Prima pagină » Actualitate » Ziua MARINEI la Constanța. Preşedintele Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă, PREZENȚI la malul mării

Ziua MARINEI la Constanța. Preşedintele Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă, PREZENȚI la malul mării

Au început festivitățile organizate de Ziua Marinei, pe faleza din faţa Comandamentului Flotei. La eveniment participă preşedintele Klaus Iohannis, dar și șeful senatului, Nicolae Ciucă.

Update, 11.10: Alocuțiune susținută de ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr:

Rolul forţelor navale este esenţial în arhitectura de securitate naţională în context aliat şi european, mai ales în actualul mediu de securitate afectate de războiul ilegal declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei. Anul acesta am reuşit să operaţionalizăm, împreună cu Bulgaria şi Turcia, Grupul pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră. Este o realizare însemnată în domeniul securităţii la Marea Neagră, principalul scop fiind acela de a menţine siguranţa traficului maritim prin activităţi de supraveghere, recunoaştere şi neutralizare a minelor marine precum şi prin operaţii conexe de căutare-salvare pe mare, afirmă ministrul Apărării Naționale cu ocazia zilei marinarilor români.

Update, 10.40: Nicolae Ciucă susține o alocuține în calitate de președinte al Senatului: „Patriotism, credință, curaj sunt cuvintele care descriu cel mai bine această zi de 15 august”.

Liderul PNL amintește de importanța Forțelor Navale în ce privește securitatea Mării Negre în contextul războiului din Ucraina.

Este o zi care ne reamintește cine suntem. Traversăm o perioadă tulbure în regiune. La mică distanță se aude sunetul războiului. Ucraina luptă cu Rusia nu doar pentru a-și apăra teritoriul ci și pentru a proteja valorile democratice.

Update, 10.20: Klaus Iohannis susține o alocuțiune, fiind ultimul discurs în calitatea sa de președinte al țării.

Chiar dacă trăim vremuri marcate de multiple provocări de securitate, România este astăzi o ţară sigură şi stabilă, înscrisă ireversibil pe calea dezvoltării democratice, alături de partenerii şi de Aliaţii din Uniunea Europeană şi din NATO. Aici, pe ţărmul Mării Negre, în vecinătatea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, vedem mai clar ca oricând rezultatele efortului politic, diplomatic şi militar al României din ultimii ani. Ţara noastră beneficiază astăzi de cele mai solide garanţii de securitate, iar cetăţenii români sunt apăraţi şi protejaţi în faţa oricăror potenţiale ameninţări, a subliniat preşedintele.

Manifestările organizate de Forţele Navale Române au început la ora 10.00.

La eveniment sunt prezenți mii de turiști veniți să asiste la evenimentele organizate cu prilejul Zilei Marinei.

Programul evenimentelor de Ziua Marinei de la malul Mării

După primirea persoanei oficiale şi trecerea în revistă a gărzii de onoare, se va înălţa drapelul României pe catargul de pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, iar la bordul navelor militare vor fi ridicate Pavilionul, geacul şi Marele Pavoaz, concomitent cu intonarea Imnului de Stat al României şi tragerea celor 21 de salve de tun.

În continuare, Şeful Statului Major al Forţelor Navale va adresa mesajul de bun venit la eveniment, după care vor urma alocuţiunile persoanelor oficiale şi un serviciu religios, cu depunerea ancorelor de flori în apa Mării Negre, în memoria eroilor marinari, au transmis reprezentanţii Forţelor Navale Române.
Zeul Neptun îşi va face apariţia de la bordul şalupei maritime „Luceafărul” şi va da startul jocurilor şi concursurilor marinăreşti, pe faleza din faţa Comandamentului Flotei.
Reprezentanţii Forţelor Navale au menţionat că salutul de deschidere a exerciţiului demonstrativ întrunit va fi transmis de către cadeţii de la bordul Navei-şcoală „Mircea”, iar trei paraşutişti vor fi lansaţi din elicoptere pentru a prezenta publicului aflat pe faleză drapelele României, NATO şi UE.
Exerciţiul naval întrunit «Forţele Navale Române 2024» cuprinde secvenţe din activităţile de instruire executate de marinarii militari, precum inserţia unor elemente de cercetare-diversiune, respingerea atacului aviaţiei inamice, căutarea şi atacul submarinului inamic, respingerea desantului maritim, combaterea migraţiei ilegale pe mare şi apuntarea unui elicopter Puma Naval la bordul fregatei «Regele Ferdinand», au mai precizat reprezentanţii Forţelor Navale.
Finalul exerciţiului va fi marcat prin defilarea navelor şi aeronavelor militare, a velierelor şi ambarcaţiunilor civile, iar garda de onoare va defila pe faleza Comandamentului Flotei, în acordurile Muzicii Militare a Forţelor Navale.
Seara, de la ora 20:00, Muzica Militară a Forţelor Navale va încânta publicul cu un mini-concert, pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, care va fi urmat de aprinderea Pavoazului electric la navele militare şi de retragerea cu torţe a marinarilor militari pe traseul Poarta 1 – Comandamentul Flotei – Piaţa Ovidiu, unde formaţia muzicală va susţine un concert.
CITEȘTE ȘI:
Reporter politic, acreditat la Guvern. În presă din 2004. Am lucrat la TVR, Rol.ro, Realitatea.net, Realitatea TV, Mediafax.ro, B1 TV, România Liberă. Doctorandă la SNSPA, sub coordonarea Prof. ... vezi toate articolele