Ziua NATO în România este marcată, începând din anul 2005, în prima duminică a lunii aprilie, astfel că, anul acesta, ea este sărbătorită pe 4 aprilie.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) notează că pentru stabilirea datei s-a ţinut seama de apropierea de data oficială a aderării României la Alianţa Nord-Atlantică (29 martie 2004) şi de data arborării oficiale a drapelului român, la sediul NATO de la Bruxelles (2 aprilie 2004).
Duminică, MAE a transmis că în cei 17 ani de la aderarea României la NATO, „ţara noastră a depus eforturi susţinute şi a demonstrat voinţa şi capacitatea de a contribui concret şi relevant la consolidarea NATO, cea mai de succes alianţă politico-militară din istorie, garantul securităţii euro-atlantice”.
„Cu prilejul sărbătoririi Zilei NATO în România, doresc să reafirm angajamentul ferm al ţării noastre pentru apărarea colectivă şi solidaritatea aliată, precum şi pentru o relaţie transatlantică puternică, inclusiv pentru o cooperare aprofundată între NATO şi Uniunea Europeană în domeniul securităţii şi al apărării. România a susţinut în permanenţă efortul de apărare colectivă al tuturor membrilor Alianţei şi este angajată în mod activ în procesul de consolidare a capacităţii NATO de a răspunde eficient provocărilor de securitate curente şi viitoare, inclusiv prin contribuţia pe care o aduce eforturilor de sporire a rezilienţei, prin intermediul iniţiativei de înfiinţare şi găzduire a unui Centru Euro-Atlantic pentru Rezilienţă”, transmite ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.
Cu această ocazie, președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj în care a descris NATO ca fiind „cea mai de succes alianță de apărare colectivă din istorie.
Totodată, șeful statului spune că Alianța are un rol foarte important și în ceea ce privește lupta împotriva COVID-19, prin punerea la dispoziţia aliaţilor a mijloacelor şi a instrumentelor sale.
„Prin demersurile de până acum, NATO a demonstrat coerenţa şi consistenţa deciziilor privind apărarea colectivă, inclusiv prin implementarea măsurilor de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, la care contribuţia României este semnificativă. NATO a avut un rol important şi în privinţa gestionării pandemiei de COVID-19, prevenind transformarea crizei sanitare într-o criză de securitate.
Prin punerea la dispoziţia aliaţilor a mijloacelor şi a instrumentelor sale, prin manifestarea solidarităţii atât între aliaţi, cât şi în raport cu partenerii săi, NATO şi-a dovedit încă o dată eficienţa. România a valorificat aceste noi oportunităţi, fiind primul stat aliat care a folosit mecanismul Strategic Airlift Capability pentru a aduce în ţară echipamente esenţiale combaterii pandemiei”, a arătat Klaus Iohannis.
Președintele adaugă că România este profund ataşată valorilor euro-atlantice şi acţionează hotărât în spiritul consolidării relaţiei transatlantice şi pentru promovarea profilului şi rolului NATO.
La rândul său, și premierul Florin Cîțu a transmis un mesaj de Ziua NATO în România.
El spune că Alianța este principalul garant al securității României.
„Pentru România, NATO a fost şi continuă să fie principalul garant şi pilonul fundamental al apărării şi securităţii naţionale. România are o contribuţie activă şi semnificativă la misiunile şi operaţiile aliate, precum şi un rol distinct şi activ în conturarea politicilor şi deciziilor NATO, inclusiv în ceea ce priveşte măsurile de consolidare a posturii de descurajare şi apărare. Totodată, România acţionează coerent pentru sporirea cooperării cu partenerii Alianţei”, se arată în mesajul șefului Guvernului.
El adaugă că autoritățile române își mențin angajamentul de a aloca în continuare 2% din PIB pentru Apărare.
„Guvernul României va acţiona în continuare astfel încât să menţină o contribuţie semnificativă a ţării noastre la consolidarea NATO, la eforturile de apărare colectivă, inclusiv prin alocarea, în continuare, a 2% din PIB pentru apărare, şi la promovarea valorilor şi obiectivelor strategice comune. La Mulţi Ani, NATO! La mulţi ani României în NATO!”, mai spune Florin Cîțu.
Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, a declarat că Alianţa Nord Atlantică, alături de Uniunea Europeană şi de Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, asigură cea mai solidă protecţie de care România a beneficiat în întreaga sa istorie, în faţa oricăror ameninţări la adresa securităţii sale naţionale.
„Alături de apartenenţa la Uniunea Europeană şi de Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, această alianţă asigură cea mai solidă protecţie de care România a beneficiat în întreaga sa istorie, în faţa oricăror ameninţări la adresa securităţii sale naţionale. Drumul de integrare în Alianţa Nord-Atlantică nu a fost uşor pentru ţara noastră şi, cu siguranţă, militarii Armatei României au avut un rol esenţial în cadrul efortului naţional de aderare la NATO”, a spus ministrul Ciucă.
România a aderat la NATO pe 29 martie 2004, alături de Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia și Slovenia.