Ziua NATO în România. Ciucă: „România este un membru important al Alianței” / Iohannis: „Beneficiem de cele mai solide garanţii de securitate din istorie”
Duminică, 3 aprilie, este marcată Ziua NATO în România. Sărbătoare este marcată, prin lege, în fiecare an în prima duminică a lunii aprilie.
Cu această ocazie, premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj prin care a subliniat că în aceste momente tensionate în regiune, calitatea României de membru al Alianței are o importanță mai mare ca oricând pentru securitatea țării noastre.
„Apărarea începe de acasă”, spune șeful Guvernului, care adaugă că aliații NATO sunt alături de România.
Totodată, el a reamintit că România va majora bugetul destinat apărării, de la 2% din PIB, la 2,5%.
„Suntem deciși, mai ales în contextul actual de război la granițele României și ale NATO, să transformăm postura de apărare aliată pe flancul estic și să dezvoltăm capabilitățile defensive ale Armatei României pentru a întări rolul nostru de furnizor de securitate. De aceea, la nivelul CSAT, așa cum a anunțat Președintele României, vom majora bugetul apărării cu 25%, de la 2% din PIB la 2,5% din PIB.
Agresiunea militară ilegală a Federației Ruse împotriva Ucrainei și răspunsul NATO la această invazie nejustificată au demonstrat rolul esențial al Alianței, care a acționat rapid și accelerat pentru a consolida securitatea flancului estic și a României.
România este un membru important al NATO, iar măsurile aliate adoptate recent în contextul invaziei ruse în Ucraina, ne poziționează sub umbrela celei mai puternice alianțe politico-militare din istorie. Suntem prima țară aliată pe teritoriul căreia NATO a activat în premieră istorică Forța sa de Reacție Rapidă. Mai mult de 3.000 de militari din țările NATO, dintre care aproximativ 2.000 sunt americani, sunt mobilizați pe teritoriul țării noastre, iar peste 20 de avioane aliate asigură misiuni de poliție aeriană pe cerul României împreună cu Forțele Aeriene Române. În egală măsură, NATO a hotărât, la summitul extraordinar din 24 martie, înființarea pe teritoriul României a unui Grup de Luptă condus de aliatul nostru Franța”, a transmis premierul Nicolae Ciucă.
Ziua NATO în România. Klaus Iohannis: Prin apartenența la NATO beneficiem de cea mai extinsă şi durabilă protecţie concretă
La rândul său, președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj prin care a informat că va continua să susțină consolidarea relațiilor trasatlantice, despre care spune că reprezintă coloana vertebrală a NATO.
„România reafirmă susţinerea deplină pentru dreptul fiecărui stat suveran de a lua propriile decizii de politică externă şi securitate. Voi continua să susţin cu putere consolidarea relaţiei transatlantice, care este coloana vertebrală a Alianţei şi a comunităţii noastre de valori democratice şi de securitate.
Cu prilejul Zilei NATO, reafirm cu încredere că ţara noastră şi cetăţenii săi beneficiază de cele mai solide garanţii de securitate din istorie, de cea mai extinsă şi durabilă protecţie concretă, zi de zi. Realitatea de astăzi ne cere să acţionăm unit şi hotărât atât la nivel naţional, cât şi în cadrul NATO, al Uniunii Europene şi al tuturor structurilor multilaterale relevante, pentru a asigura securitatea şi bunăstarea cetăţenilor români”, se arată în mesajul transmis de Administrația Prezidențială.
Duminică, 4 aprilie, Alianța Nord-Atlantică împlinește 73 de ani de la înființare.
Aurescu: România și Aliații săi au cele mai solide garanții de securitate
Un mesaj cu această ocazie a fost trimis și de către ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. Acesta a spus că apartenența la NATO reprezintă o garanție de securitate extrem de importantă pentru România.
„Semnificația marcării Zilei NATO în România este anul acesta mai profundă, în contextul amenințării de securitate, fără precedent în ultimele decenii, generată de agresiunea rusă ilegală asupra Ucrainei, vecinul nostru.
Rolul fundamental al NATO în asigurarea securității tuturor Aliaților, în apărarea valorilor democratice și a păcii pe întreg teritoriul aliat devine mai evident și mai actual ca niciodată. Astăzi, când utilizarea forței armate ilegale redevine instrumentul prin care se încearcă în mod ilegitim influențarea viitorului continentului european, România și Aliații săi au cele mai solide garanții de securitate”, a spus Aurescu.