Premierul Marcel Ciolacu i-a primit, marți, la Palatul Victoria, pe ambasadorii prezenți la Reuniunea Anuală a Diplomației Române. Acesta le-a mulțumit personal diplomaților pentru munca lor și i-a asigurat de eforturile sale personale în vederea atingerii obiectivelor de politică externă ale României.
Marcel Ciolacu a dat asigurări în ceea ce privește interesele de politică externă ale României, care spune premierul, rezonează cu convingerile sale, dar și cu prioritățile guvernului pe care îl conduce.
„Salut tema Reuniunii Anuale a Diplomației Românești de anul acesta: O politică externă fermă a României, gestionând provocările și maximizând oportunitățile. Ea rezonează, o spun sincer, la milimetru cu propriile mele convingeri și cu prioritățile guvernului pe care îl conduc: ancorarea României în comunitatea de valori europene, diplomația economică, raportarea la contextul de securitate, atenția îndreptată către diaspora, corelarea politicii noastre interne cu cea externă”, a declarat Marcel Ciolacu, la începutul discursului.
Totodată, premierul a atras atenția cu privire la importanța fondurilor europene, care ne-ar permite să negociem pe „picior” de egalitate cu partenerii noștrii externi, în contextul în care la Bruxelles se poartă negocieri pe reformele asumate de executiv.
O politică externă fermă presupune inclusiv negocierea cu partenerii noștri, de pe poziții de egalitate, o negociere în care să ne facem cunoscute pozițiile și interesele în raport cu politicile economice comune. Și aici trebuie să lucrăm împreună! Totodată, relația de cooperare cu parteneri externi este esențială. De aceea, mă vedeți deseori în dialog angajat cu partenerii străini, încercând să creez noi modalități de cooperare, spune Marcel Ciolacu.
Ciolacu a mai sugerat și interconectivitatea reformelor interne pe care le propune cu nevoile de politică externă ale României, în contextul regional dificil în care țara noastră se află.
„O politică externă fermă trebuie să se bazeze pe politici interne consecvente, concepute pe termen mediu și lung și nu pe interesele politice de moment. Asta ne-am propus atunci când am demarat reformele necesare încadrării în țintele de deficit bugetar, care ne vor permite să beneficiem în continuare de fondurile europene, vitale pentru dezvoltarea României”, a subliniat premierul.
Organizat, conform tradiţiei, în apropierea Zilei Diplomaţiei Române, marcată în fiecare an la 1 septembrie, acest eveniment reuneşte şefii misiunilor diplomatice, pe cei ai oficiilor consulare, precum şi directorii institutelor culturale ale României din străinătate.
Diplomaţii români vor discuta despre direcţiile de acţiune adecvate multiplelor provocări şi crizelor suprapuse, deseori interconectate, cu care se confruntă comunitatea internaţională.
CITIȚI ȘI:
Emmanuel Macron vrea reforma UE: Ar trebui „poate” să evolueze către o Uniune „cu mai multe viteze”