ALEGERI Locale 2024 România. Ilie Ștefan (PNL) a câștigat un nou mandat de primar în Tulcea

Publicat: 09 06. 2024, 17:14
Actualizat: 11 06. 2024, 11:44
Ilie Ștefan (PNL) / Sursa foto: Facebook

Alegerile Locale 2024 au loc pe 9 iunie. În această zi, locuitorii din Tulcea îşi votează primarul, consilierii şi preşedintele Consiliului Judeţean.

UPDATE: Candidatul PNL la Primăria Tulcea conduce după numărătoarea parţială a voturilor 

Candidatul PNL la Primăria Tulcea, actualul edil Ilie Ştefan, conduce după numărătoarea parţială a voturilor, cu patru procente, în faţa principalului săi contracandidat de la PSD.

Potrivit datelor parţiale oferite de Autoritatea Electorală Permanentă, candidatul PNL la Primăria Tulcea, Ilie Ştefan, conduce cu 39,6% din voturi, fiind urmat de candidatul PSD, Dragoş Simion, cu 35,11% din voturi, iar pe locul trei se află candidatul AUR, Lucian Furdui, cu 10,81% din voturi.
Ilie Ştefan este şi primarul în funcţie al municipiului Tulcea, scrie News.ro.

ȘTIRE INIȚIALĂ

În cursa pentru Primăria Municipiului Tulcea din judeţul Tulcea s-au înscris la alegerile locale 2024 şase candidaţi, inclusiv actualul edil.

La Consiliul Local al Municipiului Tulcea, oamenii vor putea alege dintre cei 122 de candidaţi de pe listele propuse de (în ordinea în care apar pe buletinul de vot): Alianţa Dreapta Unită USR-PMP-Forţa Dreptei, AUR, candidat independent, PNL, REPER, Partidul S.O.S. România, PSD, Uniunea Ucrainenilor din România.

Lista candidaţilor la Primăria Tulcea

  • Simion Dragoş, Partidul Social-Democrat (PSD);
  • Furdui Lucian, Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR);
  • Ilie Ştefan, Partidul Naţional Liberal (PNL);
  • Motoc Octavian, Forţa Dreptei;
  • Anton Cristian, Partidul S.O.S. România;
  • Scarlat Valentin-Georgel, Partidul Reînnoim Proiectul European al României (REPER).

În ce condiții se poate cere urna mobilă pentru votul din 9 iunie

Persoanele care nu se pot deplasa la secțiile de vot pentru alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie – fie că sunt bolnave, fie că sunt arestate sau condamnate, dar nu au interdicție de vot din partea instanței – au posibilitatea, conform legii, să solicite urna specială, care le va fi adusă la domiciliu, la spital sau la penitenciar, dar trebuie să facă o cerere standard și să aducă dovezi că nu pot merge să voteze în secțiile care vor fi deschise pentru aceste scrutine.

Legea 115 din 19 mai 2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale 215/2001, precum și pentru modificarea și completarea Legii 393/2004 privind Statutul aleșilor locali prevede categoriile de alegători și condițiile în care se poate solicita urna specială de vot la cele două scrutine din 9 iunie.

Conform articolului 91 din legea citată, pentru alegătorii care nu se pot deplasa la sediul secției de votare din cauză de boală sau invaliditate, președintele Biroului Electoral al secției de votare poate aproba – la cererea scrisă a acestora, însoțită de copii ale actelor din care rezultă starea de sănătate sau de invaliditate – ca o echipă formată din cel puțin doi membri ai Biroului Electoral să se deplaseze cu o urnă specială și cu materialul necesar votării – ștampilă cu mențiunea „VOTAT” și buletine de vot – la locul unde se află alegătorul, pentru a se efectua votarea.

În raza unei secții de votare se utilizează o singură urnă specială. Urna specială poate fi transportată numai de membrii Biroului Electoral al secției de votare, sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

În acestea cazuri, votarea se face numai pe baza unui extras întocmit personal de președintele Biroului Electoral de pe lista electorală permanentă, copia listei electorale complementare sau de pe lista suplimentară existentă la secția respectivă. Extrasul se semnează de către președinte și se ștampilează, iar persoanele cuprinse în aceste extrase trebuie să fie radiate din celelalte liste existente la secție.

În acest mod pot vota numai persoanele care domiciliază în localitatea sau sectorul municipiului București în care se află secția de votare.

Codurile numerice personale ale alegătorilor care au formulat cereri pentru urna specială sunt preînregistrate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, urmând a fi înregistrate definitiv la întoarcerea în localul de vot a echipei desemnate pentru a merge cu urna specială.

Înainte ca echipa de membri ai biroului electoral al secției de votare să se deplaseze cu o urnă de vot specială la persoanele care nu pot vota la secția de votare potrivit legii, președintele biroului electoral al secției de votare solicită operatorului să verifice dacă persoanele respective și-au mai exercitat dreptul de vot în aceeași zi.

La ora 21:00, urna specială trebuie să se afle în localul secției de vot.

Persoanele lipsite de drepturile electorale prin hotărâre judecătorească definitivă nu participă la vot și nu sunt avute în vedere la stabilirea numărului total al alegătorilor, pe întreaga durată stabilită prin hotărâre.

Pentru persoanele reținute, deținute în baza unui mandat de arestare preventivă ori asupra cărora s-a dispus măsura preventivă a arestului la domiciliu sau persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu și-au pierdut drepturile electorale, se aplică în mod corespunzător dispozițiile articolului 91 privind urna specială, în măsura în care se solicită această modalitate de vot, potrivit legii.

Alegeri locale 2024. Ce votăm pe 9 iunie

La alegerile locale din 9 iunie, care se organizează într-un singur tur, vom alege:

  • primari/primari de sector – scrutin uninominal, într-un tur;
  • consilieri locali – sistem electoral proporționale, cu liste închise (candidații și ordinea acestora pe liste sunt decise de partide);
  • consilieri județeni/generali – sistem electoral proporționale, cu liste închise (candidații și ordinea acestora pe liste sunt decise de partide);
  • președinți ai consiliilor județene;
  • președinți ai consiliilor județene/primarul general – scrutin uninominal, într-un tur.