Prima pagină » ALEGERI 2024 » Cum afli rapid la ce SECȚIE poți vota la alegerile parlamentare. Cine poate vota pe listele suplimentare

Cum afli rapid la ce SECȚIE poți vota la alegerile parlamentare. Cine poate vota pe listele suplimentare

Aproape 19 milioane de români pot vota pentru alegerea celor peste 460 de senatori și deputați la scrutinul care are loc duminică în secțiile din țară, iar de sâmbătă dimineață până duminică seara, și la secțiile din străinătate. Votarea începe la ora 07:00 și se încheie la ora 21:00, în cele aproape 19.000 de secții de votare din țară și la 950 de secții deschise în străinătate.

Românii își aleg senatorii și deputații prin scrutin de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale, în circumscripții electorale la nivelul celor 41 de județe, în circumscripția din București și în circumscripția pentru cetățenii cu domiciliul sau reședința în afara țării.

Alegătorii cu domiciliul sau reședința în străinătate votează la alegerile parlamentare doar pentru senatorii și deputații circumscripției electorale pentru cetățenii din afara țarii, Circumscripția nr. 43, reprezentată de 4 deputați și 2 senatori.

Toți cetățenii români care au 18 ani împliniți, inclusiv în ziua alegerilor, au dreptul să voteze, la secțiile organizate de Autoritatea Electorală Permanentă în țară și la cele deschise la propunerea Ministerului Afacerilor Externe în străinătate.

Totuși, nu au dreptul de vot debilii sau alienații mintal, puși sub interdicție, şi nici persoanele cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă.

Alegătorii din țară pot vota în secția la care sunt arondați, dacă se află în localitatea de domiciliu, sau pe listele suplimentare, dacă sunt în altă zonă din țară.

Alegătorii care au reședința în străinătate trebuie să prezinte, pentru a-și exercita dreptul de vot, pe lângă un document de identitate românesc valabil, și un document eliberat de autoritățile statului de reședință, care atestă dreptul legal de ședere în străinătate pe o perioadă mai mare de 90 de zile.

În cazul în care, din motive obiective, cauzate de boală sau de invaliditate, atestate prin înscrisuri, nu se poate deplasa la sediul secției de votare organizate în țară, alegătorul netransportabil poate depune cerere de vot prin intermediul urnei speciale.

Cum poți afla la ce secție de votare ești arondat

Alegătorii cu drept de vot sunt arondați unei secții de votare, pe listele permanente, în funcție de adresa de domiciliu.

Numărul și adresa exactă a secției se pot afla prin accesarea Registrului electoral, la adresa registrulelectoral.ro, după introducerea datelor personale: Codul Numeric Personal și numele de familie.

Potrivit legii, orice alegător poate solicita primarului unității administrativ-teritoriale unde își are domiciliul sau reședința, prin cerere scrisă, datată și semnată – cuprinzând numele, prenumele, Codul Numeric Personal și adresa de domiciliu -, informații cu privire la propriile date cu caracter personal înscrise în Registrul electoral.

Românii cu drept de vot care au domiciliul sau reședința legal stabilite în străinătate au la dispoziție două variante de exercitare a dreptului de vot: prin corespondență sau în cadrul secției de votare din țara de domiciliu sau reședință.

Cu ce acte de identitate se poate vota la alegerile parlamentare

Persoanele cu domiciliul sau reședința în România care în ziua votării se află în țară își pot exercita dreptul de vot la una dintre cele 18.968 de secții de votare, în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării:

  • cartea de identitate;
  • cartea electronică de identitate;
  • cartea de identitate provizorie;
  • buletinul de identitate;
  • pașaportul diplomatic;
  • pașaportul diplomatic electronic;
  • pașaportul de serviciu;
  • pașaportul de serviciu electronic;
  • carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.

Pot vota în străinătate la alegerile parlamentare românii care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate, au vârsta de cel puţin 18 ani, împliniți inclusiv în ziua alegerilor, și nu au fost puşi sub interdicţie sau nu li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege.

Lista documentelor care atestă reședința în străinătate poate fi consultată pe site-ul MAE.

Documentul care atestă reședința în străinătate poate fi prezentat membrilor biroului electoral al unei secții de votare din străinătate în copie sau în format electronic.

Pot vota în străinătate şi:

  • personalul misiunilor diplomatice şi al oficiilor consulare, secţiilor consulare şi institutelor culturale din străinătate;
  • membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi operatorii de calculator, dacă au domiciliul sau reşedinţa în străinătate;
  • militarii, poliţiştii şi personalul civil român din instituţiile sistemului de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională trimişi în misiune în teatre de operaţiuni din străinătate;
  • candidaţii, dacă aceştia candidează în circumscripţia electorală pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării.

Când se deschid secțiile de vot și până la ce oră se votează

În țară, votarea la alegerile parlamentare are loc duminică, 1 decembrie, între orele 7:00 și 21:00

Secțiile de votare din străinătate vor fi deschise timp de două zile:

  • sâmbăta, 30 noiembrie 2024, între orele 07.00 – 21.00 (ora locală)
  • duminică, 1 decembrie 2024, între orele 07.00 – 21.00 (ora locală).

Alegătorii din țară și din străinătate care în 1 decembrie se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care așteaptă la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra pot să îşi exercite dreptul de vot până cel mult la ora 23:59.

Lista sediilor secțiilor de votare din străinătate la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților

Sursa foto: Shutterstock – caracter ilustrativ


CITEȘTE ȘI:

Tot ce trebuie să știi despre votarea la alegerile PARLAMENTARE. Cine candidează pentru Senat și Camera Deputaților

Unde votezi duminică la alegerile PARLAMENTARE. Care este PROGRAMUL secțiilor de votare din țară

A început votarea în străinătate la alegerile PARLAMENTARE. Prima secție din diaspora, deschisă la 20:00, ora României, în Auckland, Noua Zeelandă

Aproape 8.000 de persoane aflate în spatele gratiilor vor URNA MOBILĂ la alegerile parlamentare. Unde votează cei mai mulți DEȚINUȚI

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și