ZIUA JUSTIȚIEI. Procurorul general al României: „O justiţie independentă nu este un lux, este o NECESITATE”

ZIUA JUSTIȚIEI. Procurorul general al României: „O justiţie independentă nu este un lux, este o NECESITATE”
Alex Florența, Procurorul General al României /Sursa FOTO: Gândul - Alexandra Pandrea
Publicat: 07/07/2024, 10:52
Actualizat: 07/07/2024, 10:54

Cu ocazia Zilei Justiției – sărbătorită duminică, 7 iulie – Alex Florența, procurul general al României, a transmis că o justiţie independentă nu este un lux, ci o necesitate.

Statul de drept presupune că toată lumea este egală în faţa legii şi se supune aceloraşi rigori, indiferent de statut, a mai menționat procurorul general al României.

Alex Florența a mai spus că ”esenţială pentru menţinerea statului de drept este prezenţa unor instituţii judiciare puternice şi independente”.

„Statul de drept este baza oricărei societăţi democratice. Statul de drept este garanţia că oricine, indiferent de statutul sau poziţia sa, este tras la răspundere pentru încălcarea legii după aceleaşi standarde legale, fără nicio discriminare sau favorizare. Este ceea ce îi protejează pe cei slabi de cei puternici, pe individ de colectiv şi minoritatea de majoritate”, a transmis procurorul general al României.

„Fără independenţa reală a sistemului judiciar şi a instituţiilor care îl compun nu poate exista o justiţie corectă”

„Fără independenţa reală a sistemului judiciar şi a instituţiilor care îl compun nu poate exista o justiţie corectă”, a punctat Alex Florența în mesajul său.

„O justiţie independentă nu este un lux; este o necesitate. Aceasta serveşte drept control asupra celorlalte puteri ale statului, prevenind abuzurile de putere şi protejând drepturile individuale. Fără independenţa reală a sistemului judiciar şi a instituţiilor care îl compun nu poate exista o justiţie corectă. În acest cadru, procurorii joacă un rol esenţial. Suntem administratorii interesului public, apărătorii justiţiei şi protectorii societăţii”, a mai transmis Alex Florența.

„Datoria noastră este să aplicăm legea în mod corect şi imparţial, să căutăm permanent adevărul şi să ne asigurăm că justiţia este în mod real făcută şi percepută ca atare. Aceasta nu este doar o responsabilitate uriaşă, ci şi o provocare enormă. Fiecare decizie pe care o luăm, fiecare caz pe care îl instrumentăm influenţează în mod direct vieţile oamenilor şi structura societăţii noastre”

Alex Florența – procurorul general al României

„Puterea democraţiei depinde de puterea sistemului nostru judiciar”

Scandalurile, deciziile de practică uneori insuficient explicate şi de aceea greu de înţeles de către public, precum şi erorile judiciare au aruncat o umbră asupra instituţiilor noastre, a mai spus Alex Florența, potrivit news.ro.

„Este de datoria noastră să restabilim această încredere, dar pentru acest lucru trebuie să fim pe deplin conştienţi de nevoile şi aşteptările societăţii pe care o servim. Instituţiile judiciare nu trebuie să funcţioneze izolat; ele trebuie să se angajeze conştient împreună cu societatea civilă, să-i înţeleagă preocupările şi să răspundă nevoilor sale în permanentă evoluţie”, a mai spus Alex Florența în mesajul transmis cu ocazia Zilei Justiției.

Procurorul general al României a precizat și că „puterea democraţiei depinde de puterea sistemului nostru judiciar, iar puterea sistemului nostru judiciar depinde de integritatea şi dăruirea celor care servesc în cadrul acestuia”.

„Sărbătorind astăzi Ziua Justiţiei, e un bun prilej să ne reafirmăm angajamentul faţă de aceste principii. Să onorăm statul de drept, să ne sprijinim instituţiile judiciare independente şi să ne dedicăm înfăptuirii justiţiei. Împreună, putem construi o societate în care dreptatea nu este doar un ideal, ci o realitate pentru toţi”, a încheiat Alex Florența, procurorul general al României.


Citește și:

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: „Aud că se pronunță unii și alții despre COMPETENȚĂ. Sigur, e ușor să vorbești și greu să faci”

MApN: „Două aeronave F-16 au decolat, ca măsură de prevenție, după ce drone rusești au ATACAT în apropiere de granița României”

Nicușor Dan nu renunță și vrea să DEMOLEZE Cathedral Plaza. Primarul general al Capitalei: „Un semn de sănătate a democraţiei noastre”

Primele imagini de la BOTEZUL băiatului lui George Simion, președintele AUR: „Gata, băiatul meu, de acum în rândul creștinilor”

Nicușor Dan i-a scris președintelui după ce a fost ALES, pentru a doua oară, primar al Capitalei. Ce i-a răspuns Klaus Iohannis

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un tsunami uriaș s-ar putea produce în Marea Mediterană până în 2030. Experții au avertizat...
TOP 20 sexy vedete care au arătat tot! S-au încurcat în…pantalonașii buclucași!
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Vali a murit înecat la Costineşti! Ce le-a zis prietenilor înainte: 'Dacă păţesc ceva...
Până la ce vârstă ar trebui să trăiești pentru a te bucura de întreaga contribuție...
O jurnalistă din Marea Britanie, despre Bucureşti: "Un amestec tentant de clădiri medievale, neoclasice, din...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Ies la lumină ipoteze tulburătoare în cazul bărbatului găsit cu capul strivit între Agigea și...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Un urs care a intrat în Grădina Zoologică din Târgu Mureş, omorând căprioare şi emu,...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
S-a dat ordin LA GRANIȚA cu România. Au primit interzis chiar astăzi, 7 IULIE
George Simion, botez fără brânză de la Becali. Cine i-a schimbat meniul
Cum arată „cea mai sexy cerșetoare fără adăpost” și ce face tânăra în fiecare seară,...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul....
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Microbiomul fericit: cum avem grijă de „vietățile” din și de pe corpul nostru?
×