EXCLUSIV | Decizie de ultimă oră luată de Ion Iliescu, în ziua alegerilor prezidențiale. Este pentru prima dată când face așa ceva
Ion Iliescu a decis, duminică, în premieră, să se abțină de la vot. Fostul președinte al României a stat la Cotroceni nu mai puțin de zece ani și este singurul președinte ales, după 1989, din primul tur de scrutin.
Ion Iliescu a devenit un personaj central al politicii românești postdecembriste încă din primele zile ale evenimentelor sângeroase din decembrie 1989, care au dus la îndepărtarea Partidului Comunist Român (PCR) de la conducerea țării.
La data de 20 mai 1990 au avut loc primele alegeri democratice, care au vizat alegerea provizorie, pentru doi ani, a unui șef al statului. Atunci s-au prezentat la urne peste 14,8 milioane de români și au fost peste 14,3 milioane de voturi valabil exprimate, din totalul de 17,2 milioane de cetățeni, potrivit listelor de alegători. Reiese o prezență la vot de 86,19% dintre cetățenii cu drept de vot, nivel care nu a mai fost atins niciodată.
Ion Iliescu a fost ales președinte după ce a primit din primul tur peste 12,2 milioane de voturi, respectiv 85,07% din voturile valabil exprimate.
A votat de fiecare dată
Doi ani mai târziu, la alegerile din 1992, prezența a început să scadă iar Iliescu a câștigat mandatul de președinte din al doilea tur, când l-a devansat pe Emil Constantinescu, după ce a primit 61,43% din voturile românilor.
Patru ani mai târziu, în 1996, Ion Iliescu a fost învins de Emil Constantinescu la scor strâns, însă a revenit la Cotroceni în anul 2000, când a avut ultimul mandat în fruntea statului.
De atunci, Ion Iliescu a votat de fiecare dată atunci când miza a fost alegerea președintelui. Totuși, potrivit unor surse apropiate familiei fostului șef al statului, duminică, 24 noiembrie 2024, Ion Iliescu nu a mai vrut să voteze.
Ajuns la vârsta de 94 de ani, Iliescu ar fi renunțat să mai solicite urna mobilă, în condițiile nu se poate deplasa până la secția de votare, dar nu ar fi dezvăluit și motivul pentru a hotărât, în premieră, să nu-și exercite dreptul de vot pentru alegerea președintelui.
CITEȘTE ȘI: