Prima pagină » ALEGERI 2024 » Decizie istorică | CCR a cerut RENUMĂRAREA voturilor de la prezidențiale / Ședința privind contestația turului 1, reluată vineri

Decizie istorică | CCR a cerut RENUMĂRAREA voturilor de la prezidențiale / Ședința privind contestația turului 1, reluată vineri

Decizie istorică | CCR a cerut RENUMĂRAREA voturilor de la prezidențiale / Ședința privind contestația turului 1, reluată vineri
Președintele a atacat actul normativ privind stabilirea datei alegerilor prin lege organică la Curtea Constituțională înainte de promulgare / Sursa foto: CCR
14:29

CCR, comunicat despre deciziile luate

În ziua de 28 noiembrie 2024, Plenul Curții Constituționale a examinat cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de domnul Cristian Vasile Terheș (Dosar nr.3671F/2024), și având în vedere art.146 lit.f) din Constituție, art.3 din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Președintelui României, precum și art.37 și 76 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, cu unanimitate de voturi, a dispus:

1. Reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la alegerile pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024.

2. Înaintarea rezultatelor reverificării și renumărării Curții Constituționale de către Biroul Electoral Central.

3. Termen de judecată pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00.

În aceeași ședință, Plenul Curții Constituționale a respins, ca tardivă, cu unanimitate de voturi, cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de domnul Sebastian-Constantin Popescu (Dosar nr.3672F/2024).

Totodată, în Dosarul nr.3670F/2024, a stabilit termen pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00.

13:53

Decizia de renumărare a voturilor, posibile erori la Birourile Județene

SURSE: Decizia de renumărare a tuturor voturilor se bazează pe cererea candidatului Cristian Terheș, care a susținut că în câteva secții au existat corecturi la numărul voturilor pentru Ludovic Orban. E vorba despre corecturi care au dus la scăderea voturilor pentru Ludovic Orban de la 35 la 1 sau de la 58 la 1.

13:50

Cererea lui Sebastian Popescu, respinsă

Judecătorii CCR au respins cererea candidatului Sebastian Popescu, ca fiind tardivă. A rămas în analiză cerearea lui Cristian Terheș.

13:35

Ora 16.00 - ședință la BEC

La ora 16.00 va fi o ședință la Biroul Electoral Central.

13:29

CCR ar putea cere renumărarea voturilor în țară

Potrivit surselor Gândul.ro, CCR ar putea cere renumărarea voturilor în toată țara.

12:59

Judecătorii CCR amână ședința pentru vineri

Magistrații de la Curtea Constituțională a României au suspendat dezbaterile privind anularea turului 1 al alegerilor prezidențiale până la finalul ședinței Consiliului Superior de Apărare a Țării de astăzi, care începe la ora 14.00.

11:31

Ora 11.10: A început ședința CCR

Judecătorii CCR au intrat în sala de ședință și analizează cele două contestații depuse.

Raportor pe această decizie este președintele Curții Constituționale, Marian Enache. 

Judecătorii de la Curtea Constituțională a României au suspendat până vineri dezbaterile privind suspendarea turului 1 al alegerilor prezidențiale, fiind așteptate alte documente, după finalizarea ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care are loc joi, de la ora 14.00.

Judecătorii CCR vor cere de la CSAT toate materiale discutate în Consiliu, potrivit surselor Gândul.

Știrea inițială:

Candidatul Partidului Noua Românie, Sebastian Popescu, şi candidatul Partidului Naţional Conservator Român, Cristian Terheş, au depus la Curtea Constituţională solicitări de anulare a primului tur al alegerilor prezidenţiale.

Dosarele care vizează cele două cereri de anulare a alegerilor sunt programate să fie judecate joi.

Curtea Constituţională ar fi trebuit să valideze, cel târziu până vineri, în lipsa unor contestaţii, rezultatul primului tur al alegerilor pentru preşedintele României, să anunţe numele primilor doi candidaţi clasaţi care se vor confrunta în turul al doilea şi să asigure publicarea rezultatului în mass-media şi în Monitorul Oficial.

Călin Georgescu a raportat ZERO lei cheltuieli pentru întreaga campanie, deși a desfășurat o activitate amplă de promovare prin materiale online, reușind să obțină peste 2,1 milioane voturi, ceea ce implică în mod evident resurse logistice și financiare considerabile. Această discrepanță între activitatea desfășurată și declarațiile financiare reprezintă o încălcare a principiilor de transparență și legalitate, afectând grav corectitudinea procesului electoral”, scrie în sesizarea depusă la CCR de Sebastian Popescu.

Potrivit art. 52, alin. 1 din Legea 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, Curtea Constituţională anulează alegerile în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin.

În această situaţie, Curtea Constituțională va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor.

Fost judecător al CCR, despre varianta anulării turului 1 al alegerilor prezidențiale

Fostul judecător al Curţii Constituţionale a României Petre Lăzăroiu spune că CCR poate lua o asemenea decizie, însă pentru asta trebuie să aibă nişte documente precise, clare şi fără echivoc că au existat, într-adevăr, factori care au contribuit la schimbarea clasamentului după primul tur al alegerilor prezidențiale.

Curtea nu judecă în abstract. Pentru ca CCR să decidă suspendarea sau anularea alegerilor, trebuie să aibă pe masă nişte documente precise, clare şi fără echivoc că într-adevăr s-a produs o modificare substanţială datorită unor factori externi sau interni care au contribuit la schimbarea clasamentului, pentru că atunci oricine poate veni post-factum să spună: «Domnule, eu am fost plătit să spun asta, dar am spus altceva. Am crezut că e vorba de asta, dar am ajuns să cred, să văd, că e vorba de altceva». Deci nu, nu chestiuni de ordin general, ci trebuie aduse nişte argumente concrete, probe”, a declarat Petre Lăzăroiu, la Digi24.


CITEȘTE ȘI:

Klaus Iohannis convoacă CSAT. Se discută riscuri la adresa SECURITĂȚII naționale generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali

Marcel Ciolacu: „Două vești EXCELENTE azi. Trebuie să fim atenți la votul de la alegerile parlamentare, ca România să nu ajungă pe o pantă periculoasă

Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat în Drept, specializat în nișa subiectelor ... vezi toate articolele
Reporter politic, acreditat la Guvern. În presă din 2004. Am lucrat la TVR, Rol.ro, Realitatea.net, Realitatea TV, Mediafax.ro, B1 TV, România Liberă. Doctorandă la SNSPA, sub coordonarea Prof. ... vezi toate articolele

Citește și