Începe votul pentru PREZIDENȚIALE. Prima secție din diaspora se deschide la 01:00, ora României, în Auckland, Noua Zeelandă. HARTA interactivă

Începe votul pentru PREZIDENȚIALE. Prima secție din diaspora se deschide la 01:00, ora României, în Auckland, Noua Zeelandă. HARTA interactivă
Publicat: 21/11/2024, 20:34

Primul tur al alegerilor prezidențiale debutează în această noapte, la 01:00, ora locală, respectiv ora 12:00 din Auckland, Noua Zeelandă, prima din cele 950 de secții organizate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), la propunerea Ministerului Afacerilor Externe. Votul se va încheia, oficial, duminică la ora 21:00, în țară, și peste alte câteva ore pe coasta de vest a continentului nord-american.

Startul votării pentru alegerile prezidențiale va fi dat în străinătate, prima secție de votare urmând să fie deschisă în Auckland, Noua Zeelandă, vineri, 22 noiembrie 2024, la ora 01:00, ora României, a informat joi Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

Românii stabiliți sau aflați cu lucrul sau în concediu în afara țării pot vota în cele 950 de secții de votare înființate în străinătate ca urmare a propunerilor transmise de Ministerul Afacerilor Externe, realizate pe baza informațiilor și a datelor primite de la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României.

La acest scrutin au fost înființate cu 35 mai multe față de cele 915 organizate cu ocazia procesului electoral din 9 iunie 2024, în care au fost aleși reprezentanții României în Parlamentul European.

Votarea în străinătate la primul tur al alegerilor prezidențiale se va desfășura pe parcursul a trei zile: vineri, 22 noiembrie 2024, între orele locale 12:00 și 21:00, sâmbătă, 23 noiembrie 2024 și duminică, 24 noiembrie 2024, între orele locale 7:00 și 21:00.

La fel ca și în țară, votul se poate prelungirii până la ora 23:59, în ziua de duminică, pentru cetățenii care, la ora 21:00, se află în sediul secției de votare, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot, potrivit legislației electorale.

În cazul în care niciunul dintre cei 14 candidați nu obține majoritatea, al doilea tur este organizat pe 8 decembrie, în țară, respectiv  6 – 8 decembrie în secțiile de peste hotare.

Cine poate vota

Toți cetăţenii români care au 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv au dreptul să voteze, la secțiile organizate de Autoritatea Electorală permanentă în țară și în străinătate.

Totuși, nu au dreptul de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă.

Potrivit datelor centralizate de AEP, totalul de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral, la data de 31 octombrie 2024, este de 19.002.912.

Din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, 18.011.923 au domiciliul sau reședința în țară, iar 990.989 au domiciliul în străinătate și sunt posesori de pașaport CRDS.

De exemplu, în Noua Zeelandă, primul stat în care se votează, sunt 1.093 de români cu domiciul stabilit aici, data valabile la 31 octombrie.

Cu ce documente se votează

Cetățenii români cu drept de vot care locuiesc în afara teritoriului României sau se află temporar în străinătate pot vota la alegerile prezidențiale la oricare din secțiile organizate în afara țării, pe baza unui act de identitate emis de statul român, valabil în ziua votării: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.

Datele privind prezența la vot vor putea fi vizualizate în timp real, odată cu deschiderea primelor secții de votare din străinătate, prin afișarea pe pagina de internet a Autorității Electorale Permanente – https://prezenta.roaep.ro , pentru fiecare secție de votare, a numărului de alegători care s-au prezentat la vot. Rezultatele înscrise în procesele-verbale întocmite de către birourile electorale ale secțiilor de votare vor putea fi consultate pe aceeași pagină, imediat după încheierea și transmiterea digitală a acestora.

Lista sediilor secțiilor de votare organizate de Ministerul Afacerilor Externe în străinătate pentru alegerile prezidențiale din anul 2024 poate fi consultată pe site-ul Autorității Electorale Permanente.

Ministerul Afacerilor Externe a publicat harta interactivă a secțiilor

Și MAE a publicat lista celor 950 de secții de votare organizate în străinătate pentru alegerile prezidențiale și parlamentare 2024, care include și adresele sediilor acestora, în secțiunea dedicată alegerilor.

„Totodată, pentru buna informare a cetățenilor români de peste hotare, Ministerul Afacerilor Externe, în parteneriat cu organizația non-guvernamentală Code for Romania/Commit Global, a sprijinit dezvoltarea unei hărți interactive a secțiilor de votare din străinătate. Harta complementează, într-un mod facil și intuitiv, resursele de informare puse deja la dispoziția cetățenilor români care se vor afla în afara țării în zilele scrutinelor, pentru a putea identifica cea mai apropiată secție de votare”, potrivit MAE.

Harta poate fi consultată accesând site-ul MAE, la secțiunea dedicată alegerilor.

MAE – Ghidul alegătorului în străinătate

Demersul este parte a unei abordări cuprinzătoare a comunicării publice instituționale care include dezvoltarea cooperării cu societatea civilă și a fost realizat pe baza Protocolului de colaborare încheiat în 2024 de Ministerul Afacerilor Externe cu organizația non-guvernamentală Code for Romania/Commit Global.

Protocolul are în vedere identificarea necesităților privind dezvoltarea unor produse digitale în format open-source legate de acțiunile de comunicare publică ale ministerului ce pot reprezenta un model de bune practici la nivelul administrației publice și, totodată, colaborarea pentru promovarea în alte țări a soluțiilor de digitalizare sustenabilă realizate de Code for Romania/Commit Global, arată oficialii MAE.

Sursa foto: Shutterstock – caracter ilustrativ

Citiți și:

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2024. Tot ce trebuie să știi despre candidați și ordinea pe buletinele de vot. Unde și cum votezi la primul tur din 24 noiembrie

ROMÂNIA ALEGE. Sloganuri de criză în vremuri de ”război”. Mesajele principalilor candidați și controversele care au aprins campania pentru Președinție

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer