Prima pagină » ALEGERI 2024 » Când încep negocierile pentru formarea GUVERNULUI. SURSE: Marcel Ciolacu rămâne propunerea PSD pentru funcția de premier/Romașcanu: Nu negociem cu AUR

Când încep negocierile pentru formarea GUVERNULUI. SURSE: Marcel Ciolacu rămâne propunerea PSD pentru funcția de premier/Romașcanu: Nu negociem cu AUR

Săptămâna aceasta, partidele vor începe negocierile pentru formarea Guvernului și vor înainta propunerile către președintele Klaus Iohannis, al cărui mandat i-a fost prelungit în urma anulării alegerilor prezidențiale. După negocieri, Președintele în funcție va nominaliza prim-ministrul şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament. Dacă votul este favorabil, Primul-ministrul desemnat, miniștrii şi ceilalți membri ai Guvernului vor depune individual, în fața Președintelui României, jurământul de credinţă.

UPDATE 16:00 Declarații Lucian Romașcanu

„Marcel Ciolacu a primit un mandat larg de negociere. PSD va cere poziția de prim-ministru și intrarea la guvernare. (…) În primăvară este o dată rezonabilă pentru alegerile prezidențiale. (…) Este posibil o reducere de 2-3 ministere. Mie greu să cred că va exista un consens pentru susținerea lui Nicușor Dan. Nu exclud și nici nu includ un candidat comun la prezidențiale. (…) Decizia a fost de a nu avea discuții de guvernare sau colaborare politică cu AUR sau cu celălalt bloc suveranist. Potrivit Constituției, premierul trebuie să fie dat de partidul care a câștigat alegerile”.

UPDATE 15:15

Ședința PSD s-a încheiat, iar Lucian Romașcanu va face declarații în scurt timp. Potrivit surselor Gândul, social-democrații au acordat un mandat extins pentru negocierile unei coaliții pro-europene. Cu acest mandat, ei vor intra în discuțiile cu celelalte partide. Marcel Ciolacu va fi negociatorul-șef, fiind însoțit de o echipă nou formată, conform surselor din interiorul PSD.

UPDATE 13:25

Ședința liderilor social-democrați este în plină desfășurare. Potrivit surselor Gândul, Marcel Ciolacu rămâne propunerea PSD pentru funcția de premier într-o viitoare coalitie de guvernare. La ședință participă zeci de lideri PSD din întreaga țară.

UPDATE 11:00 – Întrunire la PSD, ședință internă la USR 

Liderii Partidului Social Democrat se reunesc în ședința Consiliului Politic Național, la Vila Lac, la ora 13:00. Social-democrații vor analiza rezultatele obținute de partid la alegerile parlamentare. De asemenea, se vor purta discuții și despre majoritatea parlamentară conturată săptămâna trecută, majoritate care ar putea să susțină viitorul Guvern.

Liberalii nu se grăbesc. Sursele Gândul precizează că nu a fost convocat încă Biroul Politic Național al PNL.

USR va organiza luni o ședință internă, în cadrul căreia vor fi discutate în detaliu propunerile partidului pentru viitorul guvern, potrivit surselor Gândul din interiorul formațiunii.

După semnarea Rezoluției comune, prin care cele patru formațiuni politice au convenit asupra „constituirii unei viitoare coaliții”, partidele se vor reuni în forurile de conducere pentru a prezenta rezultatele negocierilor din 4 decembrie.

Știrea inițială: PSD și PNL, propuneri pentru viitorul guvern

Prima variantă: PSD, câștigătorul alegerilor, susține formarea guvernului Ciolacu II

Fiind partidul care a câștigat alegerile parlamentare, liderii PSD, printre care și Mihai Tudose, președintele Consiliului Național al partidului, se consideră îndreptățiți să propună un candidat pentru șefia Executivului, Marcel Ciolacu. Acesta ocupă funcția din 15 iunie 2023.

În urma pierderii alegerilor prezidențiale, Marcel Ciolacu a demisionat de la șefia partidului, fiind primul candidat social-democrat care nu a intrat în Turul al doilea.  A revenit la conducere după ce PSD s-a plasat pe prima poziție după alegerile parlamentare.

Social-democrații vor decide propunerea de prim-ministru într-o ședință de conducere, scrie News.ro.

A doua variantă: PNL îl propune pe Ilie Bolojan ca prim-ministru

Liderii PNL,  în ciuda scorului slab înregistrat la alegerile parlamentare, susțin  varianta ca Ilie Bolojan să fie prim-ministru. Pe durata campaniei prezidențiale, liderul PNL din Bihor a fost propus pentru funcția de premier de către Elena Lasconi, atunci candidata  USR pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale, cât și de premierul Marcel Ciolacu.

Dacă va avea susținere, PNL ar putea prelua șefia Executivului la 18 luni de la demisia premierului Nicolae Ciucă. Dar PNL este poziționat pe locul 4, după numărul mandatelor câștigate la alegeri, iar Ilie Bolojan îi îndeamnă pe liberali să fie realiști în privința șanselor sale:

„Dacă suntem realişti, nu putem să negăm o evidenţă a ponderilor şi asta trebuie să fie un semn de realism, ca atunci când intri într-o coaliţie, să îţi dimensionezi corect forţele. Nu trebuie să fie o persoană anume premier, îţi trebuie echipe puternice în guvernare, îţi trebuie profesionişti, îţi trebuie un program clar al coaliţiei, pe luni, pe proiecte vitale, care să asigure că această coaliţiei funcţionează pe încredere şi ai nevoie de o susţinere parlamentară”.

Majoritate parlamentară pro-europeană/ contra partidelor suveraniste

PSD, PNL, USR, UDMR și minoritățile naționale negociază și conturarea unei majorități pro-europene în noul Legislativ. Acestea au semnat o rezoluție pentru formarea coaliției care să-și asume responsabilitatea de a menține România pe traseul euroatlantic și de a evita izolarea internațională a țării, de a susține un ritm solid pentru dezvoltarea economică și de a asigura stabilitatea guvernării.

Trei partide suveraniste, Alianța pentru Unirea României,  SOS România și Partidul Oamenilor Tineri, vor face parte din noul Legislativ. După afișarea primului exit poll de la alegerile de pe 1 decembrie, preşedinta partidului S.O.S. România, europarlamentara Diana Şoşoacă,  a chemat toate  partide suveraniste la o alianţă în vederea intrării la guvernare.

„Când văd că partidele celelalte jubilează mă gândesc cum se gândesc să fure ciolanul, noi ne gândim cum să facem ori opoziţie, ori să intrăm la guvernare, chiar şi cu un guvern minoritar. De aceea, în acest moment, chem toate forţele suveraniste să intrăm la guvernare, chiar şi cu un guvern minoritar. Pentru că toate partidele care sunt date de sondaje ca fiind câştigătoare sunt partidele globaliste care timp de 35 de ani au distrus România. (…) În acest context, partidul S.O.S. România nu se bucură şi vă spun de ce, nu te poţi bucura când ţara este în haos, în degringoladă şi în faliment”.

Alegerile parlamentare desfășurate pe 1 decembrie au fost câștigate de Partidul Social Democrat (21,96%), fiind urmat de Alianța pentru Unirea Românilor (18,01%), Partidul Național Liberal (13,20%) și de Uniunea Salvați România (12,40%). Liderii PSD,PNL și USR au decis să formeze o majoritate pro-europeană în Parlamentul României, alături de Uniunea Democrată Maghiară din România (care a obținut  6,34% la alegeri) și partidele minorităților etnice.


Sursa Foto: Profimedia

CITEȘTE ȘI:

Biroul Electoral Central a publicat rezultatele finale/Listele complete cu senatorii și deputații care ne vor reprezenta în PARLAMENT

 

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele
Rareș Mereuță este reporter specializat în domeniul politic, cu o carieră începută în 2022 ca editor de știri la un post de televiziune central. Absolvent de licență și master în Științe ... vezi toate articolele

Citește și