Cum s-a folosit Mircea Geoană de NATO pentru a se promova electoral / Ce se va întâmpla cu autorizația de SECURITATE a lui Geoană

Cum s-a folosit Mircea Geoană de NATO pentru a se promova electoral / Ce se va întâmpla cu autorizația de SECURITATE a lui Geoană
Publicat: 04/10/2024, 20:28
Actualizat: 04/10/2024, 20:37

Mircea Geoană și-a început neoficial campania de promovare în perspectiva alegerilor prezidențiale cu luni bune înaintea încetării mandatului de secretar general adjunct an NATO.

Deși afirmă că nu e „treaba sa” ce făcea Mișcarea „România Renaște”, aceasta coagula echipa de campanie, coordonată de Rareș Mănescu, și organiza evenimente cu Mircea Geoană „guest star”, precum evenimente culturale, vizite în teritoriu cu băi de mulțime sau lansări de carte.

Pe lângă astfel de evenimente, Mircea Geoană încerca să-și facă promovare și în cadrul evenimentelor organizate de Alianță.

Unul dintre acestea ar fi fost, spun surse bine informate, Summitul NATO Youth, care ar fi trebuit să aibă loc în luna mai, la București. Partenerul local al acestui eveniment era Aspen România.

Summit-ul acela era sută la sută organizat și erau tare mândri de el și încântați ca ocazie de PR pentru NATO, afirmă sursele.

Culisele anulării Summitului NATO Youth

Conform informațiilor Gândul, la sediul central al NATO, de la Bruxelles, se vorbea laudativ la adresa faptului că evenimentul se va organiza la București, având o „valoare simbolică”.

Și apoi, după câteva zile, l-au anulat, fără nicio explicație. După ce jurnaliștii scriseseră că Geoană se pregătea să-l folosească pentru el, ca platformă, afirmă sursele.

Summitul NATO Youth este organizat sub umbrela Alianței. În fiecare an, acest eveniment se desfășoară, în aceeași zi, în două orașe, unul din Statele Unite și celălalt din Europa.

Anul acesta, Summitul s-a desfășurat, în schimb, pe 13 mai la Stockholm, Suedia, și Miami, Florida.

Oficial, spun sursele Gândul, a fost ales orașul Stockholm, datorită faptului că Suedia a devenit al 32-lea membru al NATO, în 2024.

Neoficial, însă, de imaginea acestui eveniment s-ar fi putut lipi și cea a „prezidențiabilului” de atunci, Mircea Geoană. Asta pentru că, secretarul general adjunct al Alianței ar fi avut prilejul de a susține un discurs în fața audienței.

Va primi „președintele” Mircea Geoană certificatul ORNISS?

În cazul în care va câștiga președinția României, Mircea Geoană ar trebui să beneficieze de un certificat ORNISS, pentru accesul la informații secrete de stat.

În plin scandal privind relațiile cu Rareș Mănescu, fostul său șef de campanie, care a devenit asociatul în afaceri al propagandistului rus, Aleksei Kozlov, se ridică întrebarea cum va trece Mircea Geoană de verificările necesare obținerii unui astfel de certificat. 

Conform procedurii, persoana care solicită certificatul ORNIIS trebuie să treacă prin mai multe filtre, unul fiind cel referitor la „elementele de incompatibilitate”.

Constituie elemente de incompatibilitate pentru accesul solicitantului la informaţii secrete de stat oricare din următoarele situaţii:

i) poate fi supus la presiuni din partea rudelor sau persoanelor apropiate care ar putea genera vulnerabilităţi exploatabile de către serviciile de informaţii ale căror interese sunt ostile României şi aliaţilor săi.

Președintele României are, de asemenea, acces la informaţii clasificate ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord.

Accesul la informaţiile clasificate NATO (nivelurile NATO/CONFIDENTIAL, NATO/SECRET şi NATO/top secret) se acordă în baza certificatului de securitate eliberat de ORNISS şi a respectării principiului nevoii de a şti (need-to-know).

Certificatele de securitate, privind accesul la informaţiile clasificate NATO (nivelurile NATO/CONFIDENTIAL, NATO/SECRET şi NATO/top secret), sunt de două tipuri:

certificat de securitate tip A, cu o valabilitate de 3 ani, care permite accesul la informaţii şi documente clasificate NATO;

certificat de securitate tip B, care autorizează participarea persoanei la activităţi organizate de Alianţa Nord-Atlantică în cadrul cărora se vehiculează informaţii clasificate NATO şi pentru care Alianţa Nord-Atlantică solicită astfel de documente. Acest tip de certificat este valabil doar pe durata desfăşurării activităţii respective. Certificatele de securitate tip B sunt eliberate numai persoanelor care deţin certificate de securitate tip A.

Procedura de eliberare a certificatului de securitate tip A, în verificarea de nivel III, avizarea accesului la informaţiile clasificate NATO/TOP SECRET se va baza pe:

a) verificarea corectitudinii datelor menţionate în formularele de bază, suplimentar şi financiar;
b) investigaţii de cunoaştere a antecedentelor la domiciliul actual şi cele anterioare, la locul de muncă actual şi cele anterioare, precum şi la instituţiile de învăţământ urmate începând de la vârsta de 18 ani. Investigaţiile nu se vor limita la audierea persoanelor indicate de solicitantul avizului;
c) verificări ale mediului relaţional pentru a identifica existenta unor riscuri de securitate în cadrul acestora;
d) un interviu de securitate cu persoana care face obiectul verificărilor;

Factorii ce trebuie analizaţi pentru titular, soţ/soţie sau coabitant au în vedere:

d) dacă poate fi supus la presiuni din cauza rudelor sau a persoanelor apropiate, care ar putea genera o vulnerabilitate exploatabilă de către serviciile de informaţii străine ale căror interese sunt ostile pentru interesele de securitate ale NATO şi/sau ale ţărilor membre şi partenere.

Dacă în cursul verificărilor, pentru orice nivel, apar informaţii ce evidenţiază riscuri de securitate, se va realiza o verificare suplimentară de fond cu implicarea mijloacelor specifice instituţiilor cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale.

i) Relaţii în străinătate – se va verifica existenţa unor riscuri de securitate datorate unor presiuni exercitate de surse din străinătate.

Procedurile privind acordarea unui certificat ORNIIS sunt clare și descrise mai sus. În lumina noului scandal cu ramificații până la Moscova, în care apare numele lui Rareș Mănescu, un apropiat al familiei Geoană, acesta poate fi un „factor de vulnerabilitate”?

NATO: Geoană a primit o autorizaţie de securitate

Potrivit regulamentelor, Mircea Geoană a primit autorizaţie de securitate de la autorităţile naţionale, când a ajuns în poziția de adjunct al secretarului general al NATO, conform unui oficial al Alianței, citat de news.ro.

Autorizația de securitate se acordă pe perioada mandatului, însă, în momentul în care apare un element de vulnerabilitate, una dintre instituții poate sesiza ORNIIS.

Domnul Geoană a îndeplinit funcţia de secretar general adjunct al NATO în perioada octombrie 2019 – septembrie 2024. Toţi angajaţii NATO trebuie să obţină o autorizaţie de securitate de la autorităţile lor naţionale pentru a-şi putea prelua atribuţiile în cadrul organizaţiei, iar domnul Geoană a făcut acest lucru, a precizat NATO pentru News.ro.

CITEȘTE ȘI:

Tags:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce a pățit o femeie care a găsit o sacoșă cu 28.000 lei și a...
Oana Ciocan se ÎMPACĂ din nou cu Jador, în ciuda faptului că s-a aflat că...
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La...
Alimentul secret al unui cardiolog. Ce consumă între mese pentru a-și proteja inima, dar românii...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
„Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după...
VIDEO. S-au înecat sub ochii rudelor: Scene de haos în Congo după ce un feribot...
Prima reacție a Andreei Esca, după despărțirea Alexiei Eram de Mario Fresh: „În familia noastră..”
„De această dată va fi un ciclon autentic”. Climatologul din Iași, care a spus că...
O tânără de 27 de ani a făcut infarct şi a murit la birou. Leşinase...
Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani...
El este românul împușcat în cap de polițiștii de frontieră bulgari. Care este starea de...
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
De la Mioveni, direct la export. Duster III zărit pe transport, în România, dar cu...
Ciucă: Situaţia din Liban devine tot mai critică, iar România trebuie să acţioneze
Soarele s-a dezlănțuit! O furtună geomagnetică lovește AZI Pământul
Se predau toți banii. Nu ai dreptul să cheltui nici măcar un leu. Mergi la...
Prima miniserie franțuzească Max Original, lansată pe piață. Când va putea fi vizionată în România
Andi Constantin, fostul concurent Burlacul, iubește din nou! Cine e și cum arată femeia superbă...
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți...
Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important"....
BANCUL ZILEI. Bulă: - Domnișoară, sunteți prima femeie pe care o iubesc!
NASA nu renunță și vrea să introducă un fus orar pe Lună