Cât costă ORGANIZAREA alegerilor parlamentare și prezidențiale. Toni Greblă, președintele AEP: „Nu toată suma va fi cheltuită”

Până la alegerile parlamentare și prezidențiale mai e puțin timp. Cei 14 candidați la cea mai înaltă funcție în stat își știu deja poziția pe buletinul de vot, iar conducerea Autorității Electorale Permanente a făcut tot posibilul ca aceste alegeri să se desfășoare într-un cadru legal care să asigure și logistica necesară pentru ca alegătorii să își poată exercita dreptul la vot într-un climat cât mai detensionat. Și în țară, dar și în străinătate, AEP răspunde de gestionarea întregului proces electoral. Pentru asta e nevoie de bani, foarte mulți bani. Cum stăm la acest capitol?

Invitat la Gândul Exclusiv, președintele AEP, Toni Greblă a detaliat ce pregătiri au fost făcute pentru ca diaspora să beneficieze de toată logistica necesară exprimării voturilor (prin corespondență sau la secțiile de votare), cât costă cele două scrutinuri, ce nivel de securizare are sistemul informatic pentru prezența la vot, dacă au existat atacuri cibernetice și ce ar trebui să facă toți candidații care se bat pentru funcția de președinte al României la parada de 1 Decembrie.

Numărul secțiilor de votare din străinătate ar putea crește

“La alegerile din 9 iunie am avut peste 950 de secții de votare deschise în străinătate. Nicio țară din lume nu are organizate, indiferent de mărimea ei, atât de multe secții de votare în străinătate. Ministerul de Externe, el este cel care propune. Noi aprobăm lista secțiilor de votare. Anul acesta va deschide cel puțin 950 și ceva de secții de votare, aceleași în care s-a desfășurat activitatea și în iunie anul acesta.

Are în analiză alte câteva solicitări de cinci, șase, zece secții de votare, deci nu-s mai multe, dar depinde de capacitatea de a găsi spații unde să organizeze alegeri pentru că, dacă este relativ simplu să organizezi o secție de votare în sediul ambasadei sau al consulatului sau a altor oficii diplomatice din lume.

Nu avem 950 de astfel de secții în lume și din această cauză trebuiau găsite sedii și foarte mulți bani și foarte mulți bani. Mai ales acum, când trebuie să închiriezi cam o lună de zile spațiul respectiv, pentru că pe 22 noiembrie, secția de votare trebuie să deschidă, se închide pe 15 decembrie. Guvernul a aprobat prin hotărârea de Guvern toate fondurile solicitate atât de către Autoritatea Electorală Permanentă, de către Institutul Național de Statistică, Ministerul de Interne și Ministerul de Externe pentru organizarea în cele mai bune condiții a secțiilor, astfel încât niciuna din instituțiile implicate în organizarea alegerilor nu poate să spună că nu are sumele de bani disponibile pentru a organiza alegerile”.

“Nu toată suma din bugetele de cheltuieli alocate va fi cheltuită!”

Din datele oferite de președintele AEP, suma la care se ridică cheltuielile pentru organizarea alegerilor parlamentare și prezidențiale este foarte mare, dar măcar există și o veste bună legat de acest subiect. Suma colosală nu va fi cheltuită în proporție de sută la sută.

“Suma este destul de mare. Se ridică cam la aproximativ 1.000.000.000 de lei pentru fiecare din cele două tururi de scrutin (alegeri parlamentare și alegeri prezidențiale – n.r.). Sunt bugete de cheltuieli, însă nu toată suma va fi cheltuită, pentru că, spre exemplu, pentru tipărirea buletinelor de vot înseamnă hârtie, transport, imprimare.

Întotdeauna cam 70% din suma a fost cheltuită. Vreau să vă spun că toate acestea vor fi făcute. De exemplu, hârtia va fi luată de la rezerva de stat. Tipărirea va fi făcută la Monitorul Oficial, celelalte acte, procese verbale, ștampile ș.a.m.d. vor fi făcute la Imprimeria Națională, astfel încât vom lucra numai cu entități de stat pentru desfășurarea acestor alegeri”, a spus Toni Greblă.

“Niciun sistem informatic din lume nu este 100% securizat!”

Una dintre întrebările fiecăruia dintre alegători, dar și a partidelor politice și a candidaților de pe listele de la parlamentare și prezidențiale, ține de sistemul informatic de prezența la vot și de asigurarea securizarea acestuia. Președintele Toni Greblă este convins că totul va merge ca pe roate și că nu vor exista sincope majore care să dea peste cap desfășurarea în bune condiții a alegerilor. Mulți dintre contestatarii voturilor de la alegerile anterioare au acuzat, de-a lungul timpului, fraudarea votului susținând că baza centralizată ar putea fi “păcălită”.

“El (n.r.- sistemul informatic de prezență la vot) e făcut de 6-7 ani. Sigur că e o mentenanță acolo care se plătește, dar e ca la orice sistem informatic. Deci nu e ceva special. Sistemul informatic de prezență la vot a funcționat fără niciun fel de sincopă la alegerile din 9 iunie (n.r.-alegerile locale). Au fost luate toate măsurile pentru ca și pentru aceste alegeri din noiembrie-decembrie, el să funcționeze fără niciun fel de problemă. Avem cumpărate cele mai bune, să le zic așa, filtre care să permită să oprească orice fel de atac normal cibernetic.

Sigur că la un atac cibernetic, niciun sistem informatic din lume nu este 100% securizat, dar pe atacurile obișnuite nu am avut probleme până acum și sunt convins că nu există. Atacurile obișnuite sunt oprite înainte de a intra în sistemul informatic, ca să înțeleagă toți telespectatorii dumneavoastră. Și deci din această cauză v-am spus, sistemul a funcționat impecabil. Avem prezența la vot care este afișată în timp real pe site-ul Autorității Electorale Permanente. Este ca la kilometrajul unei mașini la care în fiecare moment se schimbă cifra. Odată ce unui cetățean i-a fost scanată cartea de identitate și a votat automat, el este înregistrat ca votant. În fiecare moment poți să știi câți au votat în secția în oricare din secțiile de votare din țară.

Poți să știi prezența la vot pe o localitate, pe județ, pe țară, în fiecare moment. Este imposibil ca un cetățean român cu drept de vot care a scanat, și-a exercitat dreptul de vot și a semnat că și-a exercitat dreptul de vot și a primit cartea de identitate înapoi de la președintele secției de votare. Este imposibil să mai voteze a doua oară. Și cu migrația aceasta a votanților înainte de ziua votului dintr-o zonă de reședință în alta, e mai puțin prezentă. La alegerile prezidențiale e deloc prezentă, pentru că n-ai niciun interes să te muți dintr-o parte în alta cu reședința, pentru că poți vota oriunde în țară și în străinătate. Deci, oriunde pot să votez. E o singură circumscripție locală.

Și la alegerile parlamentare se pot întoarce cum pot să stea acolo sau să se ducă liniștit, că ei au obligația să voteze fie la locul de reședință, dacă s-au înregistrat și pe lista permanentă sau dacă nu s-au înregistrat, pot să voteze fie pe lista suplimentară la reședință, fie la localitatea… la zona de domiciliu unde sunt înscriși pe lista permanentă, însă nu pot să voteze și acolo, și acolo. Deci, din acest punct de vedere, la parlamentare, circumscripția este județul și atunci ar trebui să aducă oameni din alt județ, să-și schimbe reședința în județul respectiv ca să voteze o listă de parlamentari. E mai greu”.

Ce activități a desfășurat AEP în aeroporturi

Autoritatea Electorală Permanentă garantează că, din punct de vedere tehnic, alegerile pentru Camera Deputaților și Senatului, precum și pentru Președinție, sunt organizate la punct și virgulă, dar admite că pot exista sincope, însă nu va exista nicio greșeală sau încălcarea legii care să nu fie sancționată.

“Autoritatea Electorală Permanentă garantează că alegerile acestea vor fi organizate foarte bine din punct de vedere tehnic. Există multe instituții ale statului care concură la supravegherea desfășurării și la luarea unor măsuri pentru ca în campanie electorală să fie încălcate cât de cât mai puține ori regulile specifice campaniei.

Sigur că vor exista (n.r.- sincope) și vor fi sancționate de autoritățile locale, de Ministerul de Interne, de autoritatea electorală, de birourile de la secția de votare până la Biroul Electoral Central și deosebit de acest lucru, trebuie ca alegătorii să fie, nu mă refer la competitorii politici, ci la alegători, să fie foarte bine informați în legătură cu modul în care se vor desfășura aceste alegeri și, în acest scop, noi am făcut inclusiv ce fac acum. Încerc să informez alegătorii cu privire la cum se vor desfășura. Avem alegeri pe data de 24 noiembrie, avem alegeri pe 1 decembrie, avem alegeri pe 8 decembrie, turul doi pentru președinte.

O problemă. Am făcut multe asemenea activități de informare, am făcut inclusiv în aeroporturi, în primele nouă aeroporturi cu traficul cel mai intens pe relații externe, pe curse externe am pus câteva roll-up-uri și standuri în care am avut pliante, broșuri prin care am informat alegătorii, mai ales asupra modului cum se desfășoară votul prin corespondență și cum se desfășoară votul în străinătate. Și acum avem aceste roll-up-uri și standuri, începând cu Aeroportul Henri Coandă și terminând, eu știu, cu aeroportul, primele nouă ca trafic aerian.

Aș vrea să vă mai dau două cifre pentru alegerile prezidențiale, termenul prin care cetățenii români cu reședința sau domiciliul în străinătate puteau să se înscrie pe site-ul Autorității Electorale Permanente pentru a-și exprima dorința de a își exercita dreptul de vot prin corespondență expiră astăzi (n.r.-10 octombrie 2024, data la care a fost realizat interviul) pentru prezidențiale și peste 6 zile pentru parlamentare. Până acum s-au înscris termenul prin care ei puteau să se înscrie, deci cei care nu s-au înscris pentru votul pentru președintele României până astăzi nu mai pot să o facă decât la secția de votare la oricare din secțiile de votare din țară sau din străinătate.

Repet, pentru cetățenii români cu domiciliu sau reședința în străinătate, până în prezent s-au înscris aproximativ 6.200 de alegători pentru a vota prin corespondență pentru președintele României și 5.700 de alegători pentru parlamentare.

Ei vor primi în perioada imediat următoare plicul în care vor exista toate documentele necesare completării buletinului de vot. Plicul corespunzător în care trebuie să introducă buletinul de vot cu adresa pre-tipărită și îl vor expedia prin poștă fără să plătească niciun un ban. Sunt contractele făcute de Poșta Română cu organisme similare din vreo 80 de țări ale lumii și ele vor fi deschise în preziua alegerilor.”.

Când începe votul pentru prezidențiale în diaspora și până la ce oră poate fi prelungit

În ce privește alegerile prezidențiale, președintele Autorității Electorale Permanente a făcut o precizare foarte importantă referitoare la programul de vot.

“În străinătate, pentru președintele României votul începe de vineri, de la ora 14:00 până la ora 21:00, sâmbătă de la ora 14:00 la ora 21:00, duminică, de la ora 07:00 până la ora 21:00 cu posibilitatea ca președintele secției de votare din străinătate, ca de altfel și din țară, dacă sunt cetățeni care sunt în secția de votare sau în exteriorul secției de votare și încă n-au votat, să poată să prelungească votarea până la ora 23:59. Repet, numai pentru ziua de duminică, ultima zi în care se poate vota.

În țară, atât pentru Președinte cât și pentru Parlament, votarea începe la 7:00 duminică pe 1 decembrie și se închide la ora 21:00 cu aceeași posibilitate ca președintele secției de votare și repet, nimeni altcineva, nici prefectul județului, nici ministru, nici președintele BEC, nici președintele Autorității Electorale Permanente nu poate să hotărască acest lucru. Numai președintele secției de votare poate să autorizeze votarea până la ora 23:59 de minute.”

Greblă despre prezența candidaților la parada de 1 Decembrie: “În două zile nu mai îți poți pune mulți saci în căruță dacă e goală căruța!”

Una dintre problemele candidaților de pe listele la Parlamentare și Președinție este prezența lor la parada ce va avea loc cu ocazia Zilei Naționale, de 1 Decembrie. Vor putea fi aceștia prezenți fără a se pune întrebarea dacă nu cumva încalcă legea electorală? Președintele AEP, Toni Greblă face recomandarea de ultimă oră legată de aceste posibile prezențe ale candidaților la parade, care ar putea genera un lung șir de contestații.

“Încă un singur lucru în legătură cu 1 Decembrie, că am văzut foarte multe comentarii în spațiul public. Vineri, 30 noiembrie, începând cu ora 7:00 și pe parcursul întregii zile, ca de altfel și pe parcursul zilei de duminică, este așa-numita perioadă de calm electoral pentru alegerile parlamentare. Însă campania electorală pentru alegerea președintelui României continuă și sâmbăta și duminica cu 1 Decembrie, însă nu trebuie să facă activități de campanie electorală decât pentru președintele României și nu pentru parlamentari.

Eu recomand ca toți cei înscriși în listă în campaniile electorale, atât pentru Președinte cât și pentru Parlament, să se abțină de la orice activitate pe cât posibil. E obligație legală la parlamentare. E o sugestie pentru prezidențiale.

În două zile nu mai îți poți pune mulți saci în căruță dacă e goală căruța și atunci să nu dea naștere la fel și fel de contestații în legătură cu o manifestare sau cu alta. Dacă sunt manifestări pentru 1 Decembrie, ele să fie concentrate, canalizate, desfășurate numai pe semnificația și importanța zilei de 1 Decembrie. Lăsând la o parte activitățile specifice de campanie electorală directă!”

CITIȚI ȘI:

Cum vor arăta buletinele de vot de la alegerile prezidențiale din anul 2024. BEC a publicat machetele

Toni Greblă, AVERTISMENT pentru primari, după problemele organizatorice de la alegerile din 9 iunie

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Noi detalii în cazul fetei de 15 ani, găsită moartă în camera ei. Ipotezele pe...
PPC, fost Enel România, anunț de ultimă oră pentru clienți! Sunt schimbări majore
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare...
O femeie a reciclat sticlele adunate de la pelerinii din Iași. Câți bani a reușit...
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
Profesoară de matematică arestată după ce s-a aflat că are o relație cu un elev....
O fotografie rară surprinde cometa Tsuchinshan-ATLAS, făcută dintr-un avion rusesc Suhoi SU-35
David Popovici a renunțat la mașinile de la Ion Țiriac. Cum motivează gestul: „Nu pot...
Romina Gingașu, soția lui Piero Ferrari, apariție spectaculoasă la un eveniment privat. Cât de bine...
Cum să economiseşti eficient 12.000 de lei în 10 ani
„Nici unghii la mâini nu mai are” - Clipe de groază pentru Amalia, fata care...
O mămică din Cluj a dispărut împreună cu fiica ei de 3 ani! Familia Siminei...
S-a renunțat la schimbarea orei. Ce face România la final de octombrie
Hyundai lansează un nou SUV-uleț ce va pune probleme unui model Dacia îndrăgit de clienți
Totul a fost MINCIUNĂ! Marele ADEVĂR despre Columb, aflat abia ACUM
Băutura care te lasă fără permisul de conducere. Provoacă un rezultat fals pozitiv la DrugTest...
România, risc major de recesiune în 2025. Taxele pot crește enorm
Ce a pățit o tânără după ce și-a uitat telefonul într-o mașină de ridesharing, în...
Știrea momentului în România! E GRATIS!
Laurențiu Reghecampf obișnuia să se împrumute la mama Anamariei Prodan? Ce a declarat impresara: „Mama...
Tehnologia viitorului prezentată la Salonul Auto de la Paris: Volanul Hypersquare și SUV-ul care “înoată”
BANCUL ZILEI. BUBULINA nemulțumită: – Mulţi dintre cei pe care i-am refuzat când m-am căsătorit...
Ce legătură are ora de culcare cu sănătatea intestinelor?