Ziua cea mai lungă. A fost REPROGRAMAT procesul lui Evan Gershkovich, jurnalistul Wall Street Journal arestat în Rusia și acuzat de spionaj
Un tribunal din Rusia a reprogramat procesul cu ușile închise al jurnalistului Wall Street Journal Evan Gershkovich. Reprogramarea a fost cerută chiar de echipa de avocați a lui Evan Gershkovich.
Tribunalul Regional Sverdlovsk din orașul Ekaterinburg urma, inițial, să reia audierile în dosarul de spionaj deschis împotriva lui Gershkovich în data de 13 august, dar procesul va avea loc joi, 18 iulie 2024.
Corespondentul Wall Street Journal – fost reporter The Moscow Times – a devenit primul jurnalist occidental care a fost arestat în Rusia sub acuzația de spionaj după Războiul Rece, după ce a fost reținut în timpul unei călătorii efectuate pentru o investigație jurnalistică, în luna martie a anului 2023.
Gershkovich riscă, acum, o pedeapsă maximă de 20 de ani de închisoare dacă este condamnat pentru spionaj, acuzații pe care atât el, cât și angajatorul său, le neagă vehement. Procesul lui Gershkovich a început în luna iunie, la 15 luni de la arestarea sa.
”Evan Gershkovich se confruntă cu o acuzație falsă și fără temei. Cea mai recentă mișcare a Rusiei către un proces fals este profund dezamăgitoare și nu mai puțin scandaloasă”, au declarat redactorul șef al Wall Street Journal, Emma Tucker, și directorii publicației, printr-un comunicat de presă.
SUA: Gershkovich este „deținut în mod greșit”
Statele Unite consideră că Gershkovich este „deținut în mod greșit”, ceea ce înseamnă că îl consideră efectiv un deținut politic. În același timp, The Wall Street Journal a criticat acuzațiile de spionaj și le-a etichetat drept „false”.
- Kremlinul susține că l-a prins pe Gershkovich „în flagrant”, dar nu a făcut public niciun detaliu al cazului său.
- Procurorul general al Rusiei l-a acuzat luna trecută pe Gershkovich că lucrează pentru CIA și „colectează informații secrete” despre producătorul de tancuri Uralvagonzavod din regiunea Sverdlovsk, unde a fost arestat.
Președintele rus Vladimir Putin a sugerat că este deschis pentru un schimb de prizonieri cu Statele Unite, în care să fie implicat și Gershkovich. După deschiderea procesului, luna trecută, ministrul adjunct de Externe al Rusiei – Serghei Ryabkov – a spus că oficialii americani „ar trebui să ia în considerare cu seriozitate semnalele pe care le-au primit la Washington prin canalele relevante”.
Citește și: