Cristian Terheș, SNSPA și Calea Europeană cer CCR anularea primului tur, după declasificarea documentelor CSAT/ Toni Greblă: Nu există cale de atac

Publicat: 05 12. 2024, 13:46
Actualizat: 05 12. 2024, 15:45

Cristian Terheș, candidat în primul tur al alegerilor prezidențiale, a confirmat joi pentru Gândul că a depus o nouă cerere la Curtea Constituțională, solicitând revizuirea hotărârii anterioare prin care cerea anularea primului tur al alegerilor. Sesizări la CCR au fost făcute și de SNSPA, precum și de publicația CaleaEuropeană.ro.

UPDATE: Tudorel Toader: „Curtea Constituţională poate fi sesizată direct de către Avocatul Poporului sau de către preşedintele ţării când e vorba de lege înainte de promulgare, să efectueze  controlul a priori, de către Guvern, preşedinţii celor două camere, Înalta Curte de Casatie şi Justiţie”

Fostul judecător al Curții Constituționale, Tudorel Toader, consideră inadmisibile sesizările depuse joi la CCR privind ilegalitățile semnalate de CSAT în procesul electoral din România, referitoare la primul tur al alegerilor prezidențiale.

Potrivit acestuia, sesizările pot fi făcute doar de către Avocatul Poporului, președintele țării, Guvern, președinții celor două Camere ale Parlamentului sau Înalta Curte de Casație și Justiție.

Curtea Constituţională poate fi sesizată direct de către Avocatul Poporului sau de către preşedintele ţării când e vorba de lege înainte de promulgare, să efectueze  controlul a priori, de către Guvern, preşedinţii celor două camere, Înalta Curte de Casatie şi Justiţie. În rest, nu pot fi adresate sesizări către Curtea Constituţională de oricine, oricând pentru că nici Constituţia, nici Legea Specială 47/1992, privind organizarea şi funcţionarea Curţii, nu prevăd acest lucru”, spune fostul judecător CCR.

UPDATE: Sesizările la CCR continuă să apară

Conform Agerpres, Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului, o unitate de cercetare din cadrul Academiei Române, a depus și el o nouă solicitare de anulare a alegerilor.

UPDATE: Toni Greblă: „Nu există cale de atac împotriva deciziei pronunțate de Curtea Constituțională”

Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente, a declarat într-o intervenție la Antena3 CNN, că în urma validării turului 1 al algerilor prezidențiale, nu mai există nicio cale de atac. (detalii AICI)

Vă informez că așa cum sunt prevederile legale după ce Curtea Constituțională a validat rezultatele primului tur de scrutin, nu există cale de atac împotriva acelei decizii pronunțată de Curtea Constituțională și nu mai există, pentru că sunt depășite termenele, nicio cale de atac de a contesta rezultatele primului tur de scrutin, a spus Toni Greblă la Antena3 CNN.

Știrea inițială:

Cristian Terheș a explicat că noua sa cerere se bazează pe informațiile recente declasificate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), care au relevat implicarea unui „actor statal” în susținerea campaniei lui Călin Georgescu.

Am cerut CCR revizuirea hotărârii prin care mi s-a respins ca nefondată cererea de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale. Revizuirea am cerut-o pe baza documentelor declasificate de CSAT, a spus Terheș pentru Gândul.

Tot joi, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) a transmis Curții Constituționale a României o petiție pentru a solicita invalidarea primului tur al alegerilor prezidențiale, având în vedere încălcarea prevederilor Art. 81 din Constituţia României de către candidatul Călin Georgescu. (detalii AICI)

„Petiția a fost primită și înregistrată de CCR cu nr. 5296 din 05.12.2024”, transmite SNSPA.

Au decis luni, însă contextul politic și noile informații de o gravitate excepțională impun o reevaluare urgentă. Curtea Constituțională trebuie să se reunească astăzi pentru a reanaliza situația. Acum, în aceste condiții, responsabilitatea CCR este imensă: trebuie să-l scoată de pe buletinele de vot pe cel care ar fi trebuit să fie beneficiarul acestui complot, iar procuratura trebuie să extindă cercetările, identificând și trăgând la răspundere pe toți cei care au contribuit la aceste acțiuni ilegale, de trădare de ţară, fie prin complicitate, fie prin acțiuni directe”, a declarat Remus Pricopie, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA).

Petiția SNSPA – AICI

Calea Europeană cere CCR reluarea turului întâi al alegerilor prezidențiale

„Calea Europeană, în calitate de publicație mass-media care și-a asumat promovarea valorilor democratice europene și euro-atlantice în România, a sesizat joi Curtea Constituțională a României privind ilegalitățile identificate și comunicate de CSAT în legătura cu desfășurarea procesului electoral din România pentru turul întâi al alegerilor prezidențiale”, se precizează pe site-ul CaleaEuropeană.ro.

Redăm integral conținutul sesizării transmise:

Stimați membri ai Curții Constituționale a României,

Transmitem prezenta sesizare în calitate de jurnaliști ai unei publicații care și-a asumat promovarea valorilor europene și euro-atlantice în România încă din anul 2006.

Având în vedere concluziile privind vicierea procesului electoral din România, la primul tur al alegerilor prezidențiale, printr-o serie de ilegalități identificate și comunicate public de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării și având în vedere că niciun proces electoral viciat nu poate sta la baza funcționării unui stat democratic, membru al Uniunii Europene și al NATO, vă solicităm să vă exercitați prerogativele legale și constituționale pentru ca alegerile din România să se deruleze în condiții de legalitate deplină, cu respect față de cetățenii acestei țări și față de valorile lumii democratice și ale statului de drept. 

Vă rugăm să luați act și să procedați în consecință că pentru a exista în condiții corecte și constituționale un tur doi al alegerilor prezidențiale este nevoie de un prim tur care să se deruleze cu adevărat în condiții legale”.

Parchetul s-a sesizat din oficiu în urma documentelor CSAT

În urma desecretizării și analizării documentelor prezentate în cadrul ședinței CSAT din 28 noiembrie 2024, privind organizarea procesului electoral pentru funcția de Președinte al României, astăzi, 5 decembrie 2024, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a sesizat din oficiu, pe baza indiciilor care sugerează posibile încălcări ale legislației electorale și alte infracțiuni conexe. (detalii AICI)

Cercetările vizează indiciile privind săvârșirea unor infracțiuni electorale care ar fi influențat procesul de vot, prin metode precum coruperea alegătorilor, inclusiv în mediul online, cu scopul de a-i determina să voteze un anumit candidat (…) În cadrul aceluiași demers, s-a solicitat procurorului-șef al DIICOT să efectueze o analiză proprie a informațiilor existente din perspectiva sesizării din oficiu, în raport de indiciile privind săvârșirea unor infracțiuni aflate în competența structurii specializate de parchet, conform art.11 din OUG nr.78/2016, a precizat Parchetul de pe lângă ÎCCJ.

Documentele CSAT, desecretizate de Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a fost de acord cu declasificarea, potrivit legii, la solicitarea instituțiilor emitente, a informațiilor prezentate de Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe și Ministerul Afacerilor Interne în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării, din data de 28 noiembrie 2024.

Într-una dintre notele puse la dispoziția CSAT de către SRI, se pricizează că ascensiunea candidatului Călin Georgescu în sondaje a fost determinată de o campanie coordonată de creștere a popularității, amplificată cu 2 săptămâni înainte de data scrutinului, în special pe TikTok, care a reușit să-i asigure victoria în primul tur, cu 22,94%.

Rapoartele instituțiilor de informații din România menționează și implicarea unui „actor statal” în susținerea candidaturii lui Călin Georgescu. (detalii AICI)

MAE: Rapoartele declasificate arată o INTERFERENȚĂ externă ce vizează subminarea angajamentului României față de UE și NATO. Ne-am informat aliații

Potrivit MAE, rapoartele declasificate, primite de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), dezvăluie o „interferență externă fără precedent”, care a vizat în mod direct alegerile din România.

Conform Ministerului de Externe, „aceste acțiuni fac parte dintr-o încercare continuă și persistentă de a submina angajamentele României față de valorile euroatlantice și apartenența la Uniunea Europeană și NATO”. (detalii AICI)

Rapoartele declasificate arată o interferență externă fără precedent și semnificativă, îndreptată împotriva instituțiilor și proceselor democratice. Aceste acțiuni fac parte dintr-o încercare continuă si persistenta de a submina angajamentul ferm al României față de valorile euroatlantice și față de apartenența noastră la UE și NATO. Autoritățile române investighează această tentativă de influențare, care este în desfășurare. Ne-am informat aliații cu privire la această încercare de interferență externă și vom lua toate măsurile necesare pentru a proteja democrația, securitatea națională și suveranitatea, a precizat MAE.

Jurnaliștii de la Gândul au dezvăluit pe 12, 13, 15 și 25 noiembrie atât rețeaua FameUP, cât și identitatea lui BOGPR, ambele fiind menționate în documentele CSAT declasificate miercuri.

Sursa colaj: Facebook + Mediafax


CITEȘTE ȘI:

„Filiera” banilor. Noi detalii-șoc din SCANDALUL influencerilor care fac campanie pe TikTok pentru unul dintre candidații la Președinția României

Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!

Influenceri folosiți în campania electorală pentru PREȘEDINȚIA ROMÂNIEI. Plăți ilegale pentru postări politice pe TIKTOK

SCANDALUL influencerilor care fac campanie pe TikTok pentru un candidat la Președinția României. Prin intermediul FameUp, li se cere să încalce legea!