Voi știați care este zona din România unde se găsesc izvoare cu ape vindecătoare? Aceste izvoare subterane nu au fost exploatate până acum, însă au fost descoperite încă din anul 1946, atunci când o echipă de geologi a fost trimisă să caute petrol! Iată detaliile mai jos.
În partea de nord a Moldovei se află un adevărat colț de rai al apelor terapeutice. Județul Botoșani găzduiește două izvoare sulfuroase de mare importanță, recunoscute pentru efectele benefice asupra sănătății. Totuși, aceste ape nu au fost niciodată exploatate sau valorificate la adevărata lor valoare. În județul Botoșani se află o adevărată „comoară” subterană. Există rezerve naturale neexploatate, printre acestea numărându-se și „focurile vii”.
Aceste rezerve naturale reprezintă izvoare de ape sulfuroase care au proprietăți medicale. Astfel de izvoare sunt folosite pentru a trata diverse afecțiuni și dureri. Istoria apelor sulfuroase din Botoșani începe în anul 1946, când o echipă de geologi a fost trimisă în comuna Hlipiceni pentru a căuta petrol, după ce au observat un miros distinct al apelor din zonă. Au fost aduse echipamente și s-au început forajele, însă lucrările au fost oprite și reluate în 1960. Chiar și atunci, nu s-a descoperit petrol. În 1990, imediat după căderea regimului comunist, a avut loc o nouă încercare, dar fără rezultat. Totuși, la o adâncime de peste 200 de metri, specialiștii au găsit un izvor de ape sulfuroase.
„În loc de petrol, la forare au dat peste acest izvor, plin cu apă suIfuroasă. Au tras ţeavă prin pământ şi l-au scos la suprafaţă. Prima dată a ieşit la suprafaţă în perioada comunistă, dar cel mai bine a fost evidenţiat la săpăturile din 1990”, susținea primarul comunei Hlipiceni, Marian Luchian, arată Adevarul.
La Hlipiceni, localnicii au numit acest izvor drept „focul viu”, spunând că ar fi un adevărat miracol pentru comună. Izvorul curge printr-o țeavă metalică, pe un imaș, la 300 de metri de centrul satului.
„Este bună tare apa asta. Miracol de la Dumnezeu. Nu să o bei, să stai în ea, cu încheieturile, cu zona unde te doare. Bun rău la reumatism, la artrită, artroză, multe. Sunt bătrâni care așa își întrețin bolile, că nu au nici bani, nici timp să ajungă la oraș”, spune un sătean.
De altfel, ape sulfuroase au fost găsite și la Rădăuți Prut, în perioada comunistă. Apele subterane erau bogate în magneziu și sulf.
Sursă foto: Envato – caracter ilustrativ