut un discurs.

„Când spunem «Armată» spunem «eroi». Pe ei îi cinstim astăzi, eroii noștri căzuți la datorie, cei care, cu prețul sacrificiului suprem, au apărat independența, suveranitatea și unitatea patriei noastre. Sunt onorat să particip la astfel de evenimente care păstrează vie memoria jertfei lor, a curajului și a demnității cu care și-au făcut datoria pentru ca tinerele generații să se bucure de libertate într-un stat puternic și suveran. Nu avem voie să ne uităm niciodată istoria și înaintașii.

Tot astăzi, de Ziua Armatei, îi omagiem și pe veteranii de război, veritabile modele de devotament, dârzenie și responsabilitate, nu doar pentru militari, ci pentru noi toți, întreaga societate. Evoluția țării noastre spre un stat modern și sigur așa cum este în prezent este strâns legată de Armata României. Profesionalismul și dăruirea dovedite de militari în teatrele de operațiuni au contribuit la parcursul nostru euro-atlantic și european, precum și la întărirea Parteneriatului Strategic solid cu Statele Unite. Suntem astăzi un aliat activ și apreciat în NATO și un membru important al UE, care își respectă angajamentele și contribuie la pacea și securitatea internaționale”, a spus președintele Iohannis.

Președintele a mulțumit Armatei și pentru implicarea sa în gestionarea pandemiei de COVID-19.

„Salut contribuția semnificativă a Armatei în gestionarea crizei sanitare. Personalul medical militar, precum și mijloacele necesare puse la dispoziția autorităților civile au salvat numeroase vieți. Armata, demnă de trecutul și de eroii săi, rămâne un reper solid și se bucură de încrederea românilor, contribuind la menținerea stabilității necesare dezvoltării societății noastre”, a spus șeful statului.

Știrea inițială:

Ziua Armatei Române este sărbătorită luni, 25 octombrie, printr-o serie de manifestări organizate în format restrâns, în contextul pandemic actual.

Manifestările vor fi organizate în principalele garnizoane din țară și în bazele militare din țările în care sunt dislocați militari români, informează Ministerul Apărării Naționale (MApN).

Toate ceremoniile se vor desfășura în format restrâns, adaptate regulilor privind prevenirea și combaterea pandemiei COVID-19 stabilite la nivel central și local. Având în vedere contextul epidemiologic, participarea persoanelor în asistență va fi limitată cât mai mult posibil, iar ceremoniile militare se vor desfășura în prezența unui medic epidemiolog.

De asemenea, în statele în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării vor fi desfășurate activități specifice dedicate acestui eveniment.

Programul manifestărilor organizate de Ziua Armatei

Luni de la ora 09:00, în București are loc o ceremonie militară şi religioasă de depunere de coroane şi jerbe de flori la Monumentul Eroilor Patriei din cel de-Al Doilea Război Mondial (Universitatea Națională de Apărare „Carol I”).

De la ora 10:00, tot în Capitală, la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I, are loc o ceremonie militară și religioasă de depuneri de coroane de flori, ceremonie de schimbare a gărzii și survol al unor aeronave ale Forțelor Aeriene Române.

Manifestări similare vor fi organizate și în țară. La Sinaia, de la ora 11:00, personal al MApN va participa la ceremonia de dezvelire a „Statuii Regelui Mihai I”, amplasată în apropierea primăriei municipiului. Manifestarea este organizată de Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș, împreună cu Ministerul Culturii și Primăria Sinaia.

La Carei, de la ora 15:00, la Ansamblul Monumental „Glorie Ostașului Român”, va avea loc o ceremonie de depuneri de coroane și jerbe de flori.

„Cu gândul la eroii neamului, cu sufletul aproape de militarii răniți, cu inima plină de dragoste pentru România, voluntarii Invictus, alergători și cicliști, militari și civili, care au parcurs aproximativ 3800 de kilometri în cadrul Ștafetei Veteranilor, vor prezenta onorul în mod simbolic, tuturor celor care s-au jertfit pentru România”, se arată în comunicatul MApN.

Ceremonii similare vor avea loc în cimitire și la monumente ale ostașilor români din Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cehia, Federația Rusă, Polonia, Republica Moldova și Ungaria.

Restricții de circulație în Capitală

Direcția Generală de Poliție a Municipiului București anunță că vor fi introduse unele restricții de circulație în Capitală pentru buna desfășurare a evenimentelor.

Minsterul Apărării Naționale – Comandamentul Garnizoanei București, va organiza o ceremonie militară și religioasă  cu depuneri de coroane și jerbe de flori cu ocazia  sărbătoririi „Zilei Armatei Române”, după următorul program:

  1. 25.10.2021, între orele 08.00-14.00 ceremonie militară și religioasă cu depuneri de coroane și jerbe de flori Monumentul Ostașului Necunoscut, din Parcul Carol I;
  2. 25.10.2021, între orele 08.00-14.00 ceremonie militară și religioasă cu depuneri de coroane și jerbe de flori  la Monumentul Eroilor Patriei din Al doilea Război Mondial din fața Universității Naționale de Apărare Carol I;
  3. 25.10.2021, între orele 09.00-11.00 , ceremonie militară și religioasă cu depuneri de coroane și jerbe de flori la Monumentul Eroilor Geniști;
  4. 25.10.2021, între orele 19.00-22.00 , solemnitatea retragerii cu torțe pe itinerariul: Palatul Cercului Militar Național, Calea Victoriei, Splaiul Independenței, B-dul Unirii, Piața Constituției, B-dul Libertății, B-dul Națiunile Unite, Str. Bogdan Petriceu Hașdeu, Splaiul Independenței, B-dul Eroii Sanitari, Palatul Cotroceni, Șoseaua Cotroceni, B-dul Iuliu Maniu, B-dul General Vasile Milea, B-dul Timișoara, sediul Brigăzii 30 Gardă

Se va restricționa banda I de circulație pe Bd. Iuliu Maniu, pe tronsonul cuprins între intersecția Bd. Iuliu Maniu cu Bd. Vasile Milea, adiacent Statuii Leu și intersecția Bd. Iuliu Maniu cu Bd. Geniului, inclusiv breteaua din dreptul Monumentului Eroilor Geniști și 100 de metri pe Bd. Geniului (zona Monumentului).

Pentru buna desfășurare, organizatorul va solicita sprijinul și asigurarea de către Brigada Rutieră în cooperare cu efective ale Poliției Locale, pentru:

  • Restricționarea traficului rutier pe Strada Constantin Mille în data de 25.10.2021, între orele 18.00-19.30.
  • Restricționarea traficului rutier pe Calea Victoriei, benzile 1 și 2 , în fața Palatului Cercului Național Militar (între strada Constantin Mille, Bd. Regina Elisabeta) în data de 25.10.2021, între orele 18.00-19.30.

Pentru eliberarea parcărilor din jurul monumentelor precum și cea de la intrarea în Parcul Carol I( Fântâna Zodiac), se va solicita sprijinul polițiilor locale competente teritorial.

Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul ... vezi toate articolele
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și