Cele aproape 19.000 de secțiile de votare din țară pentru primul tur al alegerilor prezidențiale s-au deschis la ora 07:00. Aproximativ 19 milioane de români cu drept de vot sunt așteptați să își aleagă candidatul preferat dintre cei 14 rămași în cursa pentru Cotroceni. Dacă niciun candidat nu obține majoritatea, un al doilea tur va fi organizat peste două săptămâni, pe 8 decembrie, după votul la scrutinul pentru alegerea reprezentanților din Senat și Camera Deputaților.
UPDATE ora 09:15: Preşedintele AEP, Toni Greblă, a declarat că toate cele aproape 19.000 de secţii de votare din ţară s-au deschis duminică fără probleme, nefiind semnalat niciun incident.
„Deci toate şi-au început activitatea. Vreau să remarc şi faptul că nu s-au înregistrat incidente nici majore, nici în timpul campaniei electorale, nici până astăzi. De altfel, de aseară de când, practic, a început activitatea de organizare a secţiilor de votare, de preluare şi pregătire a sălii, inclusiv cu buletinele de vot, pentru ca la 7,00 dimineaţa astăzi să poată să înceapă votarea, nu s-a înregistrat niciun fel de incident, nu avem înregistrată nicio contestaţie până la acest moment”, a spus Greblă.
UPDATE ora 08:45: Trei dosare penale și amenzi de aproape 70.000 de lei, înainte de începerea votului la primul tur al alegerilor prezidențiale.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), comisarul șef Monica Dajbog, a anunțat că au fost semnalate 306 sesizări cu privire la posibile incidente electorale, dintre care 33 nu s-au confirmat. Alte 87 sunt în continuare în verificare. În același timp, au fost întocmite și trei dosare penale cu privire la posibile infracțiuni.
„De asemenea, angajații MAI au aplicat 43 de amenzi, în valoare de aproape 70.000 de lei și 110 avertismente pentru contravenții referitoare la procesul electoral. Cele mai multe sesizări au vizat continuarea propagandei electorale”, a transmis oficialul MAI.
UPDATE ora 08:35: Până la ora 08:30 au votat 605.237 de alegători, reprezentând 3,36% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor transmise în timp real pe site-ului prezenta.roaep.ro.
UPDATE ora 08:20: Liberalul Robert Sighiartău a votat la Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” din Bistrița.
Robert Sighiartău a spus că a votat pentru un lider care are relații internaționale și poate să fie comandantul forțelor armate, pentru că are această experiență.
”Să aleagă nu candidatul perfect, pentru că nu există candidat perfect, ci să aleagă omul care este pregătit pentru a ocupa această funcție de președinte al României”, a mai spus Sighiartău, după ce a votat.
UPDATE ora 08:15: Nicolae Ciucă, președintele PNL și candidat la funcția de președinte, a votat la la Secția nr. 141 din satul Dumbrăveni, comuna Balotești, județul Ilfov.
Democrația și libertatea, cu adevărat, vor învinge. Vă mulțumesc foarte mult”, a declarat Nicolae Ciucă, președintele liberalilor, după ce și-a exercitat dreptul la vot.
UPDATE ora 07:30: Lucian Bode, secretarul general al PNL și vicepreședintele Camerei Deputaților, a votat la o secție de la Colegiul Național „Silvania” din Zalău.
Îi îndemn pe toţi sălăjenii să vină astăzi la vot, să voteze pragmatic şi raţional, cu gândul la viitorul nostru, cu gândul la viitorul copiilor noştri”, a spus Lucian Bode, după ce a ieșit din secția de votare.
UPDATE ora 07:30: Datele privind prezenţa la urne vor fi prezentate de Biroul Electoral Central la ora 09:30 – cu situația până la ora 09:00, la ora 15:30 – cu situația până la ora 15:00 și la ora 21:30 – cu situația până la ora 21:00.
Rezultate parţiale sau finale ale alegerilor vor fi prezentate de BEC luni, la ora 09:30 – cu situația până la ora 09:00 și la ora 12:30 – cu situația până la ora 12:00.
UPDATE ora 07:15: Aproape 40.000 de alegători au votat în primele 10 minute de la deschiderea secţiilor de votare din ţară.
Știrea inițială:
Duminică, de la ora 07:00 până la ora 21:00, 18.008.480 de persoane care au domiciliul în România și au drept de vot pot merge să aleagă unul dintre candidații la Președinție. Totodată, continuă votarea, în a treia zi, și în secțiile din străinătate deschise pentru alegerile prezidențiale.
Toți cetățenii români care au 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv au dreptul să voteze, la secțiile organizate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) în țară și la cele deschise la propunerea Ministerului Afacerilor Externe (MAE) în străinătate.
Totuși, nu au dreptul de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă. La aceste alegeri, 19.365 de persoane au dreptul de vot interzis.
În cursa pentru Cotroceni s-au înscris 14 candidați, dintre care patru sunt independenți. Ordinea de înscriere pe buletinul de vot a candidaților la alegerile din 2024 pentru președintele României arată astfel:
Macheta buletinului de vot utilizat în secţiile de votare din ţară
Macheta buletinului de vot utilizat în secţiile de votare din străinătate
Macheta buletinului de vot prin corespondenţă
Va fi declarat ales candidatul care întrunește, în primul tur de scrutin, peste 50 plus 1 din voturile alegătorilor înscriși în listele electorale permanente.
În cazul în care niciunul dintre candidați nu a întrunit majoritatea, se organizează al doilea tur de scrutin, la care participă numai primii doi candidați stabiliți în ordinea numărului de voturi obținute în primul tur. La al doilea tur, este declarat ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.
Alegătorii pot vota în secția la care sunt arondați, dacă se află în localitatea de domiciliu, sau pe listele suplimentare, dacă sunt în altă zonă din țară sau în străinătate.
Astfel, potrivit legislației electorale:
Alegătorii cu drept de vot sunt arondați unei secții de votare, pe listele permanente, în funcție de adresa de domiciliu.
Numărul și adresa exactă a secției se poate afla prin accesarea Registrului electoral, la adresa www.registrulelectoral.ro, după introducerea datelor personale (Codul Numeric Personal și numele de familie).
Românii cu drept de vot din străinătate, în cazul în care nu s-au înregistrat pe portalul www.votstrainatate.ro, pot vota la orice secţie, fiind înscrişi în listele electorale suplimentare.
Lista sediilor secțiilor de votare din străinătate la alegerile pentru Președintele României
Alegătorii pot vota la alegerile din 24 noiembrie 2024 cu un act de identitate valabil în ziua scrutinului, emis de statul român:
În secția de votare, alegătorii prezintă actele de identitate operatorilor de calculator, care preiau şi introduc datele personale în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV).
Alegătorii primesc apoi de la membrii secției de votare buletinul de vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale 2024, iar în București, și buletinele de vot pentru referendumul local, precum și ștampila cu mențiunea ”VOTAT”. Cei care merg la urne pot opta să îşi exercite dreptul de vot pentru ambele scrutine sau numai pentru un singur tip de scrutin.
Votul se face separat, în cabine închise, prin aplicarea ştampilei cu menţiunea „VOTAT” înăuntrul patrulaterului cu numele candidatului pentru care optează fiecare alegător.
Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor.
După ce a votat, alegătorul are obligaţia de a introduce buletinul de vot în urnă. Ștampila pentru votare se restituie președintelui sau acelor membri ai biroului electoral al secției de votare desemnați de acesta.
Buletinele de vot pentru alegerile prezidențiale se introduc în urne diferite de cele pentru referendumul din București.
În țară, votarea la primul tur al alegerilor prezidențiale se desfășoară duminică, 24 noiembrie, între orele 7:00 și 21:00, și, în eventualitatea organizării unui al doilea tur de scrutin, duminică, 8 decembrie, în același interval orar.
Secțiile de votare din străinătate sunt deschise timp de trei zile pentru fiecare tur al alegerilor prezidențiale:
Alegătorii din țară și din străinătate care în 24 noiembrie și, respectiv, în 8 decembrie, la ora 21:00, se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care așteaptă la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra pot să îşi exercite dreptul de vot până cel mult la ora 23:59.
Persoanele care au drept de vot, dar din motive de boală, invaliditate, interdicție de a părăsi locul de muncă, încarcerare sau arest la domiciliu nu pot ajunge la o secție de votare, pot solicita urna mobilă pentru a-și alege candidatul favorit pentru Palatul Cotroceni.
Românii care se află în străinătate la alegerile prezidențiale nu au această opțiune.
Cererile pentru urna mobilă au putut fi depuse la secțiile de votare până sâmbătă 23 noiembrie.
La fiecare solicitant care a primit aprobare se va deplasa cu urna mobilă o echipă formată din cel puțin doi membri ai biroului electoral al secției de votare.
Datele despre prezenţa la vot vor fi prezentate în timp real în ziua alegerilor, pentru fiecare scrutin în parte, prin afişarea pe pagina de internet a Autorităţii Electorale Permanente – prezenta.roaep.ro.
Cea mai mare prezență la vot la alegerile prezidențiale de după 1989 a fost la primul scrutin, din 20 mai 1990, iar cea mai mică, la primul tur al alegerilor din 2019.
Biroul Electoral Central (BEC) va comunica numărul alegătorilor care au votat pe listele permanente sau suplimentare. După închiderea urnelor, datele din procesele verbale încheiate în secţiile de vot vor fi publicate pe site-ul BEC.
Rezultatele exit poll-urilor vor fi aflate după ora de închidere a urnelor. Exit poll-ul este un sondaj făcut la ieșirea de la urne și nu prezintă rezultatele oficiale ale alegerilor locale în București.
Rezultatele oficiale ale alegerilor locale 2024 vor fi comunicate de Biroul Electoral Central, după numărarea tuturor voturilor.
În Capitală, odată cu primul tur al alegerilor prezidențiale se votează și pentru referendumul local inițiat de primarul Nicușor Dan și aprobat de Consiliul General al Municipiului București.
Pe buletinele de vot de la referendum vor fi trei întrebări:
Alegătorii din București pot vota la referendumul local în aceleaşi secţii cu cele organizate la alegerile pentru Președintele României, în acelaşi interval de timp, cu aceleaşi ştampile cu menţiunea «VOTAT», pe buletine de vot separate.
Alegătorii pot opta să îşi exercite dreptul de vot numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele scrutine, prezenţa acestora la vot urmând a fi consemnată pe liste electorale distincte. (mai multe detalii aici)
Sursa foto: Mediafax Foto
CITEȘTE ȘI: