BEC a respins solicitarea formațiunii conduse de Vlad Gheorghe. DREPT și REPER au cerut ANULAREA alegerilor parlamentare. Care sunt motivele?
Biroul Electoral Central (BEC) a respins vineri cererea Partidului Dreptate şi Respect în Europa pentru Toţi (DREPT) de anulare a alegerilor parlamentare, argumentând că solicitarea a fost depusă după termenul legal stabilit.
UPDATE: BEC respinge solicitarea DREPT
Conform deciziei BEC, autoritățile au analizat respectarea termenului legal pentru depunerea cererii și au constatat că aceasta a fost formulată prea târziu, în afara termenului prevăzut de lege. Astfel, Partidul DREPT a fost considerat „decăzut” din dreptul de a solicita anularea alegerilor.
Analizând cu prioritate respectarea termenului legal de formulare a cererii de anulare a alegerilor, Biroul Electoral Central constată că cererea este tardiv formulată, petentul fiind decăzut din dreptul de a formula această cerere”, se stipulează în decizia BEC.
Legea 208/2015 stipulează că orice competitor electoral care dorește să depună o cerere de anulare a alegerilor trebuie să o facă în termen de maximum 40 de ore de la încheierea procesului de votare. În plus, cererea trebuie să fie temeinic motivată și să fie însoțită de dovezile necesare.
Știrea inițială
Oficialii partidelor DREPT și REPER, care se numără printre formațiunile care au participat la alegerile generale, contestă rezultatul scrutinului, conform mesajelor publicate pe rețelele sociale în contextul deciziei Curții Constituționale a României de anulare a alegerilor prezidențiale. Acestea au primit de aproximativ cinci ori mai puține voturi decât cele necesare pentru a depăși pragul de intrare în Parlament.
Reprezentanții DREPT spun că, dacă CCR a recunoscut implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale, această măsură trebuie să se aplice și alegerilor parlamentare.
„Partidul DREPT a depus cerere de anulare a alegerilor parlamentare la Înalta Curte de Casație și Justiție. Din moment ce implicarea Rusiei a fost recunoscută oficial, trebuie recunoscută în tot ciclul electoral. Vrem alegeri libere și corecte!”, a scris Vlad Alexandrescu, reprezentant al formațiunii, pe contul de Facebook.
Conform documentului atașat, formațiunea cere anularea procesului-verbal RF/04.12.2024 precum și anularea alegerilor pentru Camera Deputaților și Senat/
„Cererea transmisă către Biroul Electoral Central s-a bazat pe apariția noilor informații din rapoartele Serviciului Român de Informații, Serviciul de Informații, Serviciul de Informații Externe și Ministerului Afacerilor Interne care indică un mod clar interferențe (finanțare ilegală, campanie ilegală) de natură să afecteze rezultatul alegerilor”, se arată în documentul reprezentantul Partidului DREPT (abreviere pentru „Dreptate și Respect în Europa Pentru Toți”).
„Voința cetățenilor să fie exprimată într-un cadru corect și democratic”
Și Partidul REPER (Reînnoim Proiectul European al României) a solicitat în Biroul Electoral Central anularea alegerilor parlamentare.
„Avem date evidente care indică ingerința Rusiei și în aceste alegeri și manipularea și dezinformarea populației privind un anumit partid. Considerăm că același principiu care a determinat anularea alegerilor prezidențiale prin decizie CCR trebuie aplicat și alegerilor parlamentare, care au fost viciate în mod similar. Asta înseamnă garantarea dreptului la un vot corect, democratic, transparent”, au transmis cei de la REPER pe Facebook.
„REPER susține totodată necesitatea unei reluări rapide și transparente a procesului electoral în urma deciziei Curții Constituționale de a anula primul tur al alegerilor prezidențiale. Considerăm că același principiu trebuie aplicat și alegerilor parlamentare, care au fost viciate în mod similar, pentru a garanta respectarea voinței cetățenilor. Este esențial ca voința cetățenilor să fie exprimată într-un cadru corect și democratic, iar încrederea în sistemul electoral să fie pe deplin restaurată”, potrivit formațiunii.
„Facem apel la toți actorii implicați să pună interesul cetățenilor în primul plan și să se asigure că noul tur de scrutin va fi organizat cu responsabilitate și corectitudine. REPER va continua să promoveze o Românie europeană, construită pe valori democratice solide și pe respectul față de statul de drept. Rămânem alături de cetățeni în aceste momente importante și vă încurajăm să participați activ la viitoarele alegeri – democrația are nevoie de vocea fiecăruia dintre voi!”, a scris REPER.
Procesul verbal RF/04.12.2024 vizează partidele care au întrunit pragul electoral pentru a intra în Senat și Camera Deputaților, respectiv:
- Partidul Social Democrat (PSD) – 2.065.087 voturi
- Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) – 1.694.705
- Partidul Național Liberal (PNL) – 1.322.468
- Uniunea Salvați România(USR) – 1.134.831
- Partidul S.O.S. România – 718.409
- Partidul Oamenilor Tineri (POT) – 591.927
- Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) – 590.783
Partidul DREPT a primit la alegerile din 1 decembrie 114.500 de voturi, pe locul 5 sub pragul de 5%.
Partidul REPER a fost plasat pe locul 4 sub linie, cu 126.408 de voturi.
Ce a decis CCR
Curtea Constituțională a României a decis anularea primului tur al alegerilor prezidențiale. Decizia vine cu doar două zile înainte de organizarea celui de-al doilea tur. În ceea ce privește oprirea alegerilor în diaspora, purtătorul de cuvânt al MAE, Andrei Țărnea, a precizat că este nevoie de o decizie a BEC care să pună în practică decizia CCR.
CCR a validat rezultatul primul tur al alegerilor prezidențiale, prin Hotărârea nr 31 din 2 decembrie, publicată în Monitorul Oficial a doua zi.
Decizia Curții vine după ce, pe 28 noiembrie, Curtea a decis renumărarea voturilor exprimate în primul tur al alegerilor prezidențiale.
Sursa foto: Mediafax Foto – caracter ilustrativ