Ziua Capitalei în Kazahstan. Excelența Sa, domnul ambasador Nurbakh Rustemov: ”Istoria Nur-Sultan este o nouă pagină de succes în formarea Kazahstanului modern”

Ziua Capitalei în Kazahstan. Excelența Sa, domnul ambasador Nurbakh Rustemov: ”Istoria Nur-Sultan este o nouă pagină de succes în formarea Kazahstanului modern”
Ziua Capitalei în Kazahastan

În fiecare an, pe 6 iulie, Kazahstanul sărbătorește Ziua Capitalei. Din 1997, capitala este Nur-Sultan – denumită până în 2019 Astana -, iar pe data de 18 iulie 2008 guvernul Kazahstanului a aprobat un proiect de lege prin care Ziua Capitalei a devenit o sărbătoare de stat.

Nur-Sultan este considerat ”un oraș construit pentru viitor”, cu o arhitectură spectaculoasă, modernă și o viață socială și economică activă. Cu ocazia Zilei Capitalei Kazahstanului, Excelența Sa, domnul Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în România, a avut amabilitatea de a răspunde la câteva întrebări referitoare la această sărbătoare de stat și la orașul care, așa cum spun turiștii, strălucește.

Excelența Voastră, astăzi – 6 iulie – este Ziua Capitalei în Kazahstan. Nur-Sultan este o tânără capitală modernă și este cunoscută pe scară largă pentru dezvoltarea sa dinamică. Ne puteți spune mai multe despre acest oraș și despre această dezvoltare impetuoasă?

Aveți dreptate, capitala noastră – orașul Nur-Sultan – împlinește 24 de ani pe data de 6 iulie. Cu toate acestea, există o istorie bogată în spatele acestei date. Aș dori să încep prin a spune că ideea creării unei noi capitale a Kazahstanului aparține primului președinte al Kazahstanului – Elbasy Nursultan Nazarbayev.

De fapt, istoria capitalei este o nouă pagină de succes în formarea Kazahstanului modern. În această perioadă scurtă de timp, din punct de vedere istoric, noua capitală a țării a dobândit statutul de idee națională, a devenit un adevărat simbol al independenței și succesului global al tânărului stat, în primul rând pentru noi, cetățenii din Kazahstan. Ziua Capitalei, 6 iulie, este aniversarea deciziei parlamentului de a muta capitala, iar dinamica dezvoltării orașului este impresionantă. Astăzi, ponderea Nur-Sultan în volumul republican de investiții atrase a ajuns la 10%, iar ponderea produsului regional brut al orașului în economia republicii este de 10,2%.

Nur-Sultan, capitala Kazahstanului

Și de ce, după părerea dumnavoastră, orașul Nur-Sultan este atât de atractiv pentru turiști și investitori străini?

În primul rând, Nur-Sultan este un oraș în care s-au manifestat posibilitățile impresionante ale arhitecturii moderne. Arhitecți de renume mondial și-au adus aici cele mai bune proiecte. Capul de pod pentru toate acestea a fost malul stâng al orașului, care este împărțit de râul Esil. Timp de 24 de ani, pe teritoriul nelocuit au fost ridicate structuri arhitecturale impresionante, acolo unde crestea iarba înaltă de stepă. Aș dori să remarc simbolul principal al noii capitale, genul său de ”carte de vizită” – complexul ”Baiterek”.

În al doilea rând, capitala Nur-Sultan găzduiește, în mod regulat, evenimente de importanță internațională, de exemplu congresele liderilor religiilor mondiale și tradiționale, dar și Forumul Economic Astana. În plus, la Nur-Sultan a avut loc summit-ul istoric OSCE, au avut loc summit-urile aniversare ale SCO și OIC, iar în 2017 expoziția internațională EXPO.

În al treilea rând, locația convenabilă din centrul continentului eurasiatic face din capitala Kazahstanului un centru de transport, comunicații și logistică profitabil din punct de vedere economic, un fel de pod de tranzit între Europa și Asia.

În al patrulea rând, aș dori să subliniez separat activitățile Centrului Financiar Internațional Astana, care joacă un rol cheie , fiind un centru regional pentru afaceri și finanțe.

”Toate acestea, în opinia mea, contribuie la recunoașterea de care se bucură capitala Nur-Sultan și acordă o mare importanță imaginii sale internaționale. Mă bucur să vă invit să vizitați capitala noastră și să vedeți toate frumusețile noastre cu ochii voștri”

Excelența Sa, domnul Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în România

Excelența Sa, domnul Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în România

Domnule ambasador, cel mai semnificativ eveniment – în acest an – este cea de-a 30-a aniversare a Independenței Kazahstanului. Cu toate acestea, am dori să știm ce alte date importante sărbătorește Kazahstanul în acest an?

Vă mulțumesc pentru întrebare. De fapt, anul acesta acordăm o importanță deosebită celebrării Independenței Republicii noastre. Odată cu aceasta, în anul 2021, în cadrul aniversării independenței din Kazahstan, la nivel republican sunt sărbătorite aniversările unui număr important de personalități istorice – legendarul luptător Kazhymukan Munaitpasov, faimosul personaj public Alikhan Bukeikhanov, poetul Zhambyl Zhabayev și alții.

Așa cum șeful statului Kassym-Jomart Tokayev subliniază în mod repetat că: ”Este de datoria noastră să aducem moștenirea bogată a personalităților remarcabile tinerilor noștri și lumii întregi”.

În acest context, aș dori să observ că, în ciuda efortului extraordinar de a înțelege propria sa istorie, realizat de-a lungul anilor de independență, Kazahstanul continuă această activitate.

”Desigur, România are propriile sale figuri istorice remarcabile în toate domeniile. În literatură este poetul Mihai Eminescu, în diplomație – Nicolae Titulescu, în domeniul muzicii – compozitorul George Enescu, în știință – Henri Coandă și mulți alții. Mulțumită lor, popoarele noastre pot cunoaște mai bine istoria și cultura din ambele țări”

Excelența Sa, domnul Nurbakh Rustemov

Excelență, ce eforturi întreprinde Ambasada Kazahstanului în această direcție?

Ambasada lucrează activ la consolidarea legăturilor culturale și la dezvoltarea relațiilor bilaterale în sens larg. Acest lucru este dovedit de o serie de proiecte importante care au fost deja puse în aplicare. De exemplu, în septembrie anul trecut, cu sprijinul autorităților române, am deschis un bust al marelui poet și filosof kazah Abai. La rândul său, la Nur-Sultan, într-unul dintre locurile centrale ale orașului, a fost deschisă și piața ”București”.

Între timp, aș dori să menționez că avem și proiecte viitoare, care, sperăm, vor putea implementa cu succes și, ulterior, vă voi împărtăși vești foarte bune.

Nur-Sultan, un oraș construit pentru viitor

Domnule ambasador, pe 9 iunie se împlinesc exact 2 ani de la alegerea lui Kassym-Zhomart Tokayev ca președinte al Kazahstanului. Cum puteți caracteriza această perioadă?

Aș dori să caracterizez această perioadă cu cuvintele președintelui K.Tokayev însuși: ”Continuitate. Justiţie. Progres”. În acești primi 2 ani de președinție, Kassym-Jomart Tokayev a efectuat o serie de reforme importante. Unul dintre principalele evenimente ale acestei perioade pentru compatrioții noștri a fost decizia privind retragerea anticipată a economiilor de pensie. Salariile profesorilor și lucrătorilor medicali sunt în continuă creștere.

În plus, șeful statului a adoptat o serie de reforme politice. De exemplu, pragul de intrare în legislatură a fost redus de la 7% la 5% și a apărut o cotă de 30% pentru femei și tineri. Odată cu aceasta, au fost introduse alegeri directe ale acimilor (primarilor) din districtele rurale, a fost adoptată o lege privind mitingurile, o lege ”Cu privire la ratificarea celui de-al doilea protocol opțional la Pactul internațional privind drepturile civile și politice, care vizează abolirea pedepsei cu moartea”. Dar au fost semnate și multe altele decrete și legi importante.

Reformele au afectat și sectorul afacerilor. Au fost introduse moratorii asupra inspecțiilor IMM-urilor, au scăzut impozitele. Problemele de mediu sunt sub controlul șefului statului. La inițiativa sa, pedeapsa pentru tăierea copacilor cu lista roșie a fost înăsprită, iar giganții industriali vor începe să plătească amenzi uriașe pentru poluarea aerului.

Kazahstanul, ca și restul lumii, se confruntă cu pandemia Covid-19. În acest sens, trebuie remarcat faptul că sub conducerea șefului statului, guvernul s-a adaptat la condițiile de criză și lucrează pentru a atenua consecințele sale în deplină forță.
Până în prezent s-a făcut o cantitate uriașă de muncă, ceea ce ne permite chiar acum să simțim rezultate pozitive. În același timp, Guvernul se confruntă cu sarcini ambițioase care încă nu au fost realizate.

Vorbind despre pandemia Covid-19, știm că Republica Kazahstan a inventat propriul vaccin – QazVac – și îl folosește cu succes în țara sa. OMS are în vedere aprobarea acestui vaccin și intenționați să îl exportați în alte țări?

Da, într-adevăr, luăm în considerare posibilitatea exportării vaccinului intern imediat ce primim aprobarea OMS. La sfârșitul lunii mai a acestui an, președintele Tokayev a ținut o întâlnire prin videoconferință cu directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Vaccinul QazVac este în prezent în curs de aprobare.

Pe data de 16 iunie 2021 – în timpul discursului său la ceremonia de deschidere a celui de-al doilea Summit al Organizației de Cooperare Islamică (OIC) privind știința și tehnologia -, șeful statului a spus că Kazahstanul va fi gata să-și furnizeze vaccinul către Țările OIC ca ajutor umanitar. De asemenea, Kazahstanul este pregătit să ia în considerare posibilitatea producerii „QazVac” în alte țări OIC.

Mai mult decât atât, Kazahstanul efectuează – din data de 15 iunie – studii clinice ale celui de-al doilea vaccin intern, vaccinul QazCoVac-P, subunitate pe bază de proteine ​​sintetizate artificial ale coronavirusului SARS-CoV-2. Vaccinurile subunitare, ca și vaccinurile inactivate, nu conțin componente vii ale agentului patogen și sunt foarte sigure.

Domnule ambasador, Kazahstanul a sărbătorit pe 2 iulie sărbătoarea dumneavoastră profesională – Ziua Serviciului Diplomatic. Vă rog să ne oferiți detalii, ca diplomat cu o bogată experiență, care stă la originea sa, despre istoria formării serviciului diplomatic.

Mulțumesc pentru cuvintele amabile. Într-adevăr, mi-am început serviciul în 1992. După prăbușirea URSS, Kazahstanul a început să construiască noi relații cu alte țări și avea nevoie de personal înalt calificat, care să vorbească limbi străine. După obținerea independenței, Elbasy și toți cetățenii țării s-au confruntat cu obiective mari și ambițioase, care nu puteau fi atinse decât prin muncă grea. A trebuit să începem practic de la zero.

În anii Independenței, datorită conducerii înțelepte a Elbasy, Kazahstanul a reușit să evite multe „capcane”. Cu alte cuvinte, Kazahstanul a construit o politică externă echilibrată multi-vector, bazată pe relații prietenoase și reciproc avantajoase cu partenerii străini.

La rândul său, fiind diplomat de carieră, președintele Kazahstanului Kassym-Zhomart Tokayev a adus o contribuție imensă la dezvoltarea serviciului diplomatic, iar colegii noștri își amintesc și apreciază foarte bine acest lucru. Sărbătoarea în sine a fost stabilită din anul 2009, atunci când președintele Republicii Kazahstan, prin decretul său, a inclus Ziua Serviciului Diplomatic pen lista sărbătorilor profesionale oficiale.

Domnule ambasador, vă mulțumim pentru amabilitatea de a răspunde acestor întrebări. Vă dorim succes în continuare!

Mulțumesc și să ne revedem în curând!

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Un bucureștean reclamă că are nevoie de reconstrucția penisului după ce a apelat la un...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
O femeie de 102 ani care nu are riduri aproape deloc și-a dezvăluit secretele. Folosește...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Fructul pe care Raul a pariat 15.000 de euro, toate economiile sale. Vinde acum un kilogram...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
El este Marius, un alt român decedat în urma inundațiilor din Spania. Bărbatul a lăsat...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Expert: Este puţin probabil ca Putin să vină la masa negocierilor, indiferent de cine câştigă...
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Oana Lis a dat cea mai tristă veste. Este vorba de Viorel Lis
Ciocolata Dubai, o mare țeapă. Puțini au aflat de înșelătorie
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang