Vineri dimineață, premierul Marcel Ciolacu a fost primit de omologul său ungar, Viktor Orbán, la sediul Guvernului de la Budapesta. Discuțiile celor doi vor atinge și subiectul procesului de integrare deplină a României în Spațiul Schengen.
UPDATE
Marcel Ciolacu i-a mulțumit omologului său pentru sprijinul constant în eforturile de aderare la Schengen ale României.
După 13 ani, România va reuși o aderare completă la Schengen. Dincolo de orice fel de context electoral, acesta este cel mai puternic mesaj pentru români, că noi, ca lideri politici, avem tăria de a ne apăra interesele.
Citește articolul aici.
UPDATE
„De la 1 ianuarie, când mă voi duce la domnul premier (n.r. Ciolacu), nu voi mai sta la graniță”, anunță premierul ungar Viktor Orbán, la finalul întrevederii cu Marcel Ciolacu.
Se știe că Ungaria este Președintele actual al UE și când ne-am întâlnit la București am convenit că Președinția Ungară trebuie să fie folosită pentru urgentarea procesului de aderare la Spațiul Schengen. Atunci i-am promis domnului premier acest lucru.
Întotdeauna am crezut că situația actuală este injustă. Am văzut eforturile României.
Am convenit ca toate cele patru state să decidă aderarea României la Spațiul Schengen.
Președinția ungară va înainta un memoriu, care va fi adoptat la Bruxelles.
Dacă totul merge conform planurilor noastre, de la 1 ianuarie voi putea conduce de la Budapesta până la București fără vreun control, a declarat premierul ungar.
Citește articolul aici.
Vineri, miniștrii de interne din Ungaria, România, Bulgaria și Austria au avut o întâlnire informală la Budapesta pe tema extinderii Spațiului Schengen.
Știrea inițială.
Vreau să îmi finalizez mandatul cu obținerea deciziei intrării depline a României în Schengen. După finalizarea primei etape a aderării României la Schengen în martie 2024, prioritatea noastră este să definitivăm acest demers prin ridicarea controalelor și la frontierele terestre până la sfârșitul acestui an.
Continuăm să contăm pe sprijinul activ al Ungariei, pentru îndeplinirea acestui obiectiv, a declarat premierul Marcel Ciolacu, înaintea întrevederii.
După întrevederea tête-à-tête, cei doi oficiali vor susține declarații de presă.
Ungaria, care deține președinția Consiliului Uniunii Europene până pe 31 decembrie, s-a arătat o susținătoare a aderării României la spațiul Schengen.
Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat, la sfârșitul lunii octombrie, că „aderarea României la spaţiul Schengen cât mai curând posibil este în interesul naţional al Ungariei”.
CITEȘTE ȘI: