„Te mai poți declara prieten al Americi dacă îi urăști președintele și jumătate dintre americani?”, s-a întrebat, retoric, Dan Dungaciu, sociolog și analist, la Marius Tucă Show, subliniind că aceasta va fi marea provocare a partidelor autohtone, care vor vorbi în continuare despre euroatlantism.
Dan Dungaciu, sociolog și analist, crede că partidele autohtone va trebui să îți reglementeze abordarea față de administrația americană, după ce Donald Trump a câștigat un nou mandat la Casa Albă.
„Întrebarea, din punctul meu de vedere, e un pic alta: Dacă lumea noastră euroatlantică e marcată de un tip de trend care va fi tot mai acut și care va pune – despre alegerea lui Donald Trump sociologii spun că e un fenomen social total, adică afectează toate dimensiunile, că-i geopolitică, că economie, că e social, că e cultural, că-i ce vreți dumneavoastră.
Dacă ăla e trendul, când declari valori care sunt identice cu valorile pe care Donald Trump le-a îmbrățișat, sau electoratul lui Donald Trump le-a validat, ești de partea Americii, sau nu ești de partea Americii, sau ești de partea altora.
Pentru că, până acuma, în toate campaniile legate de dezinformare, contrainformare, luați-le cum vreți dumneavoastră, aceste tipuri de valori care se zice ar fi fost opuse idei europene, integrității europene, federalizare ș.a.m.d. erau contabilizate în portofoliul Federației Ruse”, a explicat Dan Dungaciu Ediția Specială – România votează! a Marius Tucă Show de duminică, 1 decembrie, live pe gândul.ro.
„Acum, aceleași valori unde sunt, dacă sunt valori pe care le-a creditat alegerea președintelui american? Sunt de partea Federației Ruse sau de partea Americii? Și asta e o problemă pe care trebuie să ne-o punem, pentru că s-ar putea ca foarte mulți care îmbrățișează aceste valori să o facă pentru ca este exemplul viu al Statelor Unite. Ce faci cu ăștia? Te mai poți declara prieten al Americi dacă îi urăști președintele și jumătate dintre americani? Asta va fi marea provocare a partidelor noastre, care o să vorbească în continuare despre euroatlantism, dar din care o să scoată și pe domnul Donald Trump și pe jumătate dintre americani, mai mult decât jumătate, care l-au votat pe domnul Trump”, a subliniat analistul.
„Chestiunea asta trebuie reglementată, pentru că acele valori, deși au fost acreditate în alegeri din Statele Unite, încă nu și-au găsit, ca să zic așa, locul bun în spațiul european în general și în spațiul românesc în special. Și asta e o problemă pe care trebuie să o gestionăm dacă vrei să vii parteneri strategic în continuare cu Statele Unite. Că, din punctul meu de vedere e singura soluție, că singura vitalitate, nu?, care mai pot să obțină pe harta interesului global Occidentul îsta așa zic când e America. Nu e nici Bruxelles-ul, nu e nici Berlinul, nu e nici Parisul. Din păcate, din fericire, este Washington”, a explicat Dan Dungaciu.
„Or problema asta legată de Donald Trump trebuie să fie clarificată, încă nu ne-am obișnuit să facem asta”, a spus analistul, cu referire la o potențială vizită a unor personaje americane în România.
„Obișnuiți-vă că Donald Trump este președintele Statelor Unite, nu e Donald Trump miliardarul”, a conchis analistul.
Emisiunea o puteți urmări pe canalul de YouTube Gandul și live pe TikTok „Tineți aproape!”