ZIUA DIPLOMAȚIEI | Nicolae Ciucă le mulțumește diplomaților pentru rolul jucat în tranzitul cerealelor ucrainene prin România
This browser does not support the video element.
Prezent la festivitățile dedicate Reuniunii Anuale a Diplomației Române, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a transmis în cadrul întâlnirii de la Palatul Cotroceni cu ambasadorii, că România a avut un aport considerabil în tranzitul cerealelor ucrainene, prin intermediul Coridoarelor de Solidaritate constituite la nivel UE, dar și prin intermediul Inițiativei privind exportul de cereale prin Marea Neagră (Black Sea Grain Initiative).
Liderul liberalilor a subliniat oportunitatea pe care România o are în regiunea Mării Negre, odată cu retragerea unilaterală a Moscovei din Acordul Cerealelor, mediat de președintele turc Recep Tayyip Erdoğan. Acesta susține că țara noastră poate deveni un furnizor de securitate la Marea Neagră.
În acest moment, dată fiind încetarea acordului, prin decizia unilaterală a Federației Ruse de a se retrage din Inițiativă, consider că importanța acțiunii României în cadrul Coridoarelor de Solidaritate este cu atât mai mare, fiind important să identificăm, la nivel național, cele mai bune soluții pentru continuarea exporturilor de cereale ucrainene, a transmis Nicolae Ciucă.
Șeful Senatului și-a reiterat sprijinul pentru integrarea europeană a Republicii Moldovei și Ucrainei, care au primit în iunie anul trecut statutul de țări candidate la Uniunea Europeană, subliniind susținerea și eforturile României în această direcție.
„România a fost și rămâne unul dintre cei mai activi susținători ai integrării europene a Ucrainei. Prioritatea momentului o reprezintă, fără îndoială, decizia politică privind deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și cu Republica Moldova, până la sfârșitul acestui an”, a mai spus perședintele Senatului.
Ambele state au nevoie de un semnal pozitiv, pentru continuarea parcursului european, au nevoie de recunoașterea eforturilor lor, mai ales în contextul dificil pe care îl traversează. (…) Desigur, procesul de aderare este complex și va necesita, în continuare, eforturi deosebite din partea acestor state, dar avem o experiență proprie în procesul de aderare, care poate să fie împărtășită activ celor două state, a conchis Ciucă.
Totodată, fostul premier s-a arătat deschis de extinerea Inițiativei celor trei Mări, care va primit un nou membru, respectiv Grecia: „Inițiativa celor trei Mări poate fi extinsă către Ucraina și Republica Moldova, urmărind consolidarea rezilienței celor două state și consolidarea rezilienței statelor din regiune”, a mai punctat Nicolae Ciucă.
Organizat, conform tradiţiei, în apropierea Zilei Diplomaţiei Române, marcată în fiecare an la 1 septembrie, acest eveniment reuneşte şefii misiunilor diplomatice, pe cei ai oficiilor consulare, precum şi directorii institutelor culturale ale României din străinătate.
Diplomaţii români vor discuta despre direcţiile de acţiune adecvate multiplelor provocări şi crizelor suprapuse, deseori interconectate, cu care se confruntă comunitatea internaţională.
CITIȚI ȘI: