„Șurubăreala politică exagerată nu indică nimic altceva decât șurubăreală politică”, scrie Eduard Hellvig într-o postare pe rețeaua X.
Fostul director al SRI afirmă că nu candidează pentru nicio funcție, deci are „libertatea de a rămâne obiectiv” în comentariile pe care le face pe marginea negocierilor începute pentru formarea unei noi coaliții de guvernare.
Hellvig a revenit în PNL pe 26 noiembrie, la două zile după primul tur al alegerilor prezidențiale. Atunci, a declarat că nu s-a întors cu intenția de „a-l concura pe Bolojan”.
Nu candidez pentru nicio funcție, deci pot să îmi acord libertatea de a rămâne obiectiv și lucid în zilele acestea de emoție profundă. Câteva idei, în ordine subiectivă, despre oameni și principii, scrie Hellvig.
Căutarea elementelor de guvernare, a principiilor, nu ar trebui să fie o misiune prea complicată. Furia oamenilor s-a clădit pe neajunsuri economice și lipsă de orizont real de dezvoltare. Ca atare, eficientizarea statului, reducerea cheltuielilor publice și reclădirea încrederii în instituții sunt opțiunile generale corecte pentru o guvernare bună.
În opinia liberalului, discuțiile despre formarea guvernului și desemnarea candidatului sau a candidaților pentru președinția României vor fi „mai cu seamă acum despre oameni”.
Formarea efectivă a noului Guvern și desemnarea unui candidat sau a mai multor candidați pentru președinție vor fi conversații despre principii, dar mai cu seamă acum despre oameni. Negocierile, care pornesc de la principii de guvernare, vor ajunge inevitabil la nume.
Hellvig punctează că acele „nume” care „vor ilustra principiile” propuse să fie „impecabili”.
Care nume vor întruchipa principiile. Cum principiile nu au fost niciodată seducătoare, devine important ca oamenii care le vor ilustra să fie impecabili.
Dar nu nu om, ci minimum doi.
Cumva, în alegerile care vin, va fi mai important ca niciodată tandemul președinte-premier care le va fi propus românilor. Carevasăzică, oameni. Nu partide.
Nu este obligatoriu ca o coaliție de partide care adună matematic 65% în Parlament să adune tot 65% la alegeri emoționale, pe persoană fizică. Nu este obligatoriu să fie vreun star politic. Rezervele din Liga Florilor s-au descurcat mai mult decât onorabil, chiar dacă nu au avut prea multe minute în teren. Contează spiritul, pasa din precontact, inima. Și refuzul categoric al jocului la egal.
Mergând mai departe cu analiza sa, Hellvig spune că nu ar strica un proiect politic rostit clar, simplu și credibil, care să conțină idei curajoase. Iar, negocierile nu ar trebui să „dureze la infinit”.
Nu ar strica un proiect politic rostit clar. Simplu. Credibil. Cu idei curajoase, reforme profunde și cuvinte simple. Milioanele de votanți care au votat altfel, au votat de fapt pentru răsturnarea mesei și schimbarea unui stil palid de guvernare. Au votat un “mai dă-vă-n” pe care ar trebui să nu ne prefacem că nu l-am auzit.
Poate ar fi nimerit și ca negocierile să nu dureze la infinit. Șurubăreala politică exagerată nu indică nimic altceva decât șurubăreală politică.
Oamenii sunt dornici să aibă o viață bună, ei și familiile lor. Să fie respectați, să aibă încredere că merg într-o direcție bună. Asta îi va face să se simtă cu adevărat suverani și să respingă în mod natural orice matrioșkă suveranistă care face baie în ape înghețate. Asta se mai face și aici, în București, încheie Hellvig.
CITEȘTE ȘI: