Prima pagină » Actualitate » Ziua Dunării, SĂRBĂTORITĂ pe plaja fluviului de preșcolarii de la Liceul Teoretic Gheorghe Vasilichi din Cetate

Ziua Dunării, SĂRBĂTORITĂ pe plaja fluviului de preșcolarii de la Liceul Teoretic Gheorghe Vasilichi din Cetate

Astăzi este Ziua Dunării, iar copiii preșcolari din localitatea doljeană Cetate, însoțiți și de elevi ai Liceului Teoretic Gheorghe Vasilichi, au participat la o adevărată lecție în aer liber, chiar pe plaja fluviului. Ziua Internațională a Dunării este sărbătorită și în România de 20 de ani, la fel ca și în statele riverane, sub sloganul „Să păstrăm Dunărea Albastră”. Toate manisfestările au ca scop adoptarea de măsuri și strategii comune pentru a proteja fluviul de poluare.

A fost voie bună și multă larmă pe Plaja Nouă din localitatea doljeană Cetate. Zeci de copii de la Grădinița 2 din localitate au sărbătorit Ziua Internațională Dunării, cu diferite ateliere, cu scopul de a păstra fluviul curat și nepoluat. Și, deși nu sunt la prima prezență pe malul Dunării – lecții deschise fiind ținute de cadrele didactice și în cursul anului – prezența lor are semnificație clară.

“În primul rând, îi vom implica pe preșcolarii noștri, care cu această ocazie vor înțelege, vor conștientiza importanța păstrării Dunării curate”, a declarat Claudia Ilie, directorul Liceului Teoretic Gheorghe Vasilichi, Cetate.

„De ani buni, pe malul Dunării, la Cetate, desfășurăm activități pe parcursul întregului an școlar, atât în timpul activităților școlare, dar și în vacanțe, pentru că de 10 ani, la Cetate, există o școală de vară, ce reunește peste 50 de copii sub sigla atelierelor de vară, ce se desfășoară chiar aici, pe malul Dunării.
Sunt activități de pictură, activități matematice, activități dedicate naturii, activități de ecologizare, toate având un singur scop, să educăm copiii să iubească natura, să educăm viitorii adulți să trăiască în comuniune cu natura și într-un respect reciproc, căci doar așa putem să ne bucurăm multă vreme de Dunăre, de pădure, de nisip și de tot ceea ce natura ne oferă”, a completat Olivia Rada, educatoare la Grădinița 2, Cetate”

Avem activități în fiecare an, în special cu școli, cu universități, avem proiecte care vizează conservarea biodiversității, le promovăm în aceast perioadă, și ne dorim ca de fiecare dată să fie o sărbătoare și să fie specială pentru toți cei care participă la aceste evenimente.
Componenta de educație este foarte importantă pentru Administrația Bazinală de Apă Jiu. De fiecare dată venim în întâmpinarea colegilor din învățământ pentru a promova astfel de activități, iar educația pentru generația tânără este foarte importantă pentru conceptul de dezvoltare durabilă nu numai în ceea ce privește managementul apei, dar, în general, în ceea ce privește protecția naturii. – Daniela Dudău, biolog, Administrația Bazinală de Apă Jiu

Trei dintre elevele Liceului Teoretic Gheorghe Vasilichi, coordonate de directoarea Căminului Cultural Cetate au realizat un tablou din care a reieșit perspectiva lor asupra Dunării.
“Acest tablou cred că reprezintă imaginea cea mai iubită de la noi de la Dunăre, apusul pe Dunăre, și ce a vrut noi să transmitem – să păstrăm Dunărea așa frumoasă și curată cum am pictat-o noi aici”, a declarat Grațiela Ghiță, directoarea Căminului Cultural.

“Am vrut să transmit să avem grijă de Dunăre, de țara noastră, să nu mai aruncăm peste tot gunoaiele”, a completat Ioana Teodora Marin, în vreme ce, în opinia Deliei Elena Ghiță, “este Dunărea așa cum ne-am dori-o toți să fie, deoarece acum Dunărea este poluată de gunoaie”.
Invitatul special al evenimentului a fost scriitoarea Cristina Andone care are în plan să scrie o carte, evident tot pentru copii, cu povești despre Dunăre.
“Împreună cu Apele Române vreau să descopăr acele povești interesante la firul apei să vorbesc cu oamenii apelor, să vedem până la urmă ce reprezintă Dunărea noastră cea de poveste. Eu, ca scriitor, sunt recuperator de frumusețe, iar Dunărea este un spațiu de frumusețe și de bine”, a afirmat autoarea.

Concluziile zilei au fost trase de purtătorul cuvânt al Adminstrației Bazinale de Apă Jiu, Camelia Bărbuțu.

“Anul acesta sărbătoarea Zilei Dunării are sloganul Să păstrăm Dunărea albastră drept urmare noi, cei de la Administratia Bazinală de Apă Jiu, împreună cu colegii de la Apele Române București am avut o colaborare foarte bună cu grădinița și liceul din localitatea doljeană Cetate, localitate riverană fluviului Dunărea. Am profitat de ocazie ca împreună să organizăm acest eveniment, unde am avut un invitat de onoare. Caderele didactice locale au adus pe plaja fluviului Dunărea de aici de la Cetate un număr de 50 de copii și împreună am realizat diferite ateliere dedicate celebrării Zilei Dunării din acest an” , spune Camelia Bărbuțu.

Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o redacție de știri. Deși a terminat ... vezi toate articolele

Citește și