Cum este văzută de la Bruxelles decizia de ANULARE a alegerilor prezidențiale. Expert: „Dacă rămâne așa, va ajuta foarte mult imaginea României”
Oficialii din fruntea forurilor blocului comunitar și din marile capitale europene urmăresc, dincolo de declarațiile formale de susținere, pașii concreți care sunt făcuți de autoritățile de la București după ce Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, la sfârșitul săptămânii trecute, să anuleze scrutinul pentru viitorul șef al statului, explică, într-o declarație pentru Gândul, Doru Franțescu, fondator și CEO al institutului de cercetare politică EU Matrix, cu sediul la Bruxelles.
Bruxelles-ul, prin șefa Comisiei Europene, și demnitari din mari capitale europene, dar și de la Washington, au transmis oficial, începând de la decizia de vineri a CCR, susținerea demersurilor autorităților române pentru consolidarea securitatea platformelor social media și pentru asigurarea integrității și corectitudinii alegerilor, fără „influențe străine maligne”.
CCR a decis anularea primului tur al alegerilor prezidențiale. Decizia a fost luată pe baza articolului care stipulează că CCR trebuie să vegheze la respectarea procedurii electorale pentru alegerea președintelui României și să confirme rezultatele alegerilor.
Președintele Klaus Iohannis a aprobat miercuri declasificarea informațiilor prezentate de SRI, SIE și MAI în ședința CSAT, în legătură cu desfășurarea alegerilor. În raportul prezentat de SRI s-au consemnat peste 85.000 de atacuri cibernetice asupra infrastructurilor IT&C de suport pentru procesul electoral, atacuri care vizează exploatarea vulnerabilităților sistemelor informatice și obținerea accesului la date sensibile.
„Am avut o conversație bună cu președintele Klaus Iohannis. Comisia Europeană va continua să acționeze pentru a se asigura că platformele online își respectă obligațiile prevăzute în virtutea Legii Serviciilor Digitale referitoare la alegerile din Europa. Este sarcina cetățenilor români să decidă ce este cel mai bine pentru țara lor, fără interferențe străine”, a declarat, sâmbătă, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un mesaj postat pe platforma X.
Și Departamentul de Stat al SUA a transmis sâmbătă că „a luat act” de decizia CCR cu privire la alegerile prezidenţiale din România și că are încredere în instituţiile şi procesele democratice ale ţării, inclusiv în investigaţiile privind „influenţa străină malefică”. În același timp, Washingtonul îndeamnă la calm şi la susţinerea „ordinii constituţionale a României”.
„Un sentiment de precauție” în aer
„E încă devreme să analizăm reacțiile. Dincolo de încurajările normale și binevenite de continuare a atașamentului față de UE, se simte un sentiment de precauție și așteptare până la formarea unor opinii clare, pentru a vedea cum va fi gestionată situația mai departe și ce vor informații vor ieși la lumina (și vor fi dovedite solid) în perioada următoare, atât în privința respectării regulilor legale ale jocului electoral, cât și a interferențelor externe”, a comentat, pentru Gândul, Doru Franțescu.
Potrivit specialistului, decidenții din România se află în fața a două scenarii posibile.
„Dacă va rezulta că decizia s-a bazat pe fapte concrete și de o magnitudine serioasă, atunci sistemul instituțional din România va fi dat ca exemplu de funcționalitate și rezistență în fața unor situații de o tensiune deosebită, potențial alimentată și din exterior. Dacă, pe de altă parte, va rezulta că decizia a fost mai degrabă o «afacere internă» și deci «politically biased» (partinică politic – eng.), imaginea și credibilitatea României va fi dramatic afectată pentru multă vreme”, este de părere expertul de la Bruxelles.
„În oricare caz, faptul că populația a rămas calmă, și că nu au existat (încă) instigări la incidente, ci dimpotrivă, discursul public a rămas, în mare, unul care încurajează moderația și rezolvarea situației pe căi democratice, este de bun augur și, dacă rămâne așa, va ajuta foarte mult imaginea României în sferele europene”, a conchis fondatorul EU Matrix.
CITEȘTE ȘI: