Ziua Culturii Naționale. Maia Sandu: ”Fără cultură nu există prosperitate, toleranță, empatie și coeziune socială”

Publicat: 15 01. 2022, 14:18
Actualizat: 15 01. 2022, 14:22
Maia Sandu – președintele Republicii Moldova

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, sărbătorită pe 15 ianuarie la București și Chișinău, Maia Sandu – președintele Republicii Moldova – a transmis un mesaj în care pune accentul pe importanța culturii în întreg contextul politic, social sau economic al realității contemporane.

Pe pagina sa de Facebook, Maia Sandu scrie că această zi – ziua în care s-a născut poetul Mihai Eminescu – este una cu totul deosebită și care, practic, ar trebui să fie sărbătorită în fiecare zi a anului.

Există, scrie președintele Republicii Moldova, o ”cultură a fiecărei zile”, dar și a fiecărui gest sau gând. ”cultura e felul în care ne înțelegem pe noi înșine, felul în care îl înțelegem și îl acceptăm pe celălalt”, consideră Maia Sandu.

”Ziua Națională a Culturii, Ziua nașterii lui Mihai Eminescu, este ziua pe care ar trebui să o sărbătorim, prin muncă, efort, talent, curaj și dăruire, întregul an. Nu există doar o zi a culturii, există cultura fiecărei zile, cultura fiecărui gest, a fiecărui gând, a fiecărui act și a fiecărui moment trăit. Cultura nu e numai spectacol, balet, ie sau colind”, scrie Maia Sandu.

”Cultura e felul în care ne înțelegem pe noi înșine, felul în care îl înțelegem și îl acceptăm pe celălalt, felul în care vorbim și ne comportăm cu cei din jurul nostru, felul în care ne înțelegem potențialul și prezentăm această unicitate lumii întregi”

Maia Sandu – președintele Republicii Moldova

”Țările mici nu sunt în mod obligatoriu culturi mici”

Există țări mai mari și țări mai mici, realitatea este incontestabilă, dar nu există ”culturi mici”, mai precizează Maia Sandu. ”Moștenirea culturală”, în ultimă instanță, este primită de la strămoși, iar ”talentele și bogăția spirituală” trebuie apreciate la justa lor valoare.

În absența culturii, notează președintele Republicii Moldova, nici nu s-ar putea vorbi, vreodată, despre coeziune socială, empatie sau toleranță. 

”Țările mici nu sunt în mod obligatoriu culturi mici. Important e să apreciem moștenirea culturală pe care ne-au transmis-o părinții și bunicii noștri. Important e să ne apreciem talentele și bogăția spirituală nu doar atunci când acestea se manifestă în alte țări, ci din momentul în care vedem prima sămânță de talent în copiii și tinerii noștri. Fără cultură și educație nu există prosperitate. Nu există toleranță, empatie și coeziune socială.

Cu prilejul Zilei Naționale a Culturii, marcată pe 15 ianuarie la Chișinău și București, am acordat mai multor oameni de cultură din țara noastră Medalia „Mihai Eminescu” și diverse titluri onorifice. Am făcut-o în semn de apreciere pentru creatorii care rămân fideli artei în timpurile deloc simple de azi și pentru devotamentul lor față de profesie”, mai scrie Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, în mediul online, cu ocazia Zilei Culturii Naționale.


Citește și: