Cu ocazia Zilei Mondiale a Artei, Lucian Romașcanu – ministrul Culturii – a transmis un mesaj în care a accentuat rolul extraordinar pe care arta, în toate formele ei de manifestare, l-a avut de-a lungul timpului, în întreaga istorie a omenirii.
Lucian Romașcanu spune că arta, în general, are capacitatea de a-i aduce pe oameni laolaltă, de a fi sprijin în vremuri grele și de a oferi alinare sufletească.
Ziua Mondială a Artei este celebrată în fiecare an, pe data de 15 aprilie, ca o recunoaştere a contribuţiei artei la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii universale. Data a fost aleasă pentru a cinsti memoria lui Leonado da Vinci, sculptor, pictor, arhitect și inventator, născut în data 15 aprilie, în urmă cu 571 de ani..
Inițiativa a fost luată de Asociaţia Internaţională a Artei – în cadrul celei de a XVII-a Adunări generale de la Guadalajara, în Mexic -, și a fost sărbătorită pentru prima oară în anul 2012.
În mesajul transmis cu ocazia Zilei Mondiale a Artei, Lucian Romașcanu a mai precizat că această celebrare are loc chiar în Sâmbăta Mare, un motiv în plus pentru ca credincioșii să își ”îngrijească” și să își ”hrănească” sufletele.
Valorile fundamentale ale poporului român trebuie apreciate permanent, a mai spus ministrul Culturii, iar arta – în ultimă instanță – rămâne o ”expresie a libertății”.
”Arta, prin toate formele sale de manifestare, are puterea de a ne aduce laolaltă și de a ne fi alinare sau chiar sprijin în vremurile dificile, ajutându-ne să nu pierdem din vedere esențialul şi să mergem mai departe. Anul acesta, Ziua Mondială a Artei are loc în Sâmbăta Mare, o zi extrem de importantă pentru credincioșii ortodocși care așteaptă Învierea Domnului, un alt prilej în care ne îngrijim să ne hrănim sufletul.
Aşa că astăzi, poate mai mult ca oricând, îmi doresc să sărbătorim prin a ne întoarce spre sine, spre valorile fundamentale ale poporului român, și să punem pe primul loc frumosul, a transmis ministrul Culturii, potrivit Mediafax..
”Totodată, să nu uităm că arta însoțește omenirea din cele mai vechi timpuri și, dincolo de valențele ei sociale și identitare, rămâne expresie a libertății. Să ne cinstim artiștii și să ne bucurăm de creațiile lor!”
Lucian Romașcanu, ministrul Culturii
Citește și: