Prima pagină » ALEGERI 2024 » Clotilde Armand, în iunie: De ce nu vor RENUMĂRAREA voturilor? / Clotilde Armand, în noiembrie: USR CONTESTĂ renumărarea!

Clotilde Armand, în iunie: De ce nu vor RENUMĂRAREA voturilor? / Clotilde Armand, în noiembrie: USR CONTESTĂ renumărarea!

În iunie 2024, Clotilde Armand, fostul primar al Sectorului 1, a trăit o înfrângere amară în fața lui George Tuță, candidatul alianței PSD-PNL, la alegerile locale. La scurt timp după acest rezultat, Armand nu a ezitat să acuze o posibilă „fraudă electorală” și a cerut cu vehemență renumărarea voturilor. Acum însă, Clotilde Armand și-a schimbat poziția: nu mai susține renumărarea voturilor.

Declarațiile sale din iunie 2024 au fost ferme și pline de indignare: „De ce nu vor renumărarea voturilor?”, întreba atunci, subliniind că „au ceva de ascuns”.

Ceea ce a urmat a fost un val de acuzații dure, în care Clotilde Armand susținea că „Ciolacu și Ciucă sunt părtași la cea mai mare fraudă electorală de după 1946”.

Fac apel la autorităţi să accepte renumărarea voturilor, pentru că nu au nimic de ascuns. Ciolacu şi Ciucă sunt părtaşi la cea mai mare fraudă electorală după 1946 şi spun din nou, mesajul meu de astăzi, vă rog să acceptaţi renumărarea voturilor şi să demonstraţi că nu aveţi nimic de ascuns. Avem dovezi clare de fraude”, a afirmat Armand după alegerile locale din 9 iunie.

După cinci luni de la acele declarații, Clotilde Armand pare să fi schimbat complet direcția. De la fermitatea de atunci, ea a ajuns să se opună vehement renumărării voturilor la alegerile prezidențiale din 2024, la doar câteva zile de la primul tur al scrutinului.

Schimbarea de atitudine a Clotildei Armand în fața alegerilor prezidențiale

USR a depus o contestație la Curtea de Apel București, contestând decizia Biroului Electoral Central (BEC) privind renumărarea voturilor din toate secțiile de votare din țară. Pe pagina sa de Facebook, Clotilde Armand a explicat de ce consideră că renumărarea nu este necesară.

USR a depus la Curtea de Apel București, Secția Contencios Administrativ și Fiscal – Contestații electorale, o contestație la decizia Biroului Electoral Central privind renumărarea voturilor din toate secțiile de votare din țară. USR cere anularea deciziei BEC și suspendarea ei până la soluționarea cauzei, a scris Armand pe Facebook.

Într-o altă postare pe rețelele sociale, Clotilde Armand a continuat să își exprime opoziția față de renumărarea voturilor: „Și pentru ca jaful PSD să fie perfect… în clipa de față s-a decis că renumărarea voturilor se face de personalul auxiliar numit de primarii/prefecții PSD și fără reprezentanți USR!”.

Tot într-o postare, Clotilde Armand îl acuză pe Marcel Ciolacu și PSD că ar fi fost responsabili pentru decizia de renumărare a voturilor. Amintim însă că decizia de renumărare a fost luată de toți cei 9 judecători ai Curții Constituționale.

Când a cerut USR renumărare la Sectorul 1 și la Sectorul 2 la alegerile locale cu sute de procese verbale falsificate de PSD nu s-a putut. Când a clipit Ciolacu supărat fiindcă a pierdut în fața Elenei Lasconi – CCR a decis renumărarea. Și uite așa agenții Rusiei se uită amuzați la reprezentanții statului român care aruncă România în brațele lui Putin fără ca el să facă eforturi”, a scris Armand.

Astfel, dintr-o susținătoare a renumărării voturilor, Armand a ajuns să fie o fermă opozantă a acestei proceduri, iar diferența de abordare dintre cele două momente ale anului 2024 ridică multe semne de întrebare. De ce această schimbare bruscă? A fost vorba de o pierdere a încrederii în autoritățile care administrează alegerile, sau, mai degrabă, o tactică politică bine gândită, având în vedere contextul electoral complex din jurul alegerilor prezidențiale?

Clotilde Armand: „Alba-neagra” cu renumărarea

Clotilde Armand a devenit un exemplu de „alba-neagra” când vine vorba despre renumărarea voturilor, un subiect care a fost constant prezent pe agenda sa politică în ultimii ani. De-a lungul mandatului său ca primar al Sectorului 1 și în diferite campanii electorale, Armand a avut opinii contradictorii cu privire la acest subiect, în funcție de rezultatul alegerilor și de circumstanțele politice ale momentului.

iunie 2016: „Mi se pare că este normal într-o țară ca România, să facem acest efort minim de renumărare”

În 2016, după ce a pierdut alegerile pentru Sectorul 1 în fața lui Dan Tudorache, Armand a fost extrem de vocală în cererea de renumărare a voturilor. Ea susținea atunci că era „normal” ca autoritățile să facă acest „efort minim” pentru a asigura transparența procesului electoral.

Sunt extrem de supărată, oricare ar fi rezultatul, mi se pare că este normal într-o țară ca România, să facem acest efort minim de renumărare”, spunea Armand.

septembrie 2020: „Nu este necesară renumărarea voturilor, este dificil”

În 2020, după ce a câștigat alegerile pentru Sectorul 1, dar a fost implicată într-un scandal legat de sechestrarea sacilor cu voturi, Armand și-a schimbat complet opinia despre renumărarea voturilor. Deși a fost un subiect de dezbatere publică, mai ales că la acea vreme existau suspiciuni legate de integritatea procesului electoral, Armand a susținut că „nu este necesară renumărarea voturilor”, adăugând că aceasta ar fi „dificilă” și că nu ar avea rost.

iunie 2024: „Fac apel la autorități să accepte renumărarea”

În 2024, după ce a pierdut al doilea mandat pentru Sectorul 1 în fața lui George Tuță, Armand a revenit cu o cerere vehementă pentru renumărarea voturilor. De data aceasta, însă, situația politică era diferită: USR era într-o opoziție acerbă față de Guvernul PSD și nu putea lăsa să treacă un astfel de rezultat fără să lanseze acuzații.

Fac apel la autorităţi să accepte renumărarea voturilor, pentru că nu au nimic de ascuns”, a spus Armand.

noiembrie 2024: „A transmis Ciolacu către CCR să se numere voturile, până câștigă el”

În noiembrie 2024, după ce Curtea Constituțională a decis renumărarea voturilor în primul tur al alegerilor prezidențiale, Clotilde Armand a avut o reacție diferită. În această situație, renumărarea nu mai era văzută ca un act de transparență, ci ca un joc politic al adversarilor.

A transmis Ciolacu către CCR să se numere voturile, până câștigă el”, a scris Armand pe rețelele sociale

ANI o acuză de conflict de interese și incompatibilitate

Clotilde Armand, actual candidat al Uniunii Salvați România (USR) la alegerile parlamentare, a fost acuzată de ANI că s-a aflat în incompatibilitate în perioada în care a exercitat funcția de primar al Sectorului 1. Conform raportului agenției de integritate, Armand a semnat dispozițiile prin care s-a numit pe sine însăși manager al unui proiect finanțat din fonduri europene, în valoare de 18.720 de lei, ceea ce ar fi dus la un conflict de interese. (detalii AICI)

În luna martie, Curtea de Apel București a respins cererea fostei primărițe de a anula raportul ANI, motivând că aceasta nu a prezentat argumente suficiente pentru a invalida documentul. „Respinge ca neîntemeiată contestația formulată de reclamanta Armand Clotilde – Marie – Brigitte”, au decis judecătorii. (detalii AICI)

Conform ANI, Clotilde Armand a încălcat legea privind regimul incompatibilităților și al conflictelor de interese, semnând în calitate de primar cinci dispoziții prin care s-a numit pe sine manager al proiectului „Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție”, un proiect finanțat din fonduri europene. În plus, Armand ar fi beneficiat de o majorare a indemnizației lunare cu până la 30%, ceea ce ar fi creat un folos material personal de 18.720 de lei.

În urma acestui raport, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru a analiza posibila comitere a infracțiunii de „folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane”, având în vedere că Armand, în calitate de primar, a semnat dispozițiile care au condus la venituri suplimentare pentru sine.

Fosta primăriță a solicitat instanței anularea raportului ANI și, în subsidiar, suspendarea acestuia până la soluționarea cererii pe fond.


CITEȘTE ȘI:

DECIZIA CCR privind renumărarea voturilor poate SCHIMBA cursul alegerilor prezidențiale. Fost judecător CSM: „Situația este absolut incendiară”

EXCLUSIV | Clotilde Armand, nou „examen” în fața ANI. Trebuie să explice dispoziția privind mărirea propriului salariu cu 50% (DOCUMENTE)

LOVITURĂ pentru Clotilde Armand! Fosta primăriță a Sectorului 1 poate fi JUDECATĂ în dosarul penal în care este acuzată. Ce urmează

Sentința în dosarul Clotildei Armand, AMÂNATĂ pentru 4 decembrie. Fosta primăriță a pierdut procesul cu ANI în primă instanță