LIVE TEXT | România votează la ALEGERILE LOCALE 2024. Alegem noii primari, consilieri locali, consilieri județeni și președinții CJ

Publicat: 09/06/2024, 06:58
Actualizat: 10/06/2024, 01:12

Cele 18.955 de secții de votare din țară – pentru alegerile comasate locale și europarlamentare – s-au deschis duminică 9 iunie, la ora 07:00 și se vor închide la ora 22:00. Peste 18 milioane de români cu drept de vot sunt așteptați să îți exprime opțiunea electorală în secțiile de votare din țară, aceștia putând să voteze atât pentru alegerile locale, cât și pentru cele europarlamentare. Alți aproape 960.000 de români cu domiciliul în străinătate pot vota la secțiile deschise în diaspora, dar doar pentru cei 33 de reprezentanți ai României în Parlamentul European.

Românii cu drept de vot sunt așteptați, începând de la ora 7:00, să își aleagă candidații, respectiv partidele preferate, care să le reprezinte interesele în administrațiile locală și în Parlamentul European.

UPDATE ora 22.50: Chiar din noaptea alegerilor, Nicușor Dan vrea referendum pentru urbanism.

”Cu aprobarea Consiliului General, voi convoca un referendum local pentru a decide cine răspunde de urbanismul din București. Este absurd ca primarii de sector să arunce cu autorizații pentru zeci și sute de blocuri în București, a căror legalitate nu o controlează nimeni, iar primarul Capitalei să răspundă pentru traficul din București.

Îmi asum responsabilitatea pentru rezolvarea traficului din București, dar cer bucureștenilor să-mi dea responsabilitatea pentru dezvoltarea urbană a acestui oraș”, a declarat Nicușor Dan, după ce rezultatele exit-poll-ului CURS Avangarde au arătat că a câștigat un nou mandat la Primăria Capitalei, cu 44%.

UPDATE ora 22.45: Cristian Popescu Piedone, candidatul PUSL la Primăria Capitalei, face primele declarații după anunțarea rezultatelor exit-poll-ului CURS Avangarde pentru alegerile locale.

Candidatul PUSL pentru Primăria Capitalei a obținut 13% din voturi, potrivit exit-poll-ului.

Primarul l-a felicitat pe Nicușor Dan, câștigătorul alegerilor locale pentru Primăria Capitalei.

UPDATE ora 22.40: EXIT-POLL | Votul pentru consiliile județene: PSD – 35%, PNL – 28%, AUR – 12%

PSD a obținut 35 % din voturile pentru consiliile județene, potrivit exit-poll-ului CURS Avangarde, dat publicității duminică, la ora 22.00.

Potrivit estimărilor, rezultatul votului pentru consiliile județene ar fi următorul:

  • PSD 35,00%
  • PNL 28,00%
  • AUR 12,00%
  • SOS 2,00%
  • PUSL 2,00%
  • ADU 12,00%
  • UDMR 5,00%
  • REPER 2,00%
  • Altul 2,00%

UPDATE ora 22.35: EXIT-POLL rezultate alegeri pentru CGMB. Alianța Dreapta Unită are 30% din mandatele de consilieri generali, PSD – 28%, PNL – 12%

Alianța Dreapta Unită (USR – PMP – Forța Dreptei) va avea 30% din mandatele de consilieri generali, PSD îi vor reveni   28% din mandatele din CGMB, iar PNL va avea 12%, potrivit rezultatelor sondajului realizat de CURS Avangarde, anunțate la închiderea votului pentru alegerile locale 2024.

UPDATE ora 22.01: Mihai Enache, candidatul AUR pentru Primăria Capitalei, face primele declarații după anunțarea rezultatelor alegerilor locale.

George Simion, președintele AUR, susține că va ignora exit-poll-urile, considerându-le „veninoase”.

Liderul partidului spune că așteaptă rezultatele finale.

UPDATE ora 22.01: La închiderea votului pentru alegerile locale 2024, sondajul realizat de CURS Avangarde îl dă câștigător pe candidatul independent Nicușor Dan, actualul primar al Capitalei, care ar fi obținut 44% din voturile bucureștenilor.

Gabriela Firea, candidata PSD la Primăria Capitalei, ar fi fost votată de 25% dintre alegători.

Cristian Popescu Piedone, candidatul Partidului Umanist Social Liberal (PUSL), a fost votat de 12% dintre bucureșteni.

Candidatul PNL Sebastian Burduja s-a plasat pe locul 4, cu 10% din voturi.

UPDATE ora 20.00: Până la ora 20.00, în urma actiunilor întreprinse de către structurile Ministerului Afacerilor Interne, la nivelul Municipiului București, au fost semnalate 65 de incidente în legătură cu procesul electoral. Dintre acestea, 11 nu s-au confirmat, iar 17 sunt în curs de verificare.

Angajații MAI au intervenit operativ în cazul fiecărei sesizări, luând măsurile prevăzute de lege atunci când a fost cazul. În ceea ce privește misiunile Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov, până la ora 20.00, nu au fost înregistrate situații de urgență în încăperile unde se exercită dreptul de vot.

UPDATE ora 18.35: Românii au ieșit la vot în Timișoara. Un caz impresionat este cel al unei femei care, deși aflată în scaun cu rotile, a ieșit la vot, duminică, însoțită de soțul ei.

Femeia a spus că a ales să vină personal la secția de votare, pentru a se simți împăcată.

Nici o altă doamnă, în vârstă de 79, nu a vrut să-și irosească dreptul la vot. Aceasta a avut și un mesaj pentru tinerii care nu ies la vot, și anume le-a transmis că, „dacă nu votează, să nu critice pe urmă.”

UPDATE ora 18.30: Mario de Mezzo, candidatul Partidului Național Liberal (PNL) la Primăria Slatina, reușește încă o „performanță” după ce fost acuzat că a bătut un consilier al Partidului Social Democrat (PSD).

De Mezzo s-a filmat și a postat pe pagina sa de Facebook în timp ce conducea autoturismul şi vorbea la telefon, în acelaşi timp, lucru interzis şi sancţionat de Codul Rutier.

Pentru ca totul să fie de domeniul absurdului, Mario de Mezoo – așa cum se poate observa din filmare – îi critică pe alți participanți la trafic, acuzându-i că merg cu viteză, potrivit gazetanoua.ro.

UPDATE ora 18.30: Filiala Dolj a Partidului Național Liberal solicită demisia prefectului Dan Diaconu, pe care îl acuză de „organizarea defectuoasă a alegerilor”.

Liberalii susțin că, în unele secții de vot, din anumite localități, nu există îndeajuns de multe buletine de vot pentru toți cetățenii.

„Solicităm demisia prefectului de Dolj, Dan Diaconu, pentru organizarea defectuoasă a alegerilor locale. Situaţia incredibilă de la secţia de votare 279 din satul Belcinu, comuna Calopăr, a scos la iveală deficienţele majore în procesul electoral. Nu există buletine de vot pentru alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean Dolj, iar cetăţenii nu îşi pot exercita dreptul de vot”, susţin liberalii.

UPDATE ora 18.10: Autoritățile au înregistrat, de la deschiderea urnelor, 722 de sesizări referitoare la posibile încălcări ale legii. Totodată, au fost date 226 de sancțiuni contravenționale, dinte care 112 avertismente și 114 amenzi, în valoare de peste 126.000 de lei.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), comisarul șef Monica Dajbog, a anunțat că polițiștii fac cercetări și cu privire la 165 de posibile infracțiuni, săvârșite de la începerea procesului de vot.

Printre exemplele enumerate de oficialul MAI, se numără și cazul de la Ștefăneștii de Jos, unde un lider al partidului SOS România, condus de Diana Șoșoacă, este cercetat pentru mită electorală.

UPDATE ora 18.00: Premierul Marcel Ciolacu a ajuns, după ora 17.00, la sediul central al partidului din Șoseaua Kiseleff. Membrii conducerii centrale a Partidului Social Democrat s-au reunit în așteptarea exit-pollului de la ora 22.00.

Președintele PSD le-a spus jurnaliștilor că este „foarte bine”.

”De obicei, când câștigi alegerile, ești foarte mulțumit și e obositor”, a spus președintele PSD, Marcel Ciolacu.

UPDATE ora 17.30: Dogar Nicolae Florin, candidatul independent la Primăria Brașovului, a fost arestat pentru ultraj, după ce a amenințat-o cu acte extreme de violență pe președinta Biroului Electoral.

Candidatul independent la Primăria Brașovului i-ar fi trimis un mail președintei Biroului Electoral 8, Nicoleta Constantinescu, în care o amenința cu acte de violență extremă. Dogar Nicolae Florin ar fi recurs la acest gest, deoarece nu a primit un răspuns mulțumitor la o petiție, pe care acesta o inițiase în 7 iunie 2024.

„La data de 9 iunie 2024, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov a luat măsura preventivă a reținerii pentru 24 de ore. In aceeași zi, procurorul a întocmit referat cu propunere de arestare preventivă a persoanei în cauză, pentru 30 de zile, propunerea fiind admisă de judecătorul de drepturi şi libertăți din cadrul Judecătoriei Braşov”, se mai arată în comunicatul instituției.

UPDATE ora 17.10: Aglomerație la secțiile de votare de la Colegiul Național ”Ion Neculce”, din Sectorul 1.

În Colegiul ”Ion Neculce” sunt deschide cinci secții de votare pentru alegerile locale și europarlamentare 2024, respectiv 116, 117, 118, 119 și 120.

UPDATE ora 16.50: Pe 9 iunie, toate magazinele alimentare, supermarketele, barurile, cluburile, cazinourile și restaurantele aflate pe o distanță de 500 metri în jurul localulului secției de votare au afișat anunțul că nu vor comercializa băuturi alcoolice.

Interdicția este în vigoare de la deschiderea secțiilor de votare, la ora 07:00, până la închiderea urnelor, la ora 22:00.

Încălcarea legii privind consumul și comercializarea băuturilor alcoolice în apropiere de secțiile de votare în ziua alegerilor  se pedepsește cu o amendă între 2.200 și 3.000 lei, potrivit Ministerului Afacerilor Interne.

UPDATE ora 16.40: Scandal într-o comună din Dâmbovița, chiar în ziua alegerilor locale și europarlamentare. Un candidat la funcția de primar a fost implicat într-o altercație, fiind amenințat. Doi bărbați au ajuns la spital.

Polițiștii au făcut uz de spray-ul iritant lacrimogen pentru a potoli spiritele. Scenele violente s-au petrecut în  comuna Mănești, din județul Dâmbovița. Un schimb de replici a degenerat într-un conflict spontan și a fost nevoie de intervenția poliției. Printre cei implicați se numără și un candidat la funcția de primar în localitate.

UPDATE ora 16.40: Dumitru Focșa, fost deputat AUR, a făcut scandal într-o secție de votare din Constanța, reclamând că urnele nu sunt sigilate și că o ștampilă a dispărut. De asemenea, Foșca ar fi avut o atitudine inadecvată la adresa președintei secției de votare.

În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală, pentru săvârșirea infracțiunii de amenințare.

Focșa a manifestat un comportament inadecvat față de președinta secției, căreia i s-a adresat pe un ton jignitor: ”Credeții că suntem pe Only Fans aici? Nu suport să urle o muiere la mine!”

UPDATE ora 16.15: Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a votat la secția de la Colegiul „Octav Onicescu”. Edilul a fost însoțit și de candidata PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea.

Candidatul social-democrat vrea un nou mandat de primar și a transmis că își dorește ca „echipa care a făcut lucruri deosebite pentru bucureșteni să continue”.

”Am votat în primul rând cu foarte multă emoție și cu speranța că echipa care a făcut lucruri deosebite pentru bucureșteni va continua. Asta este ceea ce-mi doresc. Sunt aici împreună cu familia mea extinsă și sunt convins că diseară, la ora 22.00, Bucureștiul va avea parte de mai mult optimism, de mai mult sensibilitate și de mai mult profesionalism”, a spus Daniel Băluță.

UPDATE ora 15.55: Peste 300 de incidente electorale au fost înregistrate, duminică, în primele nouă ore de la deschiderea urnelor. Dintre acestea, cel mai violent a avut loc în județul Dolj, unde un polițist a fost mușcat de mână.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), comisarul șef Monica Dajbog, a anunțat, la nouă ore de la de deschiderea urnelor, că la nivel național au fost semnalate 312 incidente electorale. Dintre acestea, 114 nu s-au confirmat, iar 56 sunt în curs de verificare.

Sursa citată a precizat că au fost aplicate 87 de sancțiuni contravenționale: 42 de amenzi în valoare de peste 47.000 de lei și 45 de avertismente. Totodată, s-au întocmit dosare penale pentru 65 de posibile infracțiuni.

UPDATE ora 15.30: Candidatul Alianței PSD PNL la Primăria Sectorului 2, Rareș Hopincă, depune trei plângeri penale împotriva actualului primar, Radu Mihaiu, candidat pentru al doilea mandat, din partea Alianței Dreapta Unită.

Fostul prefect al Capitalei invocă faptul că primarul în exercițiu continuă campania electorală în ziua votului.

”Am depus astăzi trei plângeri penale împotriva contracandidatului meu, care vizează continuarea campaniei electorale într-un mod ilegal, în mediul online, emiterea unor SMS-uri electorale către locuitorii Sectorului 2 în această zi și trei prezența în fiecare secție de votare sub pretextul montării unor aparate de aer condiționat sau a unor ventilatoare”, a precizat Rareș Hopincă.

UPDATE ora 15.20: Poliția Română dezminte informațiile apărute recent în spațiul public cu privire la „mai mulți polițiști sub acoperire sunt infiltrați în organizațiile partidelor politice, având misiunea de a deconspira fraudele electorale (Ialomița, Constanța, Cluj și Giurgiu)”.

Potrivit IGPR, polițiștii nu derulează astfel de activități „sub acoperire” și recomandă tuturor să se informeze doar din surse oficiale.

UPDATE ora 15.20: Purtătorul de cuvânt al PSD, ministrul Radu Ștefan Oprea, a afirmat că cei din USR fac „diversiuni” acuzând fraudă, neîncetat, și le-a transmis că „nu mai ține”.

Radu Oprea a precizat că alegerile se desfășoară „în mod normal” în România, până la această oră.

”Am văzut o conferință de presă în care au spus despre mai multe incidente, cei de la USR uitând, însă, câteva lucruri importante. Spre exemplu, au uitat să ne spună că la Secția 1245 din Sectorul 6 București a fost raportată pierderea unei ștampile care, ce să vedeți? După perchezițiile pe care le-a făcut poliția, a găsit-o tocmai în geanta reprezentantului USR”, a spus Radu Oprea.

UPDATE ora 15.15: Omul de afaceri Gigi Becali a votat la o secție din Voluntari, Ilfov, dar a întâmpinat unele probleme.

Din punctul de vedere al latifundiarului, a vota înseamnă să îți faci datoria de cetățean, numai că de data aceasta a completat că votul este necesară ca să nu mai facă Florian Coldea „ce vrea”.

„Să votăm, ne facem datoria. Dacă nu votăm, face Coldea ce vrea. La primărie se votează, nu? La primărie votăm…să rămână așa, consecvență. La euro, votăm schimbarea, să fie o țara ca aurul de strălucitoare”, a spus Becali la intrarea în secția de votare.

UPDATE ora 14.55: Unul dintre oamenii Dianei Șoșoacă a fost prins, duminică, de polițiștii ilfoveni în timp ce încerca să-i mituiască pe unii alegători din comuna Ștefăneștii de Jos. Bărbatul, care lucrează la primăria din localitate, avea banii împărțiți în plicuri și liste cu numele alegătorilor.

Potrivit unor surse judiciare, în jurul orei 12:20, Poliția orașului Voluntari a fost sesizată, printr-un apel la numărul de urgență 112, cu privire la faptul că, în localitatea Ștefăneștii de Jos, un bărbat ar împărți bani alegătorilor.

Polițiștii l-au găsit pe acesta, douăzeci de minute mai târziu, la volanul unui autoturism BMW. Sursele citate au precizat că bărbatul indicat de martori ar  fost identificat în persoana lui Vicențiu Claudiu Dumitru, membru al partidului SOS. Acesta este angajat al Primăriei din Ștefăneștii de Jos, unde ocupă o funcție de inspector specializat în monitorizarea unităților de învățământ.

UPDATE ora 14.35: Paul Stănescu, secretarul general al PSD, a transmis un mesaj după ce a fost la vot.

„Și noi suntem Europa!  Acesta este gândul cu care am votat și mesajul pe care vreau să-l transmit astăzi tuturor românilor chemați la urne. Prin votul nostru, apărăm valorile fundamentale care ne definesc ca popor: credința, familia, tradițiile, cultura și obiceiurile românești. În contextul geopolitic sensibil actual, suntem obligați să alegem continuitatea și stabilitatea. Votăm românește atât în țară, cât și în străinătate!”, a transmis secretarul general al PSD, Paul Stănescu.

UPDATE ora 14.20: Poliția Capitalei a confirmat că au fost descoperite mai multe procese verbale gata semnate și un buletin de vot ștampilat din oficiu în două secții de votare. Procesul de vot nu a fost întrerupt.

Polițiști din cadrul Secției 9 au fost sesizați, prin 112, de către un candidat la alegerile europarlamentare, cu privire la faptul că, într-o secție de votare s-ar afla mai multe procese verbale semnate în alb. În urma verificărilor efectuate s-a constatat prezența unor procese verbale semnate înainte de a fi completate. Acestea au fost înlocuite.

UPDATE ora 14.06: Un bărbat de 45 de ani a murit într-o secție de votare din județul Vâlcea. 

Bărbatul s-a prezentat la secția de vot din localitatea Igoiu, comuna Alunu, din județul Vâlcea. Imediat cum s-a legitimat pentru a primi buletinele de vot, bărbatului i s-a făcut rău și s-a prăbușit la pământ. La fața locului au ajuns două ambulanțe, una dintre ele cu medic. Din păcate, în ciuda eforturilor făcute de către medici, bărbatul de 45 de ani nu a mai putut fi salvat.

UPDATE ora 13.50: O ștampilă declarată pierdută la o secție de vot din Sectorul 6 a fost găsită de polițiști la un bărbat.

”Polițiștii care s-au deplasat la fața locului au identificat persoana în cauză, un bărbat, în vârstă de 82 de ani, iar în urma efectuării controlului corporal și al bagajului, asupra acestuia a fost găsită ștampila. Cercetările sunt continuate de către polițiști din cadrul Secției 20 Poliție, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt”, potrivit Poliției Capitalei.

UPDATE ora 13.50: Secția de votare de la grădinița din Belciugatele, județul Călărași, este păzită preventiv de zeci de polițiști și jandarmi, după încăierarea din campanie dintre susținătorii social-democrați și liberali.

În ziua votului, strada pe care se află grădinița unde se votează în Belciugatele a fost flancată de o dubă a Jandarmeriei și de mai multe mașini ale Poliției. Echipajele de la Rutieră au intervenit de mai multe ori pentru a-i îndepărta pe membrii diferitelor formațiuni politice de pe carosabilul din fața secției de votare.

UPDATE ora 13.30: Cel mai grav incident apărut în prima parte a zilei în care se votează la alegerile locale și  europarlamentare s-a petrecut în Slatina, județul Olt. Acolo, candidatul PNL la funcția de primar este acuzat că a bătut un consilier local PSD.

„Astăzi, iunie 2024, la ora 10:59, s-a prezentat în Unitatea de Primire Urgențe un bărbat în vârstă de 43 de ani, victimă a unei agresiuni fizice care a avut loc în cadrul unei secții de votare din Municipiul Slatina”, au informat reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Olt.

Din câte se pare, Mario De Mezzo, candidatul PNL la Primăria Slatina, ar fi lovit unul dintre consilierii locali, un reprezentant al PSD. Incidentul a avut loc în una din secţiile de votare de la Colegiul Naţional „Radu Greceanu”.

UPDATE ora 13.25: Cel mai în vârstă candidat la alegerile locale din 2024 este din comuna Dumești, județul Vaslui, potrivit președintelui Autorității Electorale Permanente.

Mihai Ardeleanu, care s-a născut pe 20 august 1923, vrea ca la împlinirea a 101 ani să fie consilier local în comuna sa. El candidează din partea USR, este veteran de război și are o sănătate foarte bună. A fost sărbătorit, anul trecut, la împlinirea celor 100 de ani, ca un respectat și îndrăgit membru al comunității.

Mihai Ardeleanu este sănătos, lucid și un îndrăgit și apreciat membru al comunității. Bătrânul își dorește să devină reprezentant al oamenilor din Dumești din partea USR, mai ales că este rudă cu președintele USR Dumești, Gelu Simiuc, care nu a ezitat să îl pună pe lista de consilieri pe veteranul de război.

UPDATE ora 13.20: Poliția Capitalei face verificări după ce mai mulți alegători ar fi fost transportați cu autoturisme la secțiile de votare, de reprezentanții unor partide politice.

„Astăzi, 09 iunie 2024, polițiști din cadrul Secției 5, au fost sesizați, prin sistem 112, cu privire la faptul că în zona unor secții de votare din Sectorul 1, mai mulți alegători ar fi transportați cu autoturisme la secțiile de votare, de către reprezentanți ai unor partide politice. În cauză sunt efectuate verificări în vederea stabilirii situației de fapt și luării măsurilor legale ce se impun”, a transmis, duminică, Poliția Capitalei.

UPDATE ora 13.15: Robert Negoiță, primarul Sectorului 3 și candidat pentru un nou mandat, din partea Alianței PSD-PNL, a votat la ora 13.00, la Școala Gimnazială 116.

Primarul în exercițiu a ajuns la secția de vot însoțit de Gabriela Firea, candidata PSD pentru Primăria Capitalei, și de senatorul PSD, Daniel Zamfir.

Negoiță, care candidează pentru al patrulea mandat, a declarat că a votat pentru continuarea proiectelor în Sectorul 3.

Primarul Sectorului 3 a îndemnat cetățenii să iasă la vot, pentru că așa trebuie să fie în democrație.

”Am votat pentru o Europă socială, pentru o Europă echitabilă și pentru o Europă în care să se aloce fonduri mai multe pentru țările mai puțin dezvoltate, așa cum este România”, a spus Robert Negoiță.

UPDATE ora 12.50: Carmen Iohannis, soţia şefului statului, a declarat, la ieşirea de la urne, că a votat pentru „performanţă şi unitate”.

„Astăzi am votat pentru o administraţie locală performantă şi pentru o Europă unită. Vă doresc o duminică frumoasă şi vă invit pe toţi la vot, este foarte important”, a fost mesajul lui Carmen Iohannis.

Întrebată ce speră de la aceste alegeri, soţia preşedintelui Klaus Iohannis a răspuns: „Performanţă şi unitate”

UPDATE ora 12.40: Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu (PSD), a declarat, la ieșirea de la urne, că a votat pentru o echipă puternică în Europa.

„Am votat astăzi pentru continuarea drumului României în Europa, pentru o echipă puternică în Parlamentul European, o echipă care să readucă din negocieri succese și măsuri, și bani, și fonduri europene, pentru a dezvolta în continuare România, o echipă care să fie întotdeauna la masa deciziilor, pe de o parte, o echipă care să ne facă și să ne trezească drumul către aderarea la Schengen terestru, pe care o așteptăm la finalul acestui an, și nu în ultimul rând pentru aderarea la OCDE”, a spus Adrian Câciu, în prezența primarului Craiovei, Olguța Vasilescu, și a europarlamentarului Claudiu Manda, ambii candidați ai PSD pentru câte un nou mandat.

UPDATE ora 12.20: Candidatul Alianței PSD-PNL la Primăria Sectorului 2, Rareș Hopincă, a votat la Școala Gimnazială „Maria Rosetti”.

Fostul prefect al Capitalei a fost însoțit de președintele PSD, Marcel Ciolacu, de candidata PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, și primarii Robert Negoiță și Daniel Băluță, ambii candidați pentru un nou mandat.

”Am votat cu multă speranță pentru viitorul Sectorului 2, conștient fiind că Sectorul 2 poate mai mult și trebuie să se dezvolte mai bine. Am 39 de ani, sunt reprezentantul unei generații care vrea să își spună cuvântul, am și experiența necesară și cred eu că viitorul Sectorului 2 începe să arate din ce în ce mai bine”, a spus Rareș Hopincă.

UPDATE ora 12.10: Un cetățean austriac este cercetat penal după ce ar fi votat, în mod ilegal, într-o localitate din județul Caraș-Severin.

Polițiștii au înregistrat, în primele ore de la deschiderea urnelor, peste 1.000 de sesizări legate de posibile fraude la vot.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne a anunțat că, după primele trei ore de la deschiderea urnelor au fost înregistrate 73 de sesizări de posibile încălcări ale legii, cu 37,6% mai puține față de incidentele sesizate până la aceeași oră la alegerile locale și parlamentare precedente. Dintre acestea, 19 nu s-au confirmat, iar alte 17 sunt, încă, în curs de verificare.

Oficialul MAI a spus că s-au întocmit dosare penale pentru 11 posibile infracțiuni la vot.

De asemenea, au fost aplicate 17 amenzi contravenționale: 9 avertismente și 8 amenzi în valoare de 7.800 de lei.

În același timp, au fost primite mai multe sesizări despre nereguli cu privire la buletinele de vot. Acestea sunt legate în special de faptul că alegătorii ar fi primit buletine de vot gata ștampilate ori mai multe decât aveau dreptul, sau dimpotrivă, mai puține.

UPDATE ora 12.00: Vergil Chițac, primarul Constanței și candidatul PNL pentru al doilea mandat, a votat la Școala nr. 7 din Constanța.

După vot, Vergil Chițac a declarat că acești ultimi ani au fost unii de muncă asiduă, care nu trebuiesc irosiți. Drumul Constanței este unul singur: investiții în infrastructură, a spus primarul Constanței.

UPDATE ora 11.35: Rareș Bogdan, europarlamentar liberal și prim-vicepreşedinte al PNL, a declarat că votul său a fost exprimat cu gândul la „viaţa românilor de peste tot”, inclusiv a celor din diaspora.

În context, el a precizat că-i aşteaptă pe cei plecați în străinătate să se întoarcă acasă, într-o Românie care să arate „ca afară”.

„Am votat cu gândul la viaţa românilor de peste tot, inclusiv la cei din Diaspora, nu doar la cei din România, cu gândul la întoarcerea lor acasă într-o Românie care să arate ca afară, cu administraţii locale de succes.

Şi am votat pentru o Românie puternică în Europa, o Românie care să fie una dintre marile revelaţii ale următorilor 10 ani pe continentul european, o Românie care ştie să-şi aprecieze forţa, care ştie să-şi aprecieze locul în Europa şi care nu se va mai lăsa niciodată umilită şi va fi cea care va da semnalul puterii într-un continent care are nevoie, mai mult decât oricând, de creştinism, de patrioţi şi de oameni serioşi şi muncitori, aşa cum sunt românii”, a spus Rareş Bogdan.

UPDATE ora 11.30: Gabriela Firea, candidata PSD la Primăria Capitalei, a mers duminică, la ora 11:00, pentru a-și exercita dreptul de vot.

„Am votat cu gândul la toți tinerii din București, de asemenea, la seniorii Capitalei noastre, la copii și la adulți. Am votat cu gândul la oamenii care vor din nou să aibă parcuri curate în Capitală, care vor să vadă că pe șantiere se lucrează, că sunt rezultate în ce privește fluența în trafic, siguranța în școli și lupta reală împotriva drogurilor.

Am votat pentru ca în administrație să lucreze oameni de dimineața până seara, găsind soluții, având o echipă, având o susținere, comunicând și fiind transparenți. Am votat cu mult optimism, pentru că Bucureștiul e un oraș frumos, de care te poți îndrăgosti, dar, din păcate, în ultima perioadă, a fost abandonat”, a spus Gabriela Firea.

Gabriela Firea a venit să voteze însoțită de președintele PSD, Marcel Ciolacu, de primarii sectoarelor 3 și 4, Robert Negoiță și Daniel Băluță, ambii candidați pentru un nou mandat, și de președintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole. De asemenea, alături de Gabriela Firea s-a aflat și George Tuță, candidatul Alianței PSD PNL la Primăria Sectorului 1, dar și Rareș Hopincă, candidatul pentru funcția de primar al Sectorului 2 din partea Alianței PSD PNL.

„Cred că e evident pentru toată lumea – Capitala are nevoie de o schimbare. Cred că am depăşit momentul în care Bucureştiul are în acest moment lozinci, nevoi primare şi duşmani imaginari. A venit timpul să avem un primar general, primari de sector care să lucreze împreună, să conlucreze astfel încât Bucureştiul să fie o capitală europeană aşa cum ne dorim cu toţii”, a spus Marcel Ciolacu.

UPDATE ora 11.30: Primarul Constanţei, Vergil Chiţac, a fost sancţionat, duminică, pentru a doua oară în interval de 48 de ore, de Autoritatea Electorală Permanentă, cu 2.500 de lei.

Chiţac a fost sancţionat pentru că în unele secţii de votare din municipiul reşedinţă nu au fost asigurate câte cinci urne distincte pentru fiecare buletin de vot, ci câte trei, prevăzute în interior cu un perete despărţitor.

Pentru aceeaşi neregulă, primarul Constanţei a fost și sâmbătă sancţionat, cu 2.200 de lei, de către reprezentanţii AEP.

UPDATE ora 11.00: Deputatul USR Dan Barna, candidat la alegerile europarlamentare pe lista Alianței Dreapta Unită, a declarat, după ce și-a exprimat opțiunea de vot, că a ales „pentru modernizare”.

„Am votat în această dimineaţă pentru modernizare. Am votat pentru o vorbă pe care bunicul meu ne-o spunea în copilărie: Nepoate, dacă ceva este stricat, schimbă, dacă este bun, păstrează. E timpul pentru o schimbare. Am votat pentru schimbarea aceasta de care România are disperată nevoie şi am foarte mare încredere că fiecare cetăţean poate şi va merge astăzi să voteze. Miza acestei zile este participarea la vot”, a spus Dan Barna.

UPDATE ora 11.00: Un bărbat din Calafat şi-a fotografiat buletinul de vot, au anunţat reprezentanţii IPJ Dolj. Poliţiştii deplasaţi la faţa locului au constatat faptul că, un bărbat, de 30 de ani, din municipiul Calafat, în timp ce se afla în cabina de vot, ar fi efectuat fotografii cu telefonul mobil”, au precizat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj. El a fost dus la sediul Poliţiei Municipiului Calafat, unde a fost amendat cu 1.000 de lei.

UPDATE ora 10.50: Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero, a votat „cu gândul la continuitate, cu gândul la oamenii gospodari care vor implementa cât mai multe proiecte care să vină în sprijinul tuturor cetățenilor”.

”Am votat pentru înțelepciune, am votat pentru pricepere, am votat pentru oamenii care iubesc România. Așa să ne ajute Dumnezeu”, a transmis Natalia Intotero.

UPDATE ora 10.50: Președintele Partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, a votat, duminică, la alegerile locale și europarlamentare, la Școala Gimnazială nr. 1 din Dobroiești, Ilfov.

„Mă aştept la o prezenţă foarte mare la vot, pentru că în toată campania am întâlnit extrem de multă nemulţumire a oamenilor, nemulţumire faţă de creşterea preţurilor, nemulţumire faţă de tratamentul care li se acordă din partea autorităţilor, o nemulţumire faţă de creşterea taxelor şi impozitelor şi contribuţiilor, o nemulţumire faţă de lipsa de perspectivă, în special a oamenilor tineri, care absolvă instituţiile de învăţământ de diferite grade”, a spus Ludovic Orban.

UPDATE ora 10.45: Poliția face cercetări după ce a fost sesizată cu privire la existența unor buletine de vot deja ștampilate la o secție din Sectorul 2.

La Secția 190, de la Universitatea Tehnică de Construcții, patru buletine erau ștampilate, în saci. Buletinele au fost anulate, iar la fața locului au venit polițiștii, care au verificat incidentul. Cercetările sunt continuate de către Secția 7 Poliție, pentru stabilirea situației de fapt și luarea măsurilor legale.

UPDATE ora 10.45: Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, candidat pentru al doilea mandat, din partea Alianței Dreapta Unită, a mers la vot la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din Capitală.

„Am votat pentru un oraș care nu e controlat de clanuri, care nu e controlat de micile mafii de partide. Pentru un consiliu local care nu blochează investițiile, pentru un consiliu local care lucrează pentru cetățeni și nu invers. Am votat pentru o gestionare corecta și în mod chibzuit a banilor publici, fără risipă și datorii. Am votat pt valori europene. Fac apel să nu lăsați pe alții sa decidă viitorul vostru. Scrieți istorie cu ștampila în mână”, a spus Clotilde Armand.

UPDATE ora 10.40: Au apărut primele incidente le urne. În Dolj, polițiștii fac cercetări într-un dosar pentru instigare la fraudă electorală, iar în Sibiu, procesul de votare a fost oprit la o secție.

Potrivit IPJ Dolj, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că, la Secţia de votare nr.217 – Bâlta, locţiitorul secţiei de votare, o femeie de 54 de ani, din oraşul Filiaşi, a înmânat unui alegător cinci buletine de vot pentru alegerea primarului oraşului Filiaşi şi două pentru alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean. Polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de instigare la fraudă la vot, cercetările fiind continuate pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care a avut loc evenimentul.

Duminică dimineață, Poliția Calafat a fost sesizată de președintele Secției de votare nr.194 că o persoană a făcut fotografii cu telefonul mobil în cabina de vot. Polițiștii au constatat că un bărbat, de 30 de ani, din Calafat, în timp ce se afla în cabina de vot, ar fi făcut fotografii cu telefonul mobil.

În județul Sibiu, procesul electoral a fost suspendat într-o secție de votare, după ce o persoană a primit mai multe buletine pentru primar.

UPDATE ora 10.35: Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat duminică, la ieşirea de la urne, că a votat pentru oamenii care au „vocaţia construcţiei” şi care au demonstrat că ştiu să construiască şi au responsabilitate pentru comunităţile pe care „le coordonează”.

„Am votat pentru oamenii cu vocaţia construcţiei, în primul rând, care au demonstrat că ştiu să construiască şi au responsabilitate pentru comunităţile pe care le coordonează, dacă ne referim la alegerile locale de aici din municipiul Bucureşti, respectiv din Sectorul 1, unde locuiesc”, a spus Rafila.

Referindu-se la alegerile europarlamentare, Alexandru Rafila a spus că a votat parteneriatul politic, care este important, întrucât „se opune, pe de o parte, extremismului” şi sprijină parcursul european al României.

UPDATE ora 10.35: Fostul președinte Traian Băsescu a votat la o secție din Capitală. El a venit însoțit de soția sa, Maria Băsescu. Referitor la faptul că a avut de introdus în urna de vot, în total, cinci buletine, el a comentat: „Am trecut prin furtună și prin zonă de război. Nu mă încurc în cinci buletine”.

„Astăzi este ziua în care ei stabilesc cât de funcțională va fi democrația în Români. Dacă rezultatul votului va fi, dincolo de votul pentru actuala Putere, și pentru o Opoziție puternică, înseamnă că echilibrul politic se va menține în România”, a spus Traian Băsescu, după ce a votat.

UPDATE ora 10.35: Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, a votat, duminică, la Pitești. Aceasta i-a îndemnat pe cetățeni să vină la urne.

„Am votat pentru continuarea performanței administrative în Pitești și în Argeș. Cred în cei care au puterea să dezvolte comunitățile noastre. Cred în cei care au făcut pentru Argeș și care știu că au pregătirea, seriozitatea și determinarea să continue să facă! Le mulțumesc tuturor pentru încredere și îmi doresc ca astăzi să fie o prezență cât mai mare la vot în județul Argeș, pentru că prin votul de azi votăm pentru viitorul nostru!”, a spus Simona Bucura Oprescu.

UPDATE ora 10.20: Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6 și candidat la al doilea mandat, din partea Alianței PSD PNL, a votat la Școala nr. 279. El a spus că indicatorul principal pentru viitor este comportamentul de până acum al oamenilor.

„Apelul meu pentru oameni este să vină la vot, să-și exprime opțiunea și să voteze cu cine consideră ei că merită. Cel mai bun predictor pentru viitor, în ceea ce privește un primar sau altul, este comportamentul din trecut. Oamenii se schimbă greu. Deci, cum s-a comportat în trecut, așa se va comporta și în viitor. Acesta este cel mai bun criteriu prin care oamenii să evalueze și să decidă pentru cine dau votul. Cred că prezența la vot va fi cel puțin la nivelul din 2020.

În Sectorul 6 sunt foarte bine organizate alegerile, ne-am ocupat de acest lucru, nu sunt niciun fel de probleme și mă aștept să fie o prezență cel puțin la fel de bună ca în 2020”, a spus Ciprian Ciucu.

UPDATE ora 10.10: Europarlamentarul Dacian Cioloş a votat, duminică dimineaţă, la Zalău, pentru persoane competente, integre şi muncitoare la alegerile locale şi europarlamentare.

„Am votat în dimineaţa asta pentru oameni competenţi, pentru oameni integri, pentru oameni muncitori, atât pentru alegerile locale, cât şi pentru europarlamentare”, a declarat Dacian Cioloş.

„Acesta e mesajul meu principal: oameni buni, haideţi la vot! Sunt convins că vă interesează cine o să vă administreze la nivel local, pentru că sunt oamenii cei mai aproape de dumneavoastră. Dar nu uitaţi că avem şi alegerile europarlamentare şi se iau foarte multe decizii la nivel european care vă impactează şi ne impactează direct, şi nu-i tot una. Pe cine trimitem acolo, dacă nu trimitem oameni competenţi, dacă nu, trimitem oameni care să ne reprezinte cu demnitate şi care să ştie despre ce vorbesc, care nu se duc acolo doar pentru sinecuri politice”, a mai spus europarlamentarul REPER.

UPDATE ora 10.10: Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Municipiului București, a votat, duminică dimineață, la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”.

„Am votat pentru viitor, am votat pentru schimbare, am votat pentru toți bucureștenii care știu că acest oraș merită mult mai mult. Îi chem pe toți la vot, e un drept și sunt convins că – la finalul acestei zile – vom avea cu toții lucruri de sărbătorit și surprize foarte plăcute pentru acest oraș și pentru oamenii lui minunați”, a spus Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Municipiului București.

UPDATE ora 09.40: Partidul Social Democrat (PSD) Constanţa a raportat un posibil caz de vot multiplu la secţia de votare nr. 304 din Murfatlar. Potrivit sesizării, unui alegător i-au fost înmânate trei buletine de vot identice, pe care le-a ștampilat și le-a introdus în urna de vot. Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Constanţa a demarat verificări în urma acestui incident.

UPDATE ora 09.30: Lucian Romașcanu, candidatul PSD la președinția Consiliului Județean Buzău, a votat, duminică, pentru „cea mai bună echipă a municipiului și a județului, pentru dezvoltare”.

„Am votat pentru cea mai bună echipă a municipiului și a județului, pentru dezvoltare. Aș spune direct cu cine am votat, dar nu am voie.

La europarlamentare, am votat pentru a trimite în Parlamentul European oameni care țin cu Europa, cu direcția euro-atlantică a României și pentru o voce comună, în interesul României”, a spus Romașcanu.

UPDATE ora 09.20: Nicușor Dan, actualul primar general al Capitalei, candidat independent pentru un nou mandat la PMB, susținut de Alianța Dreapta Unită (USR + PMP + Forța Dreptei), a votat la Școala Gimnazială Luceafărul din Sectorul 5 al Capitalei, secția de vot 888.

„Am votat pentru onestitate în viața publică, pentru realism, pentru că este important. Am votat împotriva mafiei imobiliare. Vreau să îndem oamenii să iasă la vot, ei decid direcția în care o să mergem.

Ieri a fost program pentru familie, azi lucrez pentru primărie, dacă este nevoie, pe parcursul zilei, o să mai fac declarații, mulțumesc”, a declarat Nicușor Dan, actualul primar general al Capitalei.

UPDATE ora 09.15: Președintele Klaus Iohannis a votat, duminică, la ora 09:00, la Liceul „Jean Monnet”.

„Este o zi importantă astăzi, o zi în care îi alegem pe cei care conduc comunitățile în care trăim, pe cei care ne reprezintă în Parlamentul European. Eu am votat și vă invit pe toți să poftiți la vot. Este extrem de important”, a declarat șeful statului, după ce s-a prezentat la secția de votare.

UPDATE ora 09.05: Mihai Tudose, candidatul care deschide lista Alianței PSD PNL la alegerile europarlamentare, a spus că a votat ”cu încredere pentru opțiunea europeană a României”.

„Este o zi importantă astăzi, o zi în care îi alegem pe cei care conduc comunitățile în care trăim, pe cei care ne reprezintă în Tudose.

„Am votat pentru opțiunea europeană a României, cu încredere că brăilenii și românii nu se vor lăsa păcăliți de promisiuni deșarte și himere”, a adăugat europarlamentarul.

UPDATE ora 09.05: Până la ora 09:00, la alegerile locale au votat 3,2% dintre bucureștenii cu drept de vot.

UPDATE ora 08.40: George Tuță, candidatul Alianței PSD PNL la Primăria Sectorului 1 al Capitalei, a votat, duminică dimineață, la Secția 45 de la Școala Herăstrău (Nr. 12).

„Am votat, astăzi, pentru un sector în care putem face proiecte europene, în care putem atrage bani guvernamentali, în care nu mai discutăm depsre probleme curente, cum ar fi curățenia și ordinea. Vreau să mulțumesc oamenilor care vin astăzi la vot, să mulțumesc celor care au ajuns la capătul răbdării cu scandalul și circul permanent și vreau să îi asigur, plin de optimism, că Sectorul 1 va fi bine.

Putem reclădi capitala Capitalei, într-o logică sănătoasă, coerentă, cu accent pe dezvoltare, pe siguranța cetățenilor și pe creșterea nivelului de trai. Avem o șansă uriașă de a reclădi capitala Capitalei. E o zi importantă, după patru ani în care am avut de suferit. Mereu am emoții, pentru că lucrurile pe care le facem pentru oameni trebuie să iasă cât mai bine”, a declarat George Tuță, candidatul Alianței PSD – PNL la Primăria Sectorului 1 al Capitalei.

UPDATE ora 08.30: Structurile  Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au înregistrat, în ultimele 24 de ore, 665 de sesizări de incidente electorale. Majoritatea au fost legate de continuarea campaniei electorale. Dintre acestea, 67 la sută au fost despre continuarea campaniei electorale, 11 la sută au fost despre posibile fapte de corupere a alegătorilor, iar restul au privit alte tipuri de fapte. Angajații MAI au dat 97 de amenzi, în valoare de peste 100 de mii de lei și 242 de avertismente. Totodată, s-au întocmit dosare penale pentru săvârșirea a 107 posibile infracțiuni.

UPDATE ora 08.20: Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat duminică, după ce și-a exercitat dreptul de vot, că „votat românește”.
„Cum este normal, am votat pentru performanță în administrație, pentru o echipă valoroasă care a știut să implementeze proiecte europene, atât la nivelul Municipiului Buzău, cât și la nivelul Consiliului Județean.

Am votat românește, pentru o voce puternică în Parlamentul European, pentru o voce unită în Parlamentul European și am votat pentru  investiții, pentru autostrăzi, școli, spitale, industrializarea României.

Aș dori să fac un apel către toată lumea, indiferent de opțiunea de vot, să vină cât mai mult români la vot, cât cei aleși să fie aleși legitim”, a spus șeful Executivului, după ce a ieșit din secția de votare.

UPDATE ora 08.15: Președintele unei secții de votare din Vaslui a fost înlocuit, duminică dimineață, după ce a venit beat. Membrii secției de votare au anunțat Poliția, iar rezultatul înregistrat de etilotest a indicat o alcoolemie uriașă.

Surse judiciare au afirmat că bărbatul a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat o valoare de 1,02 alcool pur în aerul expirat, ceea ce înseamnă că bărbatul se afla în pragul comei alcoolice.

UPDATE ora 08.10: Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat duminică, că a „votat pentru dezvoltarea României, pentru o viață mai bună în fiecare comunitate, am votat pentru siguranța românilor, pentru păstrarea valorilor”.

„Am votat pentru dezvoltarea României, pentru o viață mai bună în fiecare comunitate, am votat pentru siguranța românilor, pentru păstrarea valorilor, a tradițiilor și a credinței, tot ce înseamnă identitate românească, pentru o Românie puternică într-o Europă unită, pentru parcursul european al României. Este un drum de la care nu trebuie să ne abatem, indiferent cât zgomot se face.

Cred că este un moment decisiv în care trebuie să ne implicăm în viitorul României, în viitorul nostru, al tuturor, un viitor care poate să fie al dezvoltării, al siguranței sau poate fi al stagnării sau al haosului. Este foarte importantă prezența la vot, este important cine ne reprezintă la Bruxelles și cine conduce comunitățile. Îi indemn pe fiecare să meargă la vot și să decidă viitorul țării noastre, care trebuie să fie un viitor mai bun”, a spus Nicolae Ciucă, după ce și-a exercitat dreptul de vot.

UPDATE ora 08.00: Lucian Bode, secretar general al Partidului Național Liberal, a votat în Zalău, la puțin timp după ora 7:00, când s-au deschis secțiile de vot.

„Astăzi am votat pe toate cele cinci buletine de vot și nu a fost deloc complicat. Am votat pentru o Românie puternică în Europa. Am votat pentru ca România să-și continue cu demnitate parcursul euroatlantic”, a declarat Bode.

Ce votăm

Cetățenii români cu drept de vot care participă la alegerile locale 2024 vor pune ștampila pe candidații sau formațiunile preferate pentru pozițiile din administrația publică, pentru un mandat de patru ani, într-un singur tur, respectiv:

  • primari/ primari de sector – scrutin uninominal;
  • consilieri locali / consilieri locali de sector– sistem electoral proporțional, cu liste închise (candidații și ordinea acestora pe liste sunt decise de partide);
  • consilieri județeni/ consilieri generali – sistem electoral proporțional, cu liste închise (candidații și ordinea acestora pe liste sunt decise de partide);
  • președinți ai consiliilor județene/ primarul general – scrutin uninominal.

Românii își aleg și cei 33 de eurodeputați (candidații și ordinea acestora pe liste sunt decise de partide), pentru un mandat de cinci ani. Pentru europarlamentare, votul a început efectiv sâmbătă, la ora 22:00, ora României, în Auckland, Noua Zeelandă.

Cine sunt candidații la Primăria București

Nouă candidați s-au înscris în cursa pentru fotoliul de primar general, printre care și actualul și fostul edil-șef al Capitalei.

Ordinea de înscriere pe buletinele de vot a candidaţilor la funcţiile de primar general şi consilieri generali, pentru alegerile de duminică este următoarea:

  1. Gabriela Firea (Partidul Social Democrat/PSD)
  2. Sebastian Burduja (Partidul Naţional Liberal/PNL)
  3. Mihai Adrian Enache (Alianţa pentru Unirea Românilor /AUR)
  4. Dorin Iacob (Alternativa Dreaptă/AD)
  5. Diana Şoşoacă Iovanovici (Partidul S.O.S. România)
  6. Cristian Victor Popescu Piedone (Partidul Umanist Social Liberal/PUSL)
  7. Alexandru Pânişoară (Partidul Ecologist Român/PER)
  8. Nicuşor Dan (candidat independent)
  9. Filip Constantin Titian (candidat independent)

Ordinea formațiunilor pe buletinul de vot pentru Consiliul General al Muncipiului București:

  • Partidul Social Democrat (PSD)
  • Partidul Naţional Liberal (PNL)
  • Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR)
  • Alternativa Dreaptă (AD)
  • Partidul S.O.S. România
  • Partidul Umanist Social Liberal (PUSL)
  • Alianţa Dreapta Unită USR – PMP – Forţa Dreptei
  • Partidul Ecologist Român (PER)
  • Partidul Reînnoim Proiectul European al României (REPER)

Cine sunt candidații la cele șase primării de sector

Sectorul 1

  1. Ramona-Ioana Bruynseels (Alianța pentru Unirea Românilor)
  2. George-Cristian Tuţă (Alianța Electorală PSD PNL / Partidul Național Liberal)
  3. Iulian Hatmanu (Partidul Reînnoim Proiectul European al României)
  4. Florin Ghidănac (Blocul Suveranist Român)
  5. Clotilde-Marie-Brigitte Armand (Alianța Dreapta Unită USR – PMP- Forța Dreptei / Uniunea Salvați România)
  6. Gheorghe-Liviu Negoiţă (Partidul Umanist Social Liberal)
  7. Dan-Niculae Podaru (Partidul Ecologist Român)
  8. Florin-Mircea Andrei (Partidul Alternativa Dreaptă)
  9. Daniel Tudorache (candidat independent)

Sectorul 2

  1. Rareş Hopincă (Alianța Electorală PSD PNL / Partidul Social Democrat)
  2. Radu-Nicolae Mihaiu (Alianța Dreapta Unită USR – PMP- Forța Dreptei / Uniunea Salvați România)
  3. Iolanda-Luminiţa Bughiu (Partidul S.O.S. România)
  4. Andrei-Gabriel Golgoţiu (Partidul Reînnoim Proiectul European al României)

Sectorul 3

  1. Sorin Robert Negoiţă (Alianța Electorală PSD PNL / Partidul Social Democrat)
  2. Alexandru-Marco Niţă (Alianța pentru Unirea Românilor)
  3. Vasile Negrilă (Partidul Umanist Social Liberal)
  4. Daniel-Paul-Romeo Gheorghe (Partidul S.O.S. România)
  5. Ştefan-Lucian Judele (Alianța Dreapta Unită USR – PMP- Forța Dreptei / Uniunea Salvați România)
  6. Ana-Maria Ciceală (candidat independent)

Sectorul 4

  1. Daniel Băluţă (Alianța Electorală PSD PNL / Partidul Social Democrat)
  2. Matei Ştefănescu (Alianța pentru Unirea Românilor)
  3. Simion-Dan Călina (Partidul România Mare)
  4. Dragoş Cătălin Teniţă (Partidul Reînnoim Proiectul European al României)
  5. Mariana-Daniela Manole (Dreptate și Respect în Europa pentru toți)
  6. Paul Ene (Alianța Dreapta Unită USR – PMP- Forța Dreptei – Uniunea Salvați România)
  7. Luana Tîrziu (Partidul S.O.S. România)

Sectorul 5

  1. Adrian-Nicolae Vigheciu (Alianța Electorală PSD PNL / Partidul Social Democrat)
  2. Lidia Vadim-Tudor (Alianța pentru Unirea Românilor)
  3. Savel-Adrian Albu (Partidul Reînnoim Proiectul European al României)
  4. Alexandru-Paul Dimitriu (Alianța Dreapta Unită USR – PMP- Forța Dreptei / Uniunea Salvați România)
  5. Michael Dan Ujeuca (Partidul Social Democrat Unit)
  6. Vlad-Piedone Popescu (Partidul Umanist Social Liberal)
  7. Constantin-Mirel State (Partidul România Mare)
  8. Mario-Rafael Ilie (Partidul Mișcarea România Suverană)
  9. Ştefănel-Dan Marin (Partidul S.O.S. România)
  10. Marian-Daniel Vanghelie (candidat independent)

Sectorul 6

  1. Ciprian Ciucu (Alianța Electorală PSD PNL / Partidul Național Liberal)
  2. Monica Iagăr (Alianța pentru Unirea Românilor)
  3. Danil Tulugea (Partidul S.O.S. România)
  4. Cristina-Anne-Marie Bordianu (Partidul Reînnoim Proiectul European al României)
  5. Valentin Licxandru (Partidul Alternativa Dreaptă)
  6. Alexandru-Valeriu Gâdiuţă (Dreptate și Respect în Europa pentru toți)
  7. Constantin Oprea (Partidul România Mare)
  8. Mihaela-Ana-Maria Ştefan (Alianța Dreapta Unită USR – PMP- Forța Dreptei / Uniunea Salvați România)
  9. Bogdan-Gabriel Pintileasa (Partidul Umanist Social Liberal)
  10. Valentin Florea (candidat independent)

Cum votăm

Cartea de identitate este singurul document cu care se poate vota la alegerile locale și europarlamentare, în cazul cetățenilor care locuiesc în țară.

Potrivit hotărârii Biroului Electoral Central, doar cetățeni români cu domiciliul în străinătate și care votează acolo, precum și cetățenii români domiciliați în afara țării, dar care votează în România, pe 9 iunie, pot merge la vot cu pașaportul simplu, electronic și temporar.

Alegătorii ale căror cărți de identitate sunt expirate, pierdute, furate sau grav deteriorate, pot cere de le Direcțiile de Evidența Persoanelor eliberarea unui document de identitate nou chiar și duminică, în ziua votului, de la ora 07:00 până la 22:00.

Unde votăm

Alegătorii sunt arondați unei secții de votare, în funcție de domiciliu sau reședință. Listele de alegători sunt întocmite în avans.

Astfel, aceștia pot vota în localitatea de domiciliu (adresa din cartea de identitate/buletin), dacă nu au altă reședință, dacă nu au depus cerere pentru viza de flotant la birourile pentru evidența persoanelor pentru înregistrarea reședinței sau dacă nu și-au înregistrat reședința înainte de 11 aprilie 2024, sau în localitatea de reședință (unde au viza de flotant).

Totuși, dacă se află într-o altă localitate decât cea de domiciliu sau reședință în ziua alegerilor, alegătorul poate vota și la altă secție, dar doar pentru europarlamentare. În acest caz, președintele Biroului Electoral al secției de votare va înregistra solicitantul pe listele suplimentare de alegători.

Alegătorii care nu știu unde trebuie să voteze pe data de 9 iunie pot afla secția la care sunt arondați accesând site-ul registrulelectoral.ro și completând datele solicitate: CNP, numele de familie și codul captcha. După completarea corectă a datelor, site-ul va afișa numele și numărul secției de votare la care alegătorul este arondat, precum și adresa și harta unde este localizată secția.

Câte buletine de vot primim în secțiile din țară

Fiecare alegător din țară va primi cinci buletine – patru pentru aleșii locali și unul pentru eurodeputați -, pentru a le ștampila în cabinele de vot.

Bucureștenii vor primi tot cinci buletine de vot, câte unul pentru primarul și consiliul local de sector, unul pentru primarul general și unul pentru Consiliul General al Municipiului București, alături de cel pentru cei 33 de reprezentanți ai României în Parlamentul European.

Câte buletine de vot primim în secțiile din diaspora

Românii care votează în cele 915 secții de peste granițe pot să aleagă numai preferații pentru Parlamentul European, nu și pentru administrația locală.

Astfel, ei primesc un singur buletin de vot, care este destul de consistent, cu 494 de candidați, dintre care 327 sunt bărbați și 167 femei, potrivit Autorității Electorale Permanente.

Votanții români trebuie să aleagă dintre cele 12 formaţiuni politice şi alianţe electorale, precum și cei patru candidaţi independenţi care participă la scrutinul pentru ocuparea celor 33 de poziții de eurodeputat.

Ordinea entităților înscrise a fost stabilită de Biroul Electoral Central, care a publicat și listele complete ale candidaților de la alegerile europarlamentare din 9 iunie și specimenul de buletin de vot decis.

Astfel, pe buletinul de vot pentru alegerea reprezentanților României în Parlamentul European se vor afla, în ordine, partidele, în chenare, cu candidații desemnați:

  • Uniunea Democrată Maghiară din România – UDMR (43 de candidați)
  • Alianţa Electorală PSD-PNL (43)
  • Partidul Reînnoim Proiectul European al României – Reper (43)
  • Alianţa AUR (43)
  • Partidul Umanist Social Liberal (43)
  • Alianţa Dreapta Unită USR – PMP – Forţa Dreptei (43)
  • România Socialistă (43)
  • Partidul România Mare (43)
  • Partidul Patrioţilor (30)
  • Partidul Alternativa Dreaptă (42)
  • Partidul S.O.S. România (43)
  • Partidul Diaspora Unită (31)

Candidaţii independenţi:

  • Paula-Marinela Pîrvănescu
  • Vlad-Dan Gheorghe
  • Nicolae-Bogdănel Ştefănuţă
  • Dumitru-Silvestru Şoşoacă

Cum votezi dacă ești în străinătate

Cetățenii Uniunii Europene care locuiesc în alt stat membru decât cel de origine sau se află în vacanță în ziua alegerilor europarlamentare pot merge să voteze în secțiile din acea țară UE.

Orice cetățean român care are domiciliul sau reședința în străinătate sau care se află ocazional în afara țării de origine, are vârsta de 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv, nu are drepturile electorale interzise prin hotărâre judecătorească definitivă și care nu s-a înscris în listele electorale ale unui stat membru UE, altul decât România, poate vota la secțiile din statele UE.

Dacă un cetățean român este înscris în listele electorale ale altui stat membru al Uniunii Europene, acesta își poate exercita dreptul de vot la alegerile pentru reprezentanții României în Parlamentul European numai după ce dă o declarație potrivit căreia nu și-a exercitat dreptul de vot la același scrutin din statul membru în ale cărui liste electorale este înscris.

Mai concret, dacă un român, care locuiește în România sau în orice alt stat membru, se află ca turist în Spania, el poate vota în baza unui document de identitate românesc valabil.

În mod similar, cetățenii români cu reședința în străinătate pot vota fie la secția la care sunt arondați conform adresei de domiciliu din cartea de identitate, fie la oricare altă secție, dacă nu se află în localitatea de domiciliu, urmând să fie înscriși în listele electorale suplimentare.

La secțiile de votare organizate în străinătate, românii pot vota în data de 9 iunie 2024 doar pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European, nu și pentru primari, președinți de consilii județene și alți aleși locali, în cadrul alegerilor locale care au loc în aceeași zi, în țară.

MAE recomandă tuturor cetățenilor români ale căror documente de identitate emise de statul român au expirat să se prezinte din timp la sediile misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare pentru a obține acte de identitate valabile.

Se poate vota în străinătate, la alegerile europarlamentare 2024, pe baza următoarelor acte:

  • cartea de identitate, cartea de identitate provizorie;
  • cartea electronică de identitate;
  • buletinul de identitate;
  • paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic;
  • paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic;
  • paşaportul simplu, paşaportul simplu temporar;
  • paşaportul simplu electronic;
  • în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.

La alegerile pentru Parlamentul European din 9 iunie 2024:

  • nu se poate vota prin corespondență;
  • nu se poate vota cu titlu de călătorie;
  • nu se utilizează urne de vot speciale (mobile) în secțiile de votare din străinătate;
  • nu se utilizează cărțile de alegător

Cine poate să voteze la urna mobilă

Legea permite cetățenilor cu drept de vot care nu sunt transportabili și se află fie în spitale, fie la domiciliu, precum și celor aflați în arest preventiv sau în detenție, să solicite Biroului Electoral din localitatea de domiciliu să trimită o echipă cu urna specială.

Condiția este să facă o cerere standard și să aducă dovezi că sunt netransportabili.

În ce situații se mai poate vota după ora 22:00

La scrutinul din 9 iunie 2024, votarea începe la ora locală 07:00 și se încheie la ora 22:00. Alegătorii care la ora 22:00 se află în sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând, în afara acestuia, pot să exercite dreptul de vot până la ora locală 23:59.

Cum afli prezența la vot în timp real

Datele despre prezenţa la vot vor fi prezentate în timp real în ziua alegerilor, pentru fiecare scrutin în parte, după cum a decis Biroul Electoral Central, prin afişarea pe pagina de internet a Autorităţii Electorale Permanente – prezenta.roaep.ro.

Va fi comunicat numărul alegătorilor care au votat pe liste permanente sau suplimentare, defalcat pe sexe, vârste şi mediul de provenienţă. După închiderea urnelor, datele din procesele verbale încheiate în secţiile de vot vor fi publicate pe site-ul BEC.

Rezultatele exit-poll-urilor vor fi aflate după ora de închidere a urnelor.


CITEȘTE ȘI:

START VOT pentru România la alegerile EUROPARLAMENTARE 2024. Primii români votează din Auckland, Noua Zeelandă, pentru cei 33 de eurodeputați

CE ALEGEM la scrutinul de duminică și câte buletine de vot primim în secția de votare

Cum arată BULETINUL DE VOT pentru alegerile EUROPARLAMENTARE 2024. Aproape 500 de politicieni se bat pe 33 de locuri de eurodeputat

Aproape 12.500 de români de peste 100 DE ANI sunt pe listele electorale la alegerile din 9 iunie. Peste 200.000 de tineri pot vota pentru prima dată

ALEGERI LOCALE ȘI EUROPARLAMENTARE | În ce condiții se poate cere urna mobilă pentru votul din 9 iunie. Procedura și formularul special

Cetățenii care și-au pierdut sau cărora le-a expirat buletinul pot obține acte noi pentru alegerile de duminică. Procedura și programul de lucru

Cum pot vota românii din DIASPORA la alegerile EUROPARLAMENTARE 2024. Peste 900 de secții de votare, cele mai multe în Italia, Spania, Marea Britanie

Câți deținuți au solicitat URNA MOBILĂ pentru alegerile de duminică. Ce VIP-uri execută pedepse în penitenciare la locale și europarlamentare 2024

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Cum a fost găsit, de fapt, Andrei Versace de către anchetatori. Prietenii cunoscutului influencer nu...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
TOP 3 cele mai ieftine SUV-uri noi cu transmisie automată. Mașini cu un preț imbatabil...
Cine îl va înlocui pe Joe Biden? Numele cele mai importante ce ar putea să...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
Doliu național. S-a stins un titan al muzicii românești: A dus numele țării pe toate...
Oana Cuzino, victorie în procesul deschis Primăriei Capitalei. Ar putea încasa o sumă uriașă
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
7 jocuri clasice pe care probabil nu le-ai încercat și care astăzi sunt disponibile online
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Inteligența Artificială poate crea hărți pe baza unui text