Ziua Justiției | Fostul magistrat Popa a explicat cum ”s-au pus bazele unui sistem pervers!” Ex-judecătorul Udrea își avertizează foștii colegi care au cerut CJUE să decidă vizavi de Constituția României: “UE nu e un stat federal!”
Ziua Justiţiei se sărbătoreşte în prima duminică a lunii iulie. Evenimentul a fost marcat printr-o conferință de presă la care au luat parte unii magistrați cunoscuți, retrași acum la pensie și deveniți membri ai noului partid APP – luni, 4 iulie, zi consacrată pentru această sărbătoare. Aceștia au punctat cele mai grave probleme ale sistemului judiciar pentru ca actualii guvernanți, în frunte cu ministrul Justiției Cătălin Predoiu, să găsească formula prin care puterea judecătorească să fie cu adevărat independentă.
La Palatul Mogoșoaia, într-o conferință de presă organizată pe tema Justiția – “În numele Legii” sau „În numele Dreptății”, fostul judecător Ion Popa, a cărui carieră a punctat funcții înalte în magistratură, la MJ și în CSM ca secretar general, a făcut o disecție a actualului sistem juridic din România, afirmând că “ar trebui să ne bucurăm de Justiția Română, dar nenorocirea e că nu prea avem de ce pentru că ultimii 15 ani ne-au arătat o față foarte urâtă” întrucât “s-au pus bazele unui sistem pervers”.
Popa, care azi a trecut în avocatură și privește detașat de restricții situația Justiției române, a explicat problemele majore ale acestui domeniu, printre acestea numărându-se promovarea procurorilor cu vechime mică la nivel de parchet general care, după această “teleportare” au devenit “vulnerabili la sugestii și la recomandări“.
Apoi, Popa a atins un subiect cu care mulți specialiști în Drept nu sunt de acord, referindu-se la independența procurorilor.
Acesta a adăugat faptul că procurorii nu beneficiază de inamovibilitate și acționează în subordonare ierarhică, iar altă manieră prin care sistemul să fie independent ar putea fi aceea a schimbării modalității de numire a vârfurilor în parchete deoarece “s-a dovedit în timp că numirea procurorului general al PICCJ este la mâna ministrului și Președintelui României (oricare ar fi cel din urmă), mai puțin numirea lui Tiberiu Nițu , care s-a făcut în urma unui troc politic”.
INM nu este decât “o plăcută vacanță post-studențească“
Fostul magistrat Ion Popa a făcut trimiteri în pledoaria sa pentru o justiție normal, la sistemul paralel și la crearea SIIJ , care a fost o soluție bună ce a deranjat, deși această secție era cu adevărat independentă pentru că numirile fuseseră făcute la CSM de o comisie formată din doi judecători și un procuror.
Pe viitor, fostul judecător Popa a mai subliniat necesitatea ca Institutul Național al Magistraturii să sufere transformări, întrucât acum INM nu este decât “o plăcută vacanță post-studențească “ unde stagiul de practică e aproape zero și “nu există nicio oră de psihologie comportamentală, motiv pentru care viitorii magistrați pot fi racolați, recrutați de servicii și, drept urmare, ar trebui să fie de la început protejați de capcane și avantaje la prima vedere nevinovate. Așa devii al lor!”, a mai spus fostul magistrat Popa.
”Dacă dispare independența Justiției, s-a terminat cu democrația!”
Prezent la conferința organizată de APP în numele Zilei Justiției, fostul judecător de la Curtea Militară de Apel, Constantin Udrea, care a dat primul achitări în dosare în care parchetele au lucrat pe protocoale cu SRI, a atacat frontal problema implicării serviciilor în sistemul judiciar, afirmând: “Serviciile secrete, dacă își pun ținta pe un afacerist, politician, o fac prin toate mijloacele. (…) Probele lor nu oferă nicio garanție. Prima reformă care ar trebui să se facă e ca serviciile secrete să fie scoase din procedurile judiciare (…) Tinerii să ia aminte că dacă dispare independența Justiției, s-a terminat cu democrația, cu drepturile omului! “
Fostul magistrat Udrea a vorbit și despre importanța Constituției, arătând că Statul de Drept se sprijină pe Legea fundamentală, dar că la acest moment “s-a creat o falie între judecătorii din România, unii solicitând CJUE să se pronunțe în materie de constituționalitate, întebând dacă este prioritară norma europeană și punând, astfel, în dificultate CCR care ar trebui să iasă cu explicații”. “UE nu e un stat federal. Adoptarea unei Constituții europene a eșuat (..) Normele europene se raportează la legi, nu la Constituție (n.r.- a României)“, a mai spus magistratul Udrea.
Conferința de presa a APP a fost moderată de fostul magistrat, actualmente avocat și vicepreședinte APP, Mariana Varga. Ziua Justiției a fost instituită în anul 1994, prin Hotărârea nr. 364 a Guvernului României, având menirea de a marca rolul şi importanţa puterii judecătoreşti, ale partenerilor Justiţiei, ale tuturor oamenilor legii în încercarea de consolidare a statului de drept.